RUURLO – Na succesvolle edities in Eibergen en Lichtenvoorde start er in maart 2022 in de Bibliotheek Ruurlo een workshopcyclus ‘Kennismaken met gebaren’ onder leiding van Femke Keupink. Na het volgen van de 12 bijeenkomsten ben je in staat om een gesprek te voeren met slechthorenden/dove mensen. Op donderdagavond 16 februari (18.30 uur) is er in de Bibliotheek Ruurlo een gratis informatiebijeenkomst.
Gebarentaal populair sinds corona
Sinds het begin van de coronacrisis zijn er gebarentolken aanwezig bij de persconferenties. Het gebaar voor ‘hamsteren’ zullen velen zich nog goed kunnen herinneren, dat op een prachtige manier getolkt werd door Irma Sluis. De interesse voor deze prachtige taal is hierdoor erg aangewakkerd. Dat bleek ook uit de eerste workshops die Keupink in de bibliotheken van Eibergen en Lichtenvoorde organiseerde. Beide waren ze na de informatiebijeenkomst vrijwel direct volgeboekt. Daarom biedt de Bibliotheek Oost-Achterhoek iedereen die op de wachtlijst staat en nieuwe kandidaten nogmaals de kans om deze workshopcyclus te volgen.
Kennismaken met gebaren In 12 weken worden de basisgebaren in de vorm van ‘Nederlands met Gebaren’ geoefend. De deelnemers leren ondersteunende gebaren te gebruiken, terwijl ze ondertussen normaal praten.
Na deze periode beheerst de deelnemer de basis en is in staat om een gesprek te voeren met doven en slechthorenden. Ook komen in deze weken gebaren aan bod die aansluiten bij een thema dat passend is voor de periode in het jaar. ‘Kennismaken met gebaren’ wordt verzorgd door Femke Keupink. Femke is zelf slechthorend en is daarom de afgelopen jaren meer gebarentaal gaan gebruiken. Ze heeft hiervoor lessen gevolgd en wil haar kennis graag doorgeven aan andere belangstellenden (horend én slechthorend/doof).
Informatieavond en workshops
Op woensdagavond 16 februari verzorgt Femke een gratis informatieavond in de Bibliotheek Ruurlo. Deze bijeenkomst begint om 18.30 uur. Een mooie manier om kennis te maken en om te bekijken of de hele cyclus iets voor je is. De cyclus van 12 workshops begint in Ruurlo op vrijdagavond 4 maart 2022 (van 18.15-19.45 uur). Opgave voor de introductieworkshop en voor de hele cyclus is al mogelijk op www.oostachterhoek.nl/gebarentaal. De 12-delige workshop kost €140,00, inclusief boeken.
DEO JO19 kampioen BORCULO - Wat een apotheose voor de jongens van trainer Marcel Platje! Tien dagen geleden was de opdracht simpel. Drie finales winnen en hopen op een...... Lees verder »
We zien elkaar in Berkelland op 15 juni BERKELLAND - Op woensdagavond 15 juni organiseren het Naoberfonds, het Platform Vrijwilligers en de Bedrijvenkring Berkelland een avond om elkaar te ...... Lees verder »
Fratsen gedoo NEEDE - Wat een gedoo is `t toch,iedereene mut mear betalen deur de hooge energieprieze,moar snappen kun e wij `t neet. Ollie maatschappen dreit woek...... Lees verder »
Fratsen Tegenstriedigheden NEEDE - Langzamerhand kump `t zowiet dat gin mense de wereld mear snapt. De hele wereld is `t deroaver ens dat wij wat zuuniger mot wean op de eardbo...... Lees verder »
Fratsen Borstbeeld NEEDE - Willem Sluiter joarenlang e woont in Eibargen moar `t blik dat dissen dominee en dichter in Neede is geboren. Dat kunt wij as Needenaren natu...... Lees verder »
Fratsen de fotograaf NEEDE - In vrogger tied, eigenlijk nog ens neet zo lange e leden, was `t `n hele toestand as der een fotograaf kwam. Ieder mos dan de zundagse kleare...... Lees verder »
NUB TV
Molenaar Bennie Mensink denkt nog lang niet aan stoppen
NEEDE – In het hele land openden molenaars afgelopen weekend hun deuren tijdens het Nationale Molenweekend. Zo ook in Neede, waar Bennie Mensink met zijn collega’s de molen aan de Diepenheimseweg in het zonnetje zet. Tijdens dit weekend vragen ze aandacht voor de aanwas van nieuwe molenaars, want die is op dit moment minimaal. Mensink: “Het is een prachtig ambacht, dat niet verloren mag gaan.” Zo’n twintig bezoekers hebben zich op zaterdagochtend verzameld in- en rondom de molen. Er worden pannenkoeken gebakken, je kan rieten manden vlechten en een rondleiding krijgen door de molen. “In dit gedeelte maken we de mix voor ons brood, pannenkoeken en cakes. Onze zelf gebouwde mechanismen worden aangedreven door de wieken van de molen. We hebben het mooi voor elkaar hier”, zegt een tevreden Mensink.
Stoppen
Jong en oud geniet van de molen, die sinds kort op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. “We hopen op jonge mensen die zich aanmelden voor de opleiding van molenaar, want het is veel te leuk om dit verloren te laten gaan”, vindt Mensink. Ondertussen hoopt Mensink nog jaren actief te blijven als molenaar. “Ik denk er nog lang niet aan om te stoppen, ik hoop tot m’n oude dag door te gaan.”
Geest eren GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa...... Lees verder »