Geest eren

GEESTEREN – Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaarsgeest roept.

Aan de Kotte Bekke, staat een statige oude wilg met een heerlijk bankje om van het uitzicht over de es te genieten. Maar als in de oudejaarsnacht de klok tien uur slaat, gaan de Geesternaren met Willem van Engelskamp voorop, lopend naar de drie beumkes om vandaaruit in een grote stoet heel zacht zingend naar de grote wilg te wandelen.

Heel vroeger was er bij deze wilg in de oudejaarsnacht een samenkomen van heksen en geesten. Er werd eigen gebrouwen bier en wijn gedronken en flink getafeld en gefeest. Dit duurde vaak tot s middags op nieuwjaarsdag. De dorpelingen bleven dan binnenshuis. Ramen, vensters en deuren werden gesloten. De wind ging liggen en het werd doodstil. De bijeenkomst mocht niet worden verstoord. Dit zou namelijk veel onheil, storm, vreselijk onweer, hevige stortregens, een koude winter en een slechte oogst tot gevolg hebben.

Als de heksen en geesten een fijne oudejaarsavond hadden dan was het jaar daarop een goede oogst.

Sinds die tijd komen er in de oudejaarsnacht soms vreemde geluiden vanaf de es. Horen we kloppen, gerommel en geschreeuw. Steekt er een koude gure wind op, worden de vogels stil en ruiken we de lucht van rottende bladeren. De Nieuwjaarsgeest roept. Om hem goed te stemmen gaan in de oudejaarsnacht de bewoners van het Geesterense dorp naar de es. Al neuriënd proberen zij de geest goed te stemmen en vragen hem om ons te beschermen tegen slecht weer en te zorgen voor een goede oogst en onze mooie natuur.

Soms antwoordt de boom door te schudden met zijn grote bos wilgentakken, of laat zijn blaadjes vallen ten teken dat hij nadenkt.

Kort voor middennacht gaat de stoet met Willem voorop terug naar het dorp. Ze zijn thuis voor de twaalf klokslagen het nieuwe jaar inluiden en het lied Uren, Dagen, Maanden, Jaren vanaf de zolder van de kerk wordt gespeeld. Ze hopen dat het nieuwe jaar kan goed beginnen.

Maar als na de lange winter, de eerste katjes weer aan de boom komen, de bijen en hommels de boom bezoeken en daarna de mooie groene blaadjes groeien, de egels hun glimmende neusjes weer laten zien, de merel weer gaat zingen en de rupsjes uit de droge hoop van bladeren kruipen weten de dorpelingen, dat het goed is en het voorjaar eraan komt. De boom laat zien dat hij blij is, hij glimlacht en straalt weer kracht en trots uit over de es en Geesteren.

Het zal een goed jaar worden, met een mooie oogst.

‘Veul heil en zegen in ’t Niejaor!’

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven