Kostersteen in Neede dateert nog uit de tijd van Willem Sluiter


NEEDE – Bij de Grote Kerk in Neede ligt een steen, die nog dateert uit de tijd van Willem Sluiter. “Kostersteen. Sinds 1669 werd op deze steen het dorpsnieuws door de koster voorgelezen”, staat op het informatiebordje ernaast. Mans Koster (mooie naam uiteraard in dit verband!) wees er recent nog eens op bij de voorbereidingen voor plaatsing van een kunstwerk ter herinnering aan dichter en dominee Sluiter, die in 1627 tegenover deze kerk werd geboren. Met het comité hiervoor en beeldhouwer Anton ter Braak werd die dag bepaald waar het borstbeeld en informatiebord hierbij aan de Nieuwstraatzijde van de kerk precies moeten komen te staan.

Onthulling
Het plan is ze op 22 maart (Sluiters geboortedag) te onthullen. Aan de kostersteen gaat een geschiedenis vooraf. Voordat die werd benut werden mededelingen in de kerk gedaan na afloop van de dienst, maar dit stuitte op weerstand bij de mensen die het er voor het zeggen hadden, omdat het niet passend zou zijn. Een voordeel bij mededelingen buiten het kerkgebouw was dat ook andersgelovigen er kennis van konden nemen.

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Kostersteen in Neede dateert nog uit de tijd van Willem Sluiter”

  1. Prachtig dat dit soort historie bewaard is gebleven! Persoonlijk wordt ik er een beetje emotioneel van als het over historische stenen gaat. Dit doet me namelijk denken aan mijn niersteen die dateert uit 2019, deze heb ik uitgezeken tijdens de maandelijkse salsa-avond bij Buurthuis Het Geschilde Tomaatje.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven