Irish Pub Home teleurgesteld in Gemeente Berkelland en Joost van Oostrum

Door Redactie op 10-09-2021

EIBERGEN- Irish Pub Home uit Eibergen en de gemeente Berkelland leven in grote onmin met elkaar. De Eibergse horecagelegenheid had de indruk dat er een vergunning zou worden afgegeven voor een tentfeest tijdens het Eibergse kermis weekend. Die vergunning kwam er uiteindelijk niet. Irisch Pub Home geeft de schuld daarvan aan burgemeester Joost van Oostrum. De burgemeester zelf legt zijn kant van het verhaal uit.

Joost van Oostrum: “Ik ga uiteraard niet alle gesprekken die er zijn geweest hier samenvatten. Ook wij vinden het jammer dat het niet is gelukt. Kort samengevat komt het hier op neer. We hebben veel lokaties bekeken. De Maat en de omgeving van het Oude Gemeentehuis zorgen voor geluidsoverlast over en weer met de concerten in het Openlucht Theater.  De Maat is verder in gebruik voor de caravans van de kermisexploitanten. De Brink staat helemaal vol omdat ivm corona de opstelling van de kermis ruimer is. Dan blijven er een aantal parkeerterreinen rond het centrum over. Die hebben we allemaal bekeken. Los van de parkeerdruk die er al is ivm met alle activiteiten is dat niet eenvoudig. Het sluit ook toegang voor hulpdiensten deels af. Kortom een oplossing gezocht en niet gevonden. Het verschil met andere kernen is bijvoorbeeld dat die deels op weilanden zijn of niet gelijktijdig met andere activiteiten”.

Mesut Mis, de uitbater van Irish Pub Home vindt de uitleg van Van Oostrum een lul verhaal. “Omdat we nu zoveel vragen krijgen willen we met dit bericht graag onze toelichting geven op het afgelaste evenement tijdens het Kermisweekend in september. We hadden weldegelijk toestemming om een feesttent te organiseren tijdens dit weekend. Nadat wij op 19 augustus een e-mail hadden ontvangen van de Gemeente, met daarin alle regels en versoepelingen, hebben wij de Gemeente benaderd. We hadden in mei al een aanvraag lopen voor een eventueel evenement, voor het geval de regels het zouden toelaten. De Gemeente heeft Home gevraagd om een plan in te dienen en zouden dit dan beoordelen. Op 24 augustus is het plan ingediend waar de ambtenaren voor de vergunning en handhaving mee instemden, we mochten het plan verder uitwerken. In eerste instantie is ons de parkeerplaats tussen het oude Gemeentehuis en Wormgoor toegewezen als locatie voor de tent. We hebben daarvoor dan ook samen met de tentbouwers en Gemeente een geschikte opzet bedacht waarvoor wij ook goedkeuring hebben gekregen. Nadat het Openlucht Theater Eibergen (OLT)bekend maakte dat er op de zaterdag ook een concert van Suzan en Freek georganiseerd werd, heeft Home de bereidwilligheid getoond om een nieuwe locatie voor de feesttent te zoeken. Op deze manier zouden we het concert niet in de weg zitten. We kregen toen de parkeerplaats achter de Blokker toegewezen. We hebben de parkeerplaats samen met de tentbouwers bekeken en hebben we een nieuwe opzet ontwikkeld. Wederom kregen we goedkeuring van de Gemeente. Ook de toestemming om het bekend te maken aan het Eibergse publiek was er op dat moment.

Alle uitgewerkte plannen moesten op maandag 6 september ingeleverd worden en dit zou op 7 september besproken worden. Ondertussen had Home de hele programmering van het Kermisweekend rond, ook de omwonenden zijn toen ingelicht. De omwonenden waren absoluut voor. Alleen één bewoner was bang voor overlast tijdens het slapen, om dit op te lossen hebben we haar een hotelovernachting aangeboden. Vanuit de ondernemers die direct aan de parkeerplaats grenzen, is verder ook geen bezwaar ingediend. Echter er was wel bezwaar van ondernemers die indirect aan de parkeerplaats vastzitten vanwege eventueel omzetverlies ivm parkeertekort. Dit bezwaar werd in eerste instantie door de Gemeente als ongegrond beschouwd, echter is onbekend hoe dit bezwaar verder is behandeld door de Burgemeester. Op zondag 5 september is het hele plan uitgewerkt en gemaild naar de Gemeente met daarin nog wat extra vragen over eventuele activiteiten rondom de tent. De Gemeente gaf toen aan alles in goede orde te hebben ontvangen en op korte termijn met een reactie te komen.

Tot onze grote verbazing en teleurstelling kregen we dinsdag een telefoontje waarin werd verteld dat de feesttent niet door mag gaan. De reden hiervan was ons volslagen onduidelijk, een verklaring was er niet. Het zou te maken hebben met bereikbaarheid voor politie, brandweer en ambulance en een plan voor het parkeren van de fietsen ontbrak. Dit is echter nooit een onderwerp geweest bij het aanvragen van een vergunning voor een evenement. Ons verzoek was om weer terug te gaan naar de locatie waar we in eerste instantie goedkeuring voor hebben gekregen. We hebben zelfs ook een plan ingediend met daarin dat we de programmering voor de zaterdag zouden aanpassen zodat we het OLT niet zouden hinderen tijdens hun concert. Dit is door de Gemeenteambtenaar in eerste instantie besproken en zou verder met de Burgemeester en OLT worden overlegd. Kort daarna kregen wij het bericht dat de Burgemeester hiermee niet instemde en dat er ook geen verder overleg is geweest met het OLT. Helaas was de enige optie op dat moment om dit besluit te accepteren en ons erbij neer te leggen, maar dat doet pijn. Vervolgens is er nog gevraagd om een schriftelijke verklaring omtrent het het besluit maar hier kregen wij geen reactie op. Dit geldt ook voor ons verzoek om in gesprek te gaan met de Burgemeester.

Met dit bericht wil Home graag duidelijk maken dat er geen officiële vergunning was, maar wel een mondelinge toezegging van de goedkeuring. We hebben ons uiterste best gedaan om het voor elkaar te krijgen, maar helaas is het ondanks alle inspanningen en goede contacten met Gemeenteambtenaren en handhaving, niet gelukt!

En heeft uiteindelijk de Burgemeester besloten om het niet door te laten gaan!

We vinden het ontzettend jammer, niet vanwege de financiële gevolgen die het met zich meebrengt, maar vooral voor de mensen in Eibergen die al 1,5 jaar lang op een feestje zitten te wachten!” Aldus de horeca ondernemer. 

Reacties

Wat een onzin weer dit. De gemeente berkeland is een lachertje eerste klas. Het zal wel weer niet in hun straatje passen. Dus kan er zonder tekst en uitleg afgeblazen worden. Laat ze het theater dan maar stil leggen. Je had de vergunning toch. Heel erg jammer en komt eibergen niet ten goede.

M scheers | 10-09-21 | 19:56

Wat een pannenkoek die Joost!!!

Emma Beswera | 10-09-21 | 20:39

Kan gerust een tent feest in Eibergen geven, komen 3 mensen en een paardenkop op af.

R. W. Ruurlo | 10-09-21 | 22:51

Kan mij toch niet helemaal aan de indruk onttrekken dat evenementen zonder een “Koninklijke link” op moment als een hoog risico worden gezien. Dus Mesut Mis misschien is informeren bij onze Prinsessen of zij….

Dolf | 11-09-21 | 07:56

Copyright © 2023 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

DEO MO15-1 kampioen
BORCULO - Afgelopen zaterdagochtend stond de laatste wedstrijd van de DEO MO15 op het programma. Bij winst op SJO AZSV-AD'69 waren de dames kampioen. ......
Lees verder »

Provincie trekt waarschuwing voor blauwalgen bij recreatieplas Hambroekplas in Borculo in
BORCULO - De provincie Gelderland heeft de waarschuwing voor blauwalgen bij Hambroekplas in Borculo ingetrokken. Uit recente controles van Waterschap......
Lees verder »

Gemeente en politie kunnen je hulp gebruiken bij drugsdumping
BERKELLAND - In de afgelopen maanden is er in vrijwel alle gemeenten om ons heen drugsafval gevonden. Het gaat om vaten die gedumpt zijn, maar ook ove......
Lees verder »

Hout beschermen met Remmers HK lazuur
BERKELLAND - Bent u op zoek naar mooie verf of lak om hout mee te bewerken, bijvoorbeeld omdat u zelf professionele schilder bent? Of bent u een amat......
Lees verder »

College biedt gemeenteraad perspectiefnota 2024 aan
BERKELLAND - De financiën van de gemeente Berkelland staan onder druk. Vooralsnog is de perspectiefnota 2024 niet sluitend en ook in de ramingen voor......
Lees verder »

Vanavond Politieke Avond in Gemeentehuis
BERKELLAND - Op dinsdag 30 mei is de volgende Politieke Avond in het gemeentehuis in Borculo. Tijdens een Politieke Avond worden er eerst politieke s......
Lees verder »

Uitnodiging voor ondernemers: 8 juni bijeenkomst over de Omgevingswet
BERKLLAND - Gaat u nieuw bouwen, verbouwen of zaken aanpassen? Dan verandert er het nodige per 1 januari 2024. De nieuwe Omgevingswet wordt dan ingev......
Lees verder »

Burgernetmelding: Meisje (13) vermist in Neede
NEEDE - De politie heeft dinsdagmorgen om 10.19 uur een burgernetmelding uitgedaan. Er wordt een 13 jarig meisje vermist in Neede. Zij is verstandeli......
Lees verder »

Zomeravondconcert in Ruurlose bossen
RUURLO – De KunstKring organiseert in samenwerking met Pannenkoekboerderij De Heikamp een vrolijk, luchtig zomeravondconcert. Op zaterdagavond 29 juli......
Lees verder »

Rijbewijskeuringen CBR in Eibergen
EIBERGEN - Een medische keuring voor het verlengen van uw rijbewijs is nodig wanneer u 75 jaar of ouder bent of wanneer u een zgn. groot rijbewijs (C/......
Lees verder »

‘Tis hier geen hotel’ in Openluchttheater Eibergen
EIBERGEN – Soms worden ouders horendol van hun kinderen die hun eigen huis als een soort hotel beschouwen. Daar draait het om in de theatervoorstellin......
Lees verder »

Uitslag loterij k.v. Olympia’22
BORCULO – Dinsdagavond 23 mei j.l. heeft de trekking van de jaarlijkse lotenverkoop van K.V.. Olympia’ 22 plaats gevonden. De hoofdprijs, een rei......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen, lekker biertje­?
NEEDE - Steeds mear leu of zogenaamde deskundigen buugt zich oaver van alles wat met onze gezondheid te maken hef. Ik zol zeggen hol het bie thoes in......
Lees verder »

Fratsen ontheffing
BERKELLAND - Onze gemeente is met zichzelf an `t massen en mieren,noe blik dat ze al joaren illegaal alcoholische drankjes schenkt in hun kantine. Ve......
Lees verder »

Fratsen neet te volgen
NEEDE - Heb ie dat ok wal es dat ie der niks mear van snapt? Noe volgt een paar onnavolgboare berichten oet `t dagelijks nieuws. Rutte stelt 100 milj......
Lees verder »

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

NUB TV

Feest in straten van Rietmolen tijdens verlichte carnavalsoptocht

RIETMOLEN – Zeventien wagens vol kleurrijke verlichting trokken zaterdagavond door de straten van Rietmolen tijdens de verlichte carnavalsoptocht, die sinds 1997 georganiseerd wordt door carnavalsvereniging De Reetkwakers. Na de gedwongen coronapauze merkt de organisatie dat de animo er nog altijd is, maar dat de carnavalssfeer wat langzamer op gang kwam.

“De vibe moet er weer een beetje inkomen”, zegt Corine te Morsche namens de organisatie van de verlichte optocht. “We hopen dat het enthousiasme na dit jaar teurgkomt en dat ze toch weer wagens gaan bouwen.” In Rietmolen is de enige verlichte carnavalsoptocht van de Achterhoek. Dit is voor de deelnemers dan ook een belangrijke reden om mee te lopen. “De wagen komt heel mooi naar voren met al die lichtjes”, zegt een van de feestvierders, gehuld in een Yoshi-kostuum uit de gamewereld van Mario. “Het geeft veel meer sfeer”, zegt haar vriendin Wario. “En de karakters zelf komen er ook meer uit.”

Om jonge wagenbouwers weer aan de gang te krijgen wordt er ook nadrukkelijk samengewerkt met de Sint Jozef basisschool in het Berkellandse dorp. Alle groepen deden dit jaar mee. “Dus we hopen ook dat er vanuit daar nieuwe aanwas komt”, zegt Te Morsche. Mede-organisator Jarno Borgerlink vult aan: “Je moet de jongeren meer pushen om actief aan de gang te gaan. Maar als je deze optocht weer ziet staan, dat is gewoon gaaf.”

Door: REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »