Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas

Door Redactie op 01-10-2021

Ossenhaas tartaar:

Benodigdheden:

Gesnipperde ui (geblanceerd)

Gehakte kappertjes

Augurk

Fijn gesneden bieslook

Sweet chilli

Zout en peper 

 

Saus tartaar :

Mayonaise 

Kappertjes

Hard gekookt ei 

Bieslook

 

Gepocheerde kalfstong

Kalfstong

Bouillon

 

Croutons:

brood

Olijf olie

Peper zout

 

Knolserderij plakken geblanceerd

 

Salade / melange voor tussen de plakjes knolselderij.

 

French dressing: 

Gesnipperde ui 

Gesneden peterselie

1 deel azijn

3 delen olie 

Worcester saus

Mosterd

 
 

Bereiding :

Voor de ossenhaas tartaar snijden we de ossenhaas in zeer fijne blokjes.

Evenals de ui de kappertjes en de augurk 

Wel voor het mengen van alle ingrediënten even de gesnipperde ui blanceren ( kort in kokend water ) 1 min en gelijk koud spoelen zodat de scherpte van de ui af is.

Hierna mengen we de ingredienten en maken we deze op smaak met de sweet chilli en de gesneden bieslook. Voeg als laatste peper en zout toe naar smaak.

 

Voor de saus tartaar beginnen we met het koken de de eieren +- 7 min .

Doe de mayonaise in een afruimbak en voeg hier de gesneden kappertjes en de bieslook aan toe.

Als de eieren gaar zijn spoelen we deze koud en pellen ze dan voorzichtig schoon.

Snijd hierna de eieren mooi fijn en voeg deze bij de mayonaise.

 

Voor de gepekelde kalfstong 

Zetten we een pan water op met wups (wortel,ui,prei,selderij) en wat peper en zout hiervan maken we een soort bouillon waar de kalfstong 2 uur in mag koken op laag vuur.

Je kan zien dat de kalfstong gaar is als je het velletje van het puntje van de tong af kan halen.

Na 2 uur koken pel je de tong gelijk schoon en zet je deze in de koelcel om af te koelen 

 

Voor de croutons zetten we de oven op 175 graden hete lucht.

Snijd het oude brood in mooie blokjes en leg deze uitgespreid op een bakplaat zodat de croutons gelijk matig garen/ krokant worden.

Besprenkel het brood met de olijf olie en voef wat zout toe ( peper nadat ze klaar zijn ) de peper verbrand snel in de oven.

 

Voor de knolselderij plakken hebben we nodig een mooie grote steek ring en een pan kokend zout water .

Snijd de knolselderij in mooie gelijkmatige plakken en steek deze uit naar eigen grote En kook deze +- 3 minuten gaar in kokend water 

Na het koken ook weer gelijk koud spoelen of in ijswater leggen. 

 

French dressing

50 ml azijn

150 ml zonnebloemolie

10 gram heel fijn gesnipperde ui

3 gram heel fijngehakte peterselie

halve theelepel mosterd

halve theelepel worcestersaus

zout en peper

 

Voor de french dressing mengen we alle ingredienten behalve de olie.

We pakken en garde en druppelen langzaam terwijl je roert of klopt met een garde de olie erbij 

Maak af met peper en zout.

 

De opmaak:

We pakken een mooi diep bord.

Een steker ( dezelfde als die je voor de knolselderij hebt gebruikt). En doen hier de tartaar van ossenhaas in. We doen op de tartaar een klein lepeltje van de saus tartaar en gaan het in 3 laagjes opbouwen. Eerst een plak knolselderij dan 2 mooie plakken kalfstong en een klein beetje met french dressing aangemaakte sla en een lepeltje saus tartaar. Herhaal dit 3 keer. 

We maken het gerecht af met wat croutons voor de bite .

 
Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Sport Federatie Berkelland zoekt bestuursleden
BERKELLAND - De Sport Federatie Berkelland is een stichting opgericht in 2007 door de vier lokale sportfederaties uit Borculo, Eibergen, Neede en Ruu......
Lees verder »

Militaire oefening van 31 januari tot en met 11 februari
BERKELLAND - Het ministerie van Defensie houdt van 31 januari tot en met 11 februari 2022 een oefening. De oefening speelt zich af in delen van de pr......
Lees verder »

SKB organiseert online voorlichting over terugkerende blaasontstekingen bij volwassenen
BERKELLAND - Op woensdag 16 februari 2022 organiseert het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk een digitale ‘SKB legt uit’ over ter......
Lees verder »

Thema-avond Kansenongelijkheid in het onderwijs op 2 februari
BERKELLAND - Op 2 februari vanaf 19.30 uur is er een (digitale) thema-avond over Kansenongelijkheid in het onderwijs. De thema-avond is online live t......
Lees verder »

Openbare zitting centraal stembureau
BERKELLAND - Op 4 februari 2022 om 10.00 uur is er een openbare zitting van het centraal stembureau. De voorzitter van het centraal stembureau voor d......
Lees verder »

Kunsthistoricus Jaap Nijstad in Synagoge Borculo
BORCULO - Kunsthistoricus Jaap Nijstad is een bekend gezicht in de synagoge in Borculo. In de afgelopen jaren heeft hij regelmatig lezingen verzorgd ......
Lees verder »

Geen enkele coronapatiënt meer in het SKB
BERKELLAND - Het aantal coronapatiënten in de Achterhoekse ziekenhuizen is de afgelopen tijd flink teruggelopen. In het Slingeland in Doetinchem ......
Lees verder »

Collectanten in Berkelland weer op pad voor de hersenstichting
BERKELLAND - Van 31 januari tot en met 5 februari 2022 houdt de Hersenstichting de jaarlijkse collecte. Ook in Berkelland gaan honderden collectanten......
Lees verder »

Expositie schilderijen Françoise Martens
RUURLO – Vanaf 7 februari t/m 30 maart zijn de werken van Françoise Martens te bewonderen in de expositieruimte van Kunstkring Ruurlo, op de eerste v......
Lees verder »

KNVB denkt competities uit te kunnen spelen, mits deze op 5 en 6 februari wordt hervat
BERKELLAND - De KNVB heeft goede hoop dat de amateurvoetbal competitie 'gewoon' kunnen worden uitgespeeld. Het is daarbij wel van belang dat de compe......
Lees verder »

Winterwandeling SV Kerkloo Eibergen opnieuw afgelast
EIBERGEN - De winterwandeling die op zondag 13 februari georganiseerd zou gaan worden door Schietvereniging Kerkloo uit Eibergen gaat wederom niet do......
Lees verder »

5x deze relatiegeschenken komen altijd van pas
BERKELLAND - Ben je net een onderneming gestart en ben je op zoek naar geschikte relatiegeschenken? Dan ben je er waarschijnlijk al achter gekomen da......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen karsverhaal
NEEDE Wet ie `t ,wet ie `t al, wij goat “neet” samen noar de stal. Het wurdt wear `n kale bedoeling met de feestdaage. Efkes nog gauw noar `t café hen......
Lees verder »

Fratsen Hij is der wear
NEEDE - Sinterkloas is alwear in `t land . Dus `t gemas oaver de kleur`n van de Pieten geet wear an. As ie niks betters te doone hebt kun ie altied w......
Lees verder »

Fratsen Kletskassa
NEEDE - Wat veur de kleine winkeliers heel normaal is wurdt deur de supermarkten op e bloazen of ze iets nieuws hebt oet e vonden. Het preutje met de......
Lees verder »

Fratsen oogsttied
NEEDE - September is natuurlijk de oogstmoand bie oetstek.De boeren meit nog `n leste snit van `t land. Dit joar was natuurlijk biezonder vruchtboar ......
Lees verder »

NUB TV

Het Jaar Van Joost van Oostrum


BERKELLAND – Bij Berkelland FM blikte verslaggever Bas te Velthuis elk jaar op Oudejaarsdag terug op het jaar dat achter ons lag. In een drie uur durende uitzending sprak hij mensen die in het nieuws waren geweest dat jaar, met de weerman nam hij het weer van het afgelopen jaar nog eens door en steevast was er een terugblik met de burgemeester. Vele jaren was toenmalig burgemeester van Berkelland Hein Bloemen bij hem te gast in de studio. Later nam Joost van Oostrum dit stokje over. De afgelopen dagen blikte Bas voor Nieuws uit Berkelland terug met Berkellanders die er in 2021 toededen. Inmiddels met beelden erbij en volledig online verspreid. Uiteraard kunnen we niet anders dan op Oudejaarsdag deze serie te eindigen met Joost van Oostrum.

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »