Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’

ACHTERHOEK – Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel het toonbeeld van verspillingsvrij eten bereiden. Balkenbrij is namelijk gemaakt van vlees wat de meeste mensen niet willen. “De balk is de opgezwollen buik waar de organen in zitten”, vertelt chef-kok Nel Schellekens. “Als je het varken opensnijdt komen alle organen vrij, en die worden gewoon gebruikt als vlees.”


Kruiden
Samen met kruiden wordt het orgaanvlees gevormd tot de klassieke balkenbrij. Het belangrijke ingrediënt voor de smaak is het rommelkruid. “Vroeger kwamen alle luxe kruiden via de VOC aan in Amsterdam. Vervolgens ging het onder meer per schip via de rivieren naar Gelderland.” Het rommelkruid is een mengsel van de VOC-kruiden en bestaat uit de resten die overbleven in de zakken vol kruiden.

Kennen we het?
Op straat weten de meeste mensen het gerecht wel te herkennen je aanbied. “Ja, dat is balkenbrij”, zegt een man. Een jongere vrouw herkent het niet. “Ik weet het echt niet, en ik weet ook niet wat ik ervan moet vinden. Maar het smaakt wel lekkerder dan dat het klinkt.”

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven