Beter omgaan met stress, hoe doe je dat?


BERKELLAND – Vaak is een beetje gezonde spanning best nuttig. Het zorgt ervoor dat je beter oplet en sneller kunt reageren. Vaak gaat de ademhaling en de hartslag omhoog, eveneens als de bloeddruk. Wanneer je op vakantie gaat, een presentatie moet geven of een belangrijk examen hebt dan zijn de meeste mensen vaak gespannen. Dat is volkomen normaal. Nadat de spannende situatie voorbij is zullen lichaam en geest weer herstellen.

 

Te veel spanning en stress
Echter, soms dan willen we te veel of er wordt te veel van ons gevraagd. Soms lijkt alles tegen te zitten of we hebben te weinig steun vanuit de eigen omgeving. Dat kan bijvoorbeeld voorkomen in lastige situaties thuis of op het werk. Deze situaties geven vaak extra spanning of langdurige spanning. Dan kun je het gevoel krijgen dat je constant gestrest bent. Je kunt je niet goed meer ontspannen, je valt amper meer in slaap ’s avonds en genieten kun je bijna niet meer. In dit geval wordt stress een ongezond probleem.

 

Klachten die stress kunnen veroorzaken
Stress kan zorgen voor vervelende klachten. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van moeheid in extreme mate, je wordt meer gespannen, somber, vergeetachtig, je krijgt veel last van hoofdpijn, je kunt maagklachten krijgen en bovenal kun je, als de situatie ernstig genoeg is, echt ziek worden van stress. Dat is natuurlijk erg vervelend. Daarnaast zorgt langdurige stress vaak voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

 

Hoe kun je beter omgaan met stress?
Beter omgaan met stress is een stuk makkelijker gezegd dan gedaan, dat geven we eerlijk toe. Echter, er zijn genoeg dingen die je wel kunt doen.

  • Ga eerst eens diep bij jezelf te rade en probeer eens goed inzicht in de situatie te krijgen. Waar komt de stress vandaan, welke dingen die nu gaande zijn in je dagelijks leven geven positieve energie? Waar maak jij je op het moment druk om? Zijn er problemen thuis of op het werk?
  • Pas wanneer je echt (op zijn minst enigszins) een idee hebt van wat de oorzaak van de stress is, pas dan kun je ook echt gericht gaan zoeken naar oplossingen.
  • Bekijk de omstandigheden eens goed. Wat kun je zelf doen om deze omstandigheden te verbeteren, om ervoor te zorgen dat deze minder spanning geven. Wat kun je zelf doen om het ervaren van de stress een halt toe te roepen?
  • Soms is het nodig om prioriteiten te stellen, keuzes en afspraken te maken. Soms kan het beter zijn even een stap terug te doen en verplichtingen laten vallen.
  • Sommigen willen dit niet omdat ze zichzelf dan onverantwoordelijk vinden. Maar bedenk goed, daar is niets onverantwoorde In alle gevallen gaat je gezondheid voor, dat dient jouw omgeving niet enkel te respecteren, maar jij zelf ook. Te veel ongezonde stress zorgt op de lange termijn voor serieuze problemen.

Op zoek naar meer handige tips en tricks over beter omgaan met stress en gezondheid in het algemeen? Neem eens een kijkje op de website van Zweetikveel!

Eiwitpoeders, bewezen een effectief hulpmiddel
Eiwitten zijn gezond voor de mens. Ze bevorderen een gezonde levensstijl en zijn een belangrijke bouwstof voor ons lichaam. Je hoort vooral dat dit op fysiek vlak belangrijk is, maar ook op mentaal vlak zijn eiwitten een belangrijke stof. Dat komt omdat een betere voeding en het aanvullen van bouwstoffen het mentale gestel en welzijn positief kunnen beïnvloeden. Wanneer je merkt dat je meer eiwitten kunt gebruiken, dan is het zeker goed om eiwitpoeders eens te overwegen. Het is een goede aanvulling op een normaal voedingspatroon. Je kunt dus geen eiwitpoeder gebruiken en daarnaast niets eten, goede en gevarieerde voeding blijft altijd een belangrijk punt.

Benieuwd naar wat eiwitpoeder voor jou kan doen? Meer informatie hier.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven