Berkellandse politieke partijen fel tegen aanleg Noordtak Betuweroute dwars door Berkelland


BERKELLAND – Een treinspoor langs het tracé van de N18, dwars door Berkelland. Deze mogelijkheid wordt op dit moment onderzocht. In november nam de Tweede Kamer een motie aan om onderzoek te doen naar de meerwaarde van de route. In de aangenomen motie wordt de regering opgeroepen om de maatschappelijke en economische meerwaarde van de Noordtak te onderzoeken. Ook moet bekeken worden hoe deze gerealiseerd kan worden. In het eerste kwartaal van dit jaar zou terugkoppeling moeten volgen naar de Kamer.

Brandbrief
“Er is rond de zomer al een brandbrief uitgegaan vanuit de regio en vanuit Berkelland zelf”. Laat Andra Weg van GroenLinks weten. “In principe heeft vervoer over het spoor voorkeur boven vervoer over de weg. Maar hier wordt ons inziens teveel naar de lobby van de havens geluisterd. De vraag is of deze enorme investering met heel veel schade aan landschap en natuur zo noodzakelijk is”. Weg heeft de mening van de Berkellandse GroenLinks fractie deze zomer ook al kenbaar gemaakt aan de statenfractie van GroenLinks in Gelderland.

Verkiezingsprogramma
D66 Berkelland heeft zelfs een kopje Noordtak Betuwelijn in haar verkiezingsprogramma staan. “De lobby van de havenbedrijven van Rotterdam en Amsterdam voor de aanleg van de Noordtak van de Betuwelijn is een niet aflatende lobby die bij elke regeringswisseling weer de kop opsteekt. Deze lijn door de Achterhoek is op geen enkele manier voordelig. De lijn zal het landschap aantasten en gemeenschappen blijvend doorsnijden. D66 is tegen de Noordtak en vindt dat de oplossing voor het Europese achterland op het tracé Zevenaar Oberhausen gerealiseerd moet worden, of deels in Nederland en Duitsland over bestaande tracés. Daarnaast speelt de vraag of verdere groei nog langer een doel moet zijn; er zijn grenzen aan de groei ook wat betreft onze functie als doorvoerland”. 

Petitie door PVDA
De PVDA Berkelland heeft, samen met de fractie van de PVDA uit Doetinchem, zelfs een petitie tegen de Noordtak opgezet. “Overbodig, onnodig en dus onacceptabel”. Zegt fractievoorzitter Betsie Wormgoor. “Geen extra goederenspoor door de Achterhoek, door de aangenomen motie in de Tweede Kamer komt er nu toch een onderzoek naar de Noordtak van de Betuweroute door de Achterhoek. Onacceptabel vinden wij. Daarom deze petitie zodat de mensen hun stem kun laten horen”.

Deel dit artikel:

2 gedachten over “Berkellandse politieke partijen fel tegen aanleg Noordtak Betuweroute dwars door Berkelland”

  1. Dit zou voor mij niet veel meerwaarde hebben. Tenzij er natuurlijk een nachttrein gaat rijden die het transport van klanten van Buurthuis Het Geschilde Tomaatje naar afkickklinieken in de regio kan faciliteren. Voor de rest lijkt me het niet nodig.
    Met vriendelijke groetjes,
    Annie, Jannes en de kids

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven