BerkellandEnergie helpt biodiversiteit op de Maat Eibergen


EIBERGEN – BerkellandEnergie zaait op een aantal plekken op de Maat wilde planten in. Het initiatief hiertoe komt van een van haar leden, Marja Oskam. Het is de eerste keer dat hierbij een project wordt uitgevoerd dat door de leden van BE/project DEE is uitgekozen. Met een deel van de opbrengst van met haar zonnepanelen opgewekte stroom, wordt het gefinancierd. De uitvoering gebeurt i.s.m. de gemeente Berkelland/groenbeheer als onderdeel van de omvorming van de Maat naar natuurvriendelijk beheer.

Klimaatcrisis
BerkellandEnergie is opgericht door inwoners die betrokken zijn bij de klimaatcrisis en daar iets tegen doen. Dat gebeurt bijvoorbeeld via collectieve projecten, in dit geval in Eibergen. Daar liggen op het dak van de Huve en bij het bedrijf van Martin Koopman zonnepanelen die stroom opwekken voor haar leden. Deze leden kozen voor een ‘blote voeten’ wandelpad en versterking van de biodiversiteit op de Maat. Het pad door het gras begint aan het einde van de straat Hummelsweide. Aan het pad liggen nu enkele gefreesde stukken die zijn ingezaaid met het wilde plantenzaad. Komend voorjaar en zomer kunnen wandelaars hiervan genieten. Maar bovenal is het ook belangrijk omdat het bijdraagt aan een groengebied waar allerlei dieren weer voedsel en beschutting vinden. Het combineren van vermindering van CO2 uitstoot door gebruik van duurzame energiebronnen zoals de zon én versterking van de biodiversiteit zijn beide van groot belang voor ons voortbestaan.

Notenbomen
Naast de ingezaaide wilde planten, zijn er 2 notenbomen geplant en komt er ook een bijenhotel met schuilplek voor egels. BerkellandEnergie hoopt dat velen hiervan zullen profiteren, zonder dat er nu eens schade wordt aangericht aan het klimaat. We moeten geen oorlog voeren tegen de natuur. Als we die oorlog winnen, zijn we pas goed verloren.
Meer info over BerkellandEnergie op http://www.berkellandenergie.nl

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven