Achterhoekse bossen niet veilig na stormen


BERKELLAND – Stormen Dudley, Eunice en Franklin hebben voor grote schade gezorgd in de Achterhoekse bossen. Staatsbosbeheer is momenteel druk bezig met het veilig maken van paden en wegen door omgevallen bomen te verwijderen, maar boswachter Doreen Rugers raadt wandelaars aan om voorlopig niet het bos in te gaan.

Takken losgewaaid
“Blijf echt nog even weg uit het bos”, is de duidelijke boodschap van Rugers. “Met name omdat er takken losgewaaid zijn die nog niet naar beneden gevallen zijn. Een zuchtje wind kan er dan voor zorgen dat de tak alsnog valt en je wilt die niet op je hoofd krijgen. Dus we ontmoedigen het zeer om het bos in te gaan. Gebruik je gezond verstand en blijf hier gewoon nog even weg.” In opdracht van Staatsbosbeheer worden de bossen in de regio momenteel aangepakt, onder meer door hout te verwijderen. Volgens Rugers is de stormschade goed te zien: “Vooral heel veel zijtakken zijn afgebroken door de wind, maar soms ook wel hele bomen. Met name omdat het de afgelopen periode heel erg nat is geweest. Dan wordt de bodem nat en hebben de bomen minder houvast. Hierdoor zijn er her en der wel wat bomen gegaan.”

Uitgescheurd
Er is nog iets waar Staatsbosbeheer op let om de wandelpaden veilig te maken. Rugers vertelt: “Wat een belangrijk aandachtspunt is, is dat we naar boven kijken als er een boom half is omgewaaid of een dikke tak al wel is uitgescheurd, maar nog niet is gevallen. Dit kan voor linke situaties zorgen.” Wanneer de bossen weer veilig begaanbaar zijn, vindt Rugers lastig in te schatten: “Het hangt er natuurlijk vanaf hoeveel wind we nog krijgen de komende dagen en hoe snel we hebben opgeruimd wat we allemaal tegenkomen. Dat is dus niet helemaal te voorspellen. Maar ga voorlopig niet het bos in, deze week zou ik het echt afraden.”

Door: Regio8 in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven