U gooit toch geen frituurvet in het riool?

Verstoppingen
Alles wat u in de gootsteen of door de wc spoelt, komt in het riool terecht. In de meeste gevallen is het riool daar ook voor bedoeld, maar in sommige gevallen juist niet. En dat kan veel schade aanrichten. Vet stolt en doekjes hopen op. Dit leidt tot verstoppingen bij u thuis die vaak alleen door een ontstoppingsbedrijf verwijderd kunnen worden.

Zuiveren
Ook verderop in het riool kunnen allerlei problemen ontstaan, zoals vastgelopen pompen en verstopte roosters. En sommige chemische stoffen, zoals medicijnen en verf, zijn niet of nauwelijks uit het water te verwijderen. Al dat afvalwater moet namelijk weer gezuiverd worden, zodat het veilig kan terugkeren in het oppervlaktewater: onze rivieren, meren, sloten en vijvers.

Frituurvet inleveren
U kunt frituurvet teruggieten in de verpakking of in een lege plastic fles en inleveren bij het Klein Chemisch Afval (KCA) of bij de inzamelpunten bij diverse supermarkten. U kunt het frituurvet ook teruggieten in de verpakking en weggooien in de grijze container. Maar als u het inlevert bij een van de inleverpunten kan het frituurvet een tweede leven krijgen.

Het KCA wordt 4 keer per jaar aan huis opgehaald, op de afvalkalender en in onze afvalapp ziet u wanneer het volgende inzamelmoment is. Bij sommige supermarkten in de kernen staan speciale containers waar u het frituurvet in kwijt kunt. Deze containers zijn te herkennen aan de gele kleur.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven