Wat je over de Achterhoek wilt en moet weten


BERKELLAND – Hoe groet je precies een Achterhoeker en welke andere streekgebonden omgangsvormen zijn er? Maar ook hoe schrijf je in het dialect en wat is er door de eeuwen heen zoal geschreven in de streektaal en door wie? Kom meer te weten over het bijzondere Achterhoekse coulisselandschap en niet te vergeten de (opmars van) de Achterhoekse muziek. Dat en meer komt aan de orde in de Cursus Achterhoek(s) die op 15 september van start gaat.

De cursus Achterhoek(s) is bedoeld voor mensen die meer willen weten over de taal, de geschiedenis van de taal en de cultuur van de Achterhoek. Het is daarmee niet alleen een interessante ‘inburgeringscursus’ voor niet-Achterhoekers, ook geboren en getogen streekbewoners leren hun streek door de cursus nog beter leren kennen. De reeks bestaat uit zes lessen met elk een eigen thema en docenten. Deze zijn:

1. Kennismaken: Kom d’r in dan kö’j d’r uut kieken – door Diana Abbink & Joop Hekkelman
2. Schrieven: Luusteren naor klanken en klinkers – door Dick ten Hoopen & Henk Lettink
3. Plat praoten: Achterhook van lange heer bis in dizze tied – door Hans Keuper
4. Heuvel & Staring: Ondanks streektaal geen dialectschrijver, de zorgvuldige taal van A.C.W.
Staring – door Arend Heideman & Sander Grootendorst
5. Muziek: Van luusterleedjes töt boerenrock – door Hans Keuper & Willem te Molder
6. Natuur & Landschap: Aover baeken en heugteverschillen – door André Kaminski

Aanmelden
In elk van de lessen komt het Nedersaksisch in spraak- en schrijfwijze aan bod. De lesstof is samengevat in een cursusboek, een handig naslagwerk over de Achterhoekse taal en cultuur dat zeker de moeite waard is om later ook nog eens in te zien. De lessen worden gehouden op 15 en 29 september, 13 en 27 oktober en 10 en 24 november, altijd van 19.30 tot 21.30 uur. Locatie het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, IJsselkade 13 in Doetinchem. Aanmelden kan door een mail te sturen naar [email protected].

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven