Jongeren met messen op straat in de Achterhoek? Feit of fabel?


BERKELLAND – Bent u ouder van kinderen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar? Dan is deze video en deze tekst zeker voor u bestemd! We zien de laatste tijd met regelmaat dat jeugdigen een mes bij zich hebben. Het gaat dan om messen die vallen onder artikel 2 lid 1 van de Wet wapens en Munitie, maar ook om bijvoorbeeld een keukenmes waarvan gedacht wordt dat deze niet strafbaar is. Iemand die echter op straat een keukenmes bij zich heeft, kan vallen onder de Wet Wapens en Munitie en dit kan dus strafbaar zijn! Het gaat om de feiten en omstandigheden waaronder wij dit aantreffen.


Een jongere die aan het chillen is op straat en een (verpakt) keukenmes bij zich heeft in een tasje of achter de broeksband, heeft deze niet bij zich om moeders te helpen met aardappels schillen… Messen die niet onder de Wet wapens en Munitie vallen, kunnen wel in de Algemene Plaatselijke Verordening strafbaar gesteld worden. Een aantal gemeenten is hier op dit moment mee bezig. Bent u ouder van een zoon of dochter in de leeftijd van 12 tot 18 jaar oud? Bent u pas geleden een keukenmes kwijt geraakt? Hangt uw jeugdige regelmatig op straat? Dan hopen wij dat u met hem of haar in gesprek gaat.

Vraag in dat gesprek of er jongens/meiden in hun vriendengroep zijn die wel eens een mes mee hebben genomen en/of getoond op straat, maar ook of zij zelf weleens een (zak)mes mee hebben genomen. Vraag waarom ze dit meenemen en leg uit wat de consequenties kunnen zijn
Wanneer wij een jeugdige aantreffen met een (keuken)mes dan maken wij proces-verbaal op en/of verwijzen wij hem/haar naar HALT. Een registratie met betrekking tot wapenbezit kan nadelig zijn in de toekomst voor uw zoon/dochter. Maar nog belangrijker! De kans dat een jeugdige het mes gebruikt tegen iemand anders is groot, maar ook de kans dat het mes tegen uw zoon of dochter gebruikt wordt is groot.

Door Politie Berkelland

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven