Borculo gaat op de schop: ‘Er moet meer reuring komen’


BORCULO – Het centrum van Borculo gaat het komende jaar flink op de schop. Deze week zijn de plannen gepresenteerd aan inwoners. Er komt meer ruimte voor groen, de oude haven komt terug en er komt een horecaplein. De plannen zijn niet in beton gegoten, want inwoners kunnen laten weten wat ze van de plannen vinden.

Thomas Lijfering is als een kind zo blij. Jaren geleden bracht hij rondvaartboot de Berkelzomp al terug naar Borculo en nu gaat hij hetzelfde doen met de oude haven. Op een grasveldje in het centrum van Borculo stond tot vorig jaar nog een groot winkelpand. Maar ooit was hier een oud haventje. “Als je hier op het veld loopt, dan voel je de verschillen nog”, legt Lijfering uit. “Toen ik hoorde dat de gemeente hier misschien wel parkeerplaatsen van wilde maken, ben ik naar Peter Nieuwenhuis gestapt.” Nieuwenhuis probeert de geschiedenis van Borculo op allerlei plekken weer tot leven te brengen.

“We hebben uiteindelijk een ontwerp gemaakt”, zegt Nieuwenhuis. “Kijk, op deze luchtimpressie kun je het goed zien. Hier komt de haven.” Lijfering vult aan: “We kleden het zo aan dat mensen hier fijn kunnen genieten.” Overigens kan de Berkelzomp niet naar de haven komen. “We gaan kijken of we iets met een replica en informatieborden kunnen doen”, zegt Lijfering.

Bekijk hoe Borculo er straks uit komt te zien:

Genieten op een terrasje
Verderop bij de kerk moet een groot horecaplein komen. Brian Grieving opende onlangs Brasserie De Bakkerieje. “Het is heel mooi dat ze dit in Borculo willen creëren. Wij hebben er met de verbouwing ook rekening mee gehouden.” Volgens hem is het ook echt nodig: “Als je ziet hoeveel toeristen hier naartoe komen, dan is dit helemaal geen gek idee. Het is een echte toevoeging.”

Impressie Horecaplein Borculo
© Atelier 007 Markelo

Stadsmanager Herbert te Velthuis is het met Grieving eens. “Borculo is een prima stad om te winkelen, je kunt ook prima ondernemen, maar er moet meer reuring komen. Het bruist nog niet. Met de komst van een horecaplein is er ook de mogelijkheid om meer te organiseren.”

Verdwijnen parkeerplekken
Tientallen mensen hebben de plannen woensdagavond bekeken. Hoewel er veel lof klinkt, is er toch ook wel wat kritiek. Met name de wijziging in verkeersstromen, het verkeersluw maken van plekken en het verdwijnen van parkeerplekken is een onderwerp. “Het plan is niet in beton gegoten”, zegt Te Velthuis. “We willen juist weten wat de mensen hiervan vinden. Het moet breed gedragen worden door inwoners en ondernemers.”

Ook andere Berkellandse dorpen aangepakt
Volgend jaar gaat de schop in Borculo de grond in. In totaal is er 2,7 miljoen euro beschikbaar om het centrum op te knappen. De gemeente Berkelland is niet alleen in Borculo druk. De centra in de grotere kernen worden allemaal opknapt. Voor Ruurlo worden nu plannen ontwikkeld. De gemeente heeft voor dit plan alvast 2,2 miljoen euro gereserveerd. In Neede wordt de Oudestraat opgeknapt. Hiervoor is in totaal 2,8 miljoen euro beschikbaar.

Inwoners van Eibergen kunnen al genieten van hun nieuwe centrum. Voor de vakantie zijn de bouwvakkers vertrokken. In totaal is er 6 miljoen euro in dit centrum geïnvesteerd. Het centrum heeft nu een plein met een vast podium, groen in verplaatsbare bakken en parkeerplaatsen met aquaparkers, die helpen bij extreme buien het water te infiltreren. Aan het einde van de maand is er nog een feestje om te vieren dat er een nieuw centrum is.

Door: Omroep Gelderland

Deel dit artikel:

3 gedachten over “Borculo gaat op de schop: ‘Er moet meer reuring komen’”

  1. Neede is het stiefkind van Berkelland. Dhr. Kamp is hier begonnen met zijn ” beleid “. Als geboren Borculoer kan ik niet anders concluderen dat:
    1 – de burgemeester weg moet,
    2 – zijn ” juridisch medewerker ” een eng, dom en griezelig
    menneke is en een functie elders hoort te krijgen,
    3 – de reuring zeer beslist niet zal komen als dit slag
    marktkooplieden i.s.m. de racist B. Venenberg c.s. (wat
    moet deze vent in mijn geboorteplaats?) een stem, in het
    kapittel blijven houden. Ergo: eerst de gemeenteraad et
    cetera saneren.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven