Irish Pub Home teleurgesteld in Gemeente Berkelland en Joost van Oostrum

Door Redactie op 10-09-2021

EIBERGEN- Irish Pub Home uit Eibergen en de gemeente Berkelland leven in grote onmin met elkaar. De Eibergse horecagelegenheid had de indruk dat er een vergunning zou worden afgegeven voor een tentfeest tijdens het Eibergse kermis weekend. Die vergunning kwam er uiteindelijk niet. Irisch Pub Home geeft de schuld daarvan aan burgemeester Joost van Oostrum. De burgemeester zelf legt zijn kant van het verhaal uit.

Joost van Oostrum: “Ik ga uiteraard niet alle gesprekken die er zijn geweest hier samenvatten. Ook wij vinden het jammer dat het niet is gelukt. Kort samengevat komt het hier op neer. We hebben veel lokaties bekeken. De Maat en de omgeving van het Oude Gemeentehuis zorgen voor geluidsoverlast over en weer met de concerten in het Openlucht Theater.  De Maat is verder in gebruik voor de caravans van de kermisexploitanten. De Brink staat helemaal vol omdat ivm corona de opstelling van de kermis ruimer is. Dan blijven er een aantal parkeerterreinen rond het centrum over. Die hebben we allemaal bekeken. Los van de parkeerdruk die er al is ivm met alle activiteiten is dat niet eenvoudig. Het sluit ook toegang voor hulpdiensten deels af. Kortom een oplossing gezocht en niet gevonden. Het verschil met andere kernen is bijvoorbeeld dat die deels op weilanden zijn of niet gelijktijdig met andere activiteiten”.

Mesut Mis, de uitbater van Irish Pub Home vindt de uitleg van Van Oostrum een lul verhaal. “Omdat we nu zoveel vragen krijgen willen we met dit bericht graag onze toelichting geven op het afgelaste evenement tijdens het Kermisweekend in september. We hadden weldegelijk toestemming om een feesttent te organiseren tijdens dit weekend. Nadat wij op 19 augustus een e-mail hadden ontvangen van de Gemeente, met daarin alle regels en versoepelingen, hebben wij de Gemeente benaderd. We hadden in mei al een aanvraag lopen voor een eventueel evenement, voor het geval de regels het zouden toelaten. De Gemeente heeft Home gevraagd om een plan in te dienen en zouden dit dan beoordelen. Op 24 augustus is het plan ingediend waar de ambtenaren voor de vergunning en handhaving mee instemden, we mochten het plan verder uitwerken. In eerste instantie is ons de parkeerplaats tussen het oude Gemeentehuis en Wormgoor toegewezen als locatie voor de tent. We hebben daarvoor dan ook samen met de tentbouwers en Gemeente een geschikte opzet bedacht waarvoor wij ook goedkeuring hebben gekregen. Nadat het Openlucht Theater Eibergen (OLT)bekend maakte dat er op de zaterdag ook een concert van Suzan en Freek georganiseerd werd, heeft Home de bereidwilligheid getoond om een nieuwe locatie voor de feesttent te zoeken. Op deze manier zouden we het concert niet in de weg zitten. We kregen toen de parkeerplaats achter de Blokker toegewezen. We hebben de parkeerplaats samen met de tentbouwers bekeken en hebben we een nieuwe opzet ontwikkeld. Wederom kregen we goedkeuring van de Gemeente. Ook de toestemming om het bekend te maken aan het Eibergse publiek was er op dat moment.

Alle uitgewerkte plannen moesten op maandag 6 september ingeleverd worden en dit zou op 7 september besproken worden. Ondertussen had Home de hele programmering van het Kermisweekend rond, ook de omwonenden zijn toen ingelicht. De omwonenden waren absoluut voor. Alleen één bewoner was bang voor overlast tijdens het slapen, om dit op te lossen hebben we haar een hotelovernachting aangeboden. Vanuit de ondernemers die direct aan de parkeerplaats grenzen, is verder ook geen bezwaar ingediend. Echter er was wel bezwaar van ondernemers die indirect aan de parkeerplaats vastzitten vanwege eventueel omzetverlies ivm parkeertekort. Dit bezwaar werd in eerste instantie door de Gemeente als ongegrond beschouwd, echter is onbekend hoe dit bezwaar verder is behandeld door de Burgemeester. Op zondag 5 september is het hele plan uitgewerkt en gemaild naar de Gemeente met daarin nog wat extra vragen over eventuele activiteiten rondom de tent. De Gemeente gaf toen aan alles in goede orde te hebben ontvangen en op korte termijn met een reactie te komen.

Tot onze grote verbazing en teleurstelling kregen we dinsdag een telefoontje waarin werd verteld dat de feesttent niet door mag gaan. De reden hiervan was ons volslagen onduidelijk, een verklaring was er niet. Het zou te maken hebben met bereikbaarheid voor politie, brandweer en ambulance en een plan voor het parkeren van de fietsen ontbrak. Dit is echter nooit een onderwerp geweest bij het aanvragen van een vergunning voor een evenement. Ons verzoek was om weer terug te gaan naar de locatie waar we in eerste instantie goedkeuring voor hebben gekregen. We hebben zelfs ook een plan ingediend met daarin dat we de programmering voor de zaterdag zouden aanpassen zodat we het OLT niet zouden hinderen tijdens hun concert. Dit is door de Gemeenteambtenaar in eerste instantie besproken en zou verder met de Burgemeester en OLT worden overlegd. Kort daarna kregen wij het bericht dat de Burgemeester hiermee niet instemde en dat er ook geen verder overleg is geweest met het OLT. Helaas was de enige optie op dat moment om dit besluit te accepteren en ons erbij neer te leggen, maar dat doet pijn. Vervolgens is er nog gevraagd om een schriftelijke verklaring omtrent het het besluit maar hier kregen wij geen reactie op. Dit geldt ook voor ons verzoek om in gesprek te gaan met de Burgemeester.

Met dit bericht wil Home graag duidelijk maken dat er geen officiële vergunning was, maar wel een mondelinge toezegging van de goedkeuring. We hebben ons uiterste best gedaan om het voor elkaar te krijgen, maar helaas is het ondanks alle inspanningen en goede contacten met Gemeenteambtenaren en handhaving, niet gelukt!

En heeft uiteindelijk de Burgemeester besloten om het niet door te laten gaan!

We vinden het ontzettend jammer, niet vanwege de financiële gevolgen die het met zich meebrengt, maar vooral voor de mensen in Eibergen die al 1,5 jaar lang op een feestje zitten te wachten!” Aldus de horeca ondernemer. 

Reacties

Wat een onzin weer dit. De gemeente berkeland is een lachertje eerste klas. Het zal wel weer niet in hun straatje passen. Dus kan er zonder tekst en uitleg afgeblazen worden. Laat ze het theater dan maar stil leggen. Je had de vergunning toch. Heel erg jammer en komt eibergen niet ten goede.

M scheers | 10-09-21 | 19:56

Wat een pannenkoek die Joost!!!

Emma Beswera | 10-09-21 | 20:39

Kan gerust een tent feest in Eibergen geven, komen 3 mensen en een paardenkop op af.

R. W. Ruurlo | 10-09-21 | 22:51

Kan mij toch niet helemaal aan de indruk onttrekken dat evenementen zonder een “Koninklijke link” op moment als een hoog risico worden gezien. Dus Mesut Mis misschien is informeren bij onze Prinsessen of zij….

Dolf | 11-09-21 | 07:56

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 2021 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Welke vervoersmogelijkheden zijn er in Berkelland?
BERKELLAND - Inwoners van Berkelland die niet meer zelfstandig kunnen reizen met het eigen en/of het openbaar vervoer, kunnen een beroep doen op vers......
Lees verder »

Vogelmarkt bij De Olde Mölle in Neede
NEEDE - Na een gedwongen rust door Covid 19 is het dan eindelijk weer zover dat er een Vogelmarkt kan worden gehouden. Op zondag 19 september 2021, v......
Lees verder »

Snertfietstocht VVV Ruurlo
RUURLO - Op zondag 3 oktober a.s. kan de bekende Ruurlose Snertfietstocht weer gefietst worden. Er is keuze uit twee routes van ongeveer 25 en 40 km ......
Lees verder »

Drie daguitstapjes vanuit Berkelland
BERKELLAND - Natuurlijk is er in de zomer heel wat te doen in onze prachtige provincie - van fietstochtjes tot een circusbezoek. Maar het is ook alti......
Lees verder »

Wonen in de Achterhoek met een 8 gewaardeerd
BERKELLAND - De Achterhoek krijgt gemiddeld een 8 van inwoners voor wonen en leven in de regio. 8RHK ambassadeurs heeft in 2021 (na 2017 met een 7,8 ......
Lees verder »

Lisa Stipt gaat workshops geven in De Huve
EIBERGEN - Vanaf oktober staat het workshop seizoen voor Lisa Stipt weer volop aan. Lisa zelf heeft er enorm veel zin aan en ze ontvangt je graag op:......
Lees verder »

Opfriscursus schaken bij Natuurpark Kronenkamp in Neede
NEEDE - Op vrijdag 8 oktober start Hans Grooters met een opfriscursus schaken bij het Natuurpark Kronenkamp in Neede. De cursus bestaat uit 6 lessen ......
Lees verder »

Verlichte avond wandeling in Eibergen
EIBERGEN - Op zaterdag 2 oktober wordt er voor de tweede keer een verlichte avondwandeling gehouden in Eibergen met aansluitende gezelligheid bij “He......
Lees verder »

Wandelen op vrijdag 24 september
RUURLO - Op vrijdag 24 september a.s. wordt er vanuit ’t Dorpshuis Ruurlo weer gewandeld. Uiteraard wordt rekening gehouden met de geldende corona-ma......
Lees verder »

Lezing klimaatbestendige leefomgeving bij IVN
BORCULO - Over 10 jaar is de aarde ongeveer 1.5 graad opgewarmd. De temperatuur stijgt zelfs sneller dan eerst verwacht. De gevolgen van die opwarmin......
Lees verder »

Elles Veltkamp exposeert zwaluwen in Gelselaar
GELSELAAR - Elles Veltkamp uit Haaksbergen brengt tijdens de Appeldag in Gelselaar op zaterdag 9 oktober met een kleine expositie in café Florijn de ......
Lees verder »

Beleidsplan Spelen en Bewegen in de openbare ruimte 2021-2030 naar gemeenteraad
BERKELLAND - Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om in te stemmen met het beleidsplan Spelen en Bewegen 2021-2030. ......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen Park De Stroet
NEEDE - Onlangs tuffen ik met onze bezorgbusse hendig deur de Beltrumse stroaten. Neet vulle volk in de beene en ik mos denken an de familie Dute en ......
Lees verder »

Fratsen gemoffel
NEEDE - Kiek ie ok voetbalwedstrieden op `t EK ?? Dan vin ik `t altied mooi um de aparte dinge te zeen. Zoas `t publiek dat zut dat ze in beeld komp ......
Lees verder »

Fratsen Ter observatie
BERKELLAND - Ja leu ik heb `t ok al e kreggen, `t earste spuitje. Ik bun van 62 dus ik moch mienzelf anmelden. Wonder boaven wonder kon ik al noa dree......
Lees verder »

Fratsen Dummelig
NEEDE - An `t woord dummelig mos ik denken toen Rutte zich noa een wekke al neet mear kon herinneren wat e zeg had. Vrogger heb ik in `t mooie Reurle......
Lees verder »

NUB TV

film: Kijkje op de kermis in Borculo

Uit de krant

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »

Dorps Accommodatie Rietmolen bestaat 10 jaar
 RIETMOLEN – Op 29 mei was het precies 10 jaar geleden dat de Dorps Accommodatie Rietmolen, kort weg DAR, werd geopend. Rob Spikker werd in 2017 voor......
Lees verder »

Willy’s tuin column: De gratis EHBO-doos
BERKELLAND - EHBO met onkruid raar? Nee helemaal niet, je kent het alleen (nog) niet! Onkruid vind ik altijd zo negatief klinken, maar het kan ook hee......
Lees verder »

De woningnood is hoog, er is een groot tekort aan voedselbanken, maar jij kunt helpen.
BERKELLAND - Waar? Gewoon in je eigen tuin. Moeilijk? Nee hoor, kwestie van doen! Hoe? Hier en daar wat rommeltjes laten liggen, een bakje met water n......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: “Vandaag eten we onkruid!”
BERKELLAND - Nee, nu niet gelijk afhaken, je kent het niet, en wat een boer niet kent…..Probeer het maar een keer, net als ik. De eerste keer dat ik e......
Lees verder »