Irish Pub Home teleurgesteld in Gemeente Berkelland en Joost van Oostrum

EIBERGEN- Irish Pub Home uit Eibergen en de gemeente Berkelland leven in grote onmin met elkaar. De Eibergse horecagelegenheid had de indruk dat er een vergunning zou worden afgegeven voor een tentfeest tijdens het Eibergse kermis weekend. Die vergunning kwam er uiteindelijk niet. Irisch Pub Home geeft de schuld daarvan aan burgemeester Joost van Oostrum. De burgemeester zelf legt zijn kant van het verhaal uit.

Joost van Oostrum: “Ik ga uiteraard niet alle gesprekken die er zijn geweest hier samenvatten. Ook wij vinden het jammer dat het niet is gelukt. Kort samengevat komt het hier op neer. We hebben veel lokaties bekeken. De Maat en de omgeving van het Oude Gemeentehuis zorgen voor geluidsoverlast over en weer met de concerten in het Openlucht Theater.  De Maat is verder in gebruik voor de caravans van de kermisexploitanten. De Brink staat helemaal vol omdat ivm corona de opstelling van de kermis ruimer is. Dan blijven er een aantal parkeerterreinen rond het centrum over. Die hebben we allemaal bekeken. Los van de parkeerdruk die er al is ivm met alle activiteiten is dat niet eenvoudig. Het sluit ook toegang voor hulpdiensten deels af. Kortom een oplossing gezocht en niet gevonden. Het verschil met andere kernen is bijvoorbeeld dat die deels op weilanden zijn of niet gelijktijdig met andere activiteiten”.

Mesut Mis, de uitbater van Irish Pub Home vindt de uitleg van Van Oostrum een lul verhaal. “Omdat we nu zoveel vragen krijgen willen we met dit bericht graag onze toelichting geven op het afgelaste evenement tijdens het Kermisweekend in september. We hadden weldegelijk toestemming om een feesttent te organiseren tijdens dit weekend. Nadat wij op 19 augustus een e-mail hadden ontvangen van de Gemeente, met daarin alle regels en versoepelingen, hebben wij de Gemeente benaderd. We hadden in mei al een aanvraag lopen voor een eventueel evenement, voor het geval de regels het zouden toelaten. De Gemeente heeft Home gevraagd om een plan in te dienen en zouden dit dan beoordelen. Op 24 augustus is het plan ingediend waar de ambtenaren voor de vergunning en handhaving mee instemden, we mochten het plan verder uitwerken. In eerste instantie is ons de parkeerplaats tussen het oude Gemeentehuis en Wormgoor toegewezen als locatie voor de tent. We hebben daarvoor dan ook samen met de tentbouwers en Gemeente een geschikte opzet bedacht waarvoor wij ook goedkeuring hebben gekregen. Nadat het Openlucht Theater Eibergen (OLT)bekend maakte dat er op de zaterdag ook een concert van Suzan en Freek georganiseerd werd, heeft Home de bereidwilligheid getoond om een nieuwe locatie voor de feesttent te zoeken. Op deze manier zouden we het concert niet in de weg zitten. We kregen toen de parkeerplaats achter de Blokker toegewezen. We hebben de parkeerplaats samen met de tentbouwers bekeken en hebben we een nieuwe opzet ontwikkeld. Wederom kregen we goedkeuring van de Gemeente. Ook de toestemming om het bekend te maken aan het Eibergse publiek was er op dat moment.

Alle uitgewerkte plannen moesten op maandag 6 september ingeleverd worden en dit zou op 7 september besproken worden. Ondertussen had Home de hele programmering van het Kermisweekend rond, ook de omwonenden zijn toen ingelicht. De omwonenden waren absoluut voor. Alleen één bewoner was bang voor overlast tijdens het slapen, om dit op te lossen hebben we haar een hotelovernachting aangeboden. Vanuit de ondernemers die direct aan de parkeerplaats grenzen, is verder ook geen bezwaar ingediend. Echter er was wel bezwaar van ondernemers die indirect aan de parkeerplaats vastzitten vanwege eventueel omzetverlies ivm parkeertekort. Dit bezwaar werd in eerste instantie door de Gemeente als ongegrond beschouwd, echter is onbekend hoe dit bezwaar verder is behandeld door de Burgemeester. Op zondag 5 september is het hele plan uitgewerkt en gemaild naar de Gemeente met daarin nog wat extra vragen over eventuele activiteiten rondom de tent. De Gemeente gaf toen aan alles in goede orde te hebben ontvangen en op korte termijn met een reactie te komen.

Tot onze grote verbazing en teleurstelling kregen we dinsdag een telefoontje waarin werd verteld dat de feesttent niet door mag gaan. De reden hiervan was ons volslagen onduidelijk, een verklaring was er niet. Het zou te maken hebben met bereikbaarheid voor politie, brandweer en ambulance en een plan voor het parkeren van de fietsen ontbrak. Dit is echter nooit een onderwerp geweest bij het aanvragen van een vergunning voor een evenement. Ons verzoek was om weer terug te gaan naar de locatie waar we in eerste instantie goedkeuring voor hebben gekregen. We hebben zelfs ook een plan ingediend met daarin dat we de programmering voor de zaterdag zouden aanpassen zodat we het OLT niet zouden hinderen tijdens hun concert. Dit is door de Gemeenteambtenaar in eerste instantie besproken en zou verder met de Burgemeester en OLT worden overlegd. Kort daarna kregen wij het bericht dat de Burgemeester hiermee niet instemde en dat er ook geen verder overleg is geweest met het OLT. Helaas was de enige optie op dat moment om dit besluit te accepteren en ons erbij neer te leggen, maar dat doet pijn. Vervolgens is er nog gevraagd om een schriftelijke verklaring omtrent het het besluit maar hier kregen wij geen reactie op. Dit geldt ook voor ons verzoek om in gesprek te gaan met de Burgemeester.

Met dit bericht wil Home graag duidelijk maken dat er geen officiële vergunning was, maar wel een mondelinge toezegging van de goedkeuring. We hebben ons uiterste best gedaan om het voor elkaar te krijgen, maar helaas is het ondanks alle inspanningen en goede contacten met Gemeenteambtenaren en handhaving, niet gelukt!

En heeft uiteindelijk de Burgemeester besloten om het niet door te laten gaan!

We vinden het ontzettend jammer, niet vanwege de financiële gevolgen die het met zich meebrengt, maar vooral voor de mensen in Eibergen die al 1,5 jaar lang op een feestje zitten te wachten!” Aldus de horeca ondernemer. 

Deel dit artikel:

4 gedachten over “Irish Pub Home teleurgesteld in Gemeente Berkelland en Joost van Oostrum”

  1. Wat een onzin weer dit. De gemeente berkeland is een lachertje eerste klas. Het zal wel weer niet in hun straatje passen. Dus kan er zonder tekst en uitleg afgeblazen worden. Laat ze het theater dan maar stil leggen. Je had de vergunning toch. Heel erg jammer en komt eibergen niet ten goede.

  2. Kan mij toch niet helemaal aan de indruk onttrekken dat evenementen zonder een “Koninklijke link” op moment als een hoog risico worden gezien. Dus Mesut Mis misschien is informeren bij onze Prinsessen of zij….

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven