Stijgende zakelijke energieprijzen: wat nu?


BERKELLAND – In de afgelopen tijd zijn de zakelijke energieprijzen stukken hoger geworden. Niet alleen particulieren worden dus geraakt. Ook de bedrijven. Daardoor vrezen veel bedrijven dat zij hun prijzen flink omhoog moeten gooien om de bijkomende kosten te betalen. Gelukkig is dit in lang niet alle situaties het geval. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop je als bedrijf minder hard geraakt zult worden door de stijgende mkb energie prijzen. Dat leggen we graag uit.

Verschillen bij energieleveranciers
Opvallend genoeg zijn er grote verschillende bij de diverse energieleveranciers. Ondanks de stijgende energieprijzen, zien we ook dat sommige leveranciers hun prijzen nog relatief laag weten te houden. Dit is duidelijk te zien bij de grotere energieleveranciers. Dit komt met name doordat zij in een goede tijd extra veel energie hebben opgekocht. Op die manier weten zij hun prijzen aardig stabiel te houden. Wellicht zal er een kleine prijsstijging zijn, maar niet zo significant als bij kleinere energieleveranciers.

Normaal gesproken wordt aanbevolen om jaarlijks over te stappen van energieleverancier. In dit geval is dit echter niet altijd even gunstig. In sommige gevallen ben je goedkoper uit door jouw huidige contract te behouden. Daardoor loop je zo min mogelijk risico dat de energieprijzen verder zullen stijgen.

Wanneer je momenteel energie afneemt bij een kleinere energieleverancier die de prijzen flink omhoog gooit, kan het echter wel verstandig zijn om de andere mogelijkheden te onderzoeken. Hierbij geldt: vergelijken, vergelijken en nog eens vergelijken. Zo voorkom je dat je jezelf onnodig in de vingers snijdt.

Investeer in zonnepanelen
Het is niet alleen goed om de juiste energieleverancier te kiezen, maar ook om het huidige energieverbruik op kantoor aan te pakken. Je kunt ook overwegen om juist nu te investeren in zonnepanelen. Op die manier zal je ook in de toekomst minder afhankelijk zijn van de veranderende energieprijzen. Wanneer er weer een fikse stijging zal komen, is dit voor jou minder erg. Bovendien zal dit ook bijdragen aan jouw imago als duurzaam bedrijf. Iets wat anno 2021/2022 heel belangrijk is.

Wist je dat veel gemeentes in samenwerking met het kabinet het verduurzamen van bedrijven aanmoedigt? Daardoor bieden sommige gemeentes ook enkele subsidiemaatregelen aan voor bedrijven die investeren in verduurzaming. Goed om hierover contact op te nemen met de gemeente, zodat je weet waar je recht op hebt.

Zullen de prijzen verder stijgen?
Dit is een vraag die niet gemakkelijk te beantwoorden is. Dit hangt met name af van het weer de komende winter. Wanneer het heel zacht blijft, zal er minder vraag zijn naar gas. Hierdoor hoeven de prijzen hoogstwaarschijnlijk niet verder te stijgen. Als we echter een zeer strenge winter krijgen, zal de vraag naar gas toenemen en daarmee ook de vraag. En dit terwijl de gasvoorraden in Nederland al heel schaars zijn. Dit zal de meest ongunstige situatie zijn. Maar ook dan is het belangrijk om niet te panikeren en over te stappen. Meestal zal jouw huidige contract het meest voordelig zijn. Zeker gezien de andere marktprijzen die momenteel gelden. Door het verbruik binnen jouw bedrijf aan te pakken, kun je de kosten nog redelijk binnen de perken houden.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven