Gemeentebelangen grote verliezer tijdens Berkellands verkiezingsdebat


BERKELLAND – Voor het debat begin was er al reden tot discussie. Lijsttrekkers Anjo Bosman van Gemeente Belangen Berkelland liet zich, zonder vooraankondiging, vervangen door de nummer 4 van de kieslijst Patrick Hulshof. Bosman zou onder andere deelnemen aan het debat over de gang van zaken rondom de sporthal van Ruurlo. Debatleider Domien Esselink was aan het begin van het debat meteen niet mals voor Hulshof, hij vroeg naar de mening van Hulshof over het opstappen van Bosman als wethouder. “Ze heeft genoten in haar rol als wethouder”. Zegt Hulshof. “Dan zal ze waarschijnlijk de enige zijn geweest”. Zegt Esselink. “Ik heb ook genoten van Bosman als wethouder”. Sneert Hulshof. De toon was direct gezet.

Sporthal Ruurlo
Wim de Vries zegt als inwoner van Ruurlo in een inleidend filmpje dat hij als buurman van het zwembad De Meene “Totaal werd overvallen” door het bericht dat hij een sporthal in zijn achtertuin krijgt. Volgens De Vries wordt er in Berkelland veel te weinig geluisterd naar de burgers en zou de politiek veel meer gebruik moeten maken van de kennis van de inwoner. Jan Zappeij (Berkellandse Burgerpartij) weet niet of er onvoldoende geluisterd is naar de burger. “Het proces is vreselijk slecht aangevlogen, gemanipuleerd zelfs” Han Boer (D66) is het met Zappeij eens, “er is druk gezet op de ondernemersvereniging. De sportfederatie, de ondernemersvereniging en vele verenigingen vinden dat het niet goed is gegaan, het is niet alleen de oppositie die dat vindt”. Andra Weg mistte vooral een complete visie op sportaccommodaties in Berkelland. Voor wat betreft de sporthal in Ruurlo geeft zij aan dat er geen regie was en dat en nu twee kampen zijn in Ruurlo. “Volgens mij krijgen we dat niet meer goed”. Patrick Hulshof (GB) geeft toe dat de inwoners van Ruurlo nu met de gebakken peren zitten. “Maar we moeten vooruit kijken”. Zappeij laat er geen twijfel over bestaan “De nieuwe sporthal moet in een van de twee aangewezen centrum locaties komen”.  Welke keuze ook wordt gemaakt voor Ruurlo, de inwoners hoeven zich als het aan D66 ligt geen zorgen te maken dat het zwembad haar deuren moet sluiten. “Wat ons betreft sluit geen enkel zwembad haar deuren de komende periode in Berkelland”. Op de vraag of de burger Gemeentebelangen nog kan vertrouwen komt Hulshof niet lekker uit zijn woorden. Wel zegt hij alle vertrouwen te hebben in Bosman als lijsttrekker. “Die rol vervuld ze goed”. Andra Weg lacht en zegt “Als dat zo is, dan is het toch jammer dat ze hier niet is”.

Aanpassen oude N18
De voormalige N18 die dwars door Eibergen loopt valt al weer een aantal jaren onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Berkelland. Toch is er in de afgelopen jaren niets aan de weg veranderd. Betsy Wormgoor vindt dat er meteen actie moet komen en de de oude N18 moet worden afgewaardeerd. Marcellino Kropman vindt dat een volledige herinrichting niet nodig is. “We bezuinigen op van alles, we willen hier niet zoveel geld aan uitgeven. Goed is goed genoeg”.  Theo Helmers vindt vooral dat het probleem breder moet worden bekeken. “Hoe ontsluiten we Eibergen west, misschien moet er wel een extra afrit komen voor industrieterrein De Mors”. Somt hij op. Wormgoor snapt dan niet dat deze discussie niet eerder is gevoerd in de raad. Debatleider Esselink vraagt recht voor de raap wat Helmers zijn reacties zou zijn als de weg in Beltrum zou liggen. Helmers beantwoord deze vraag niet. Hij grijpt terug op een eerdere opmerking van Esselink dat het CDA samen met de VVD een autobaan partij zou zijn. “De afwaardering van de N18 gaat om heel veel geld en we moeten heel goed bekijken hoe we dit aanvliegen”. Zegt Eddie van de Steeg. Wormgoor is helder “Wat is een mensenleven waard? Wij vinden dat er geïnvesteerd moet worden in de afwaardering van de N18”. Van de Steeg zegt nee tegen 4 miljoen investeren, maar geeft aan dat er geen dure onderzoeksbureaus moeten gaan kijken naar de afwaardering van de oude N18, maar dat het gesprek aangegaan moet worden met de burgers. Andra Weg wil meer inzetten op preventie voor jeugdzorg. “Vrijetijdsinvulling, sport, cultuur, daar willen we meer op inzetten. Op deze manier heb je op termijn minder gelden nodig om in te zetten op jeugdzorg”.

Bezuinigingen op kunst en cultuur
Er wordt wederom tonnen bezuinigt op kunst, cultuur en sport. De VVD is voor verdien modellen, meer sporten levert geld op voor bijvoorbeeld bedrijven doordat werknemers minder uitvallen met door ziekte. Andra Weg vindt dit iets voor mensen met geld, ze maakt zich zorgen over de mensen die hier geen geld voor hebben. Han Boer haalt zich de woede op zijn hals van Marcellino Kropman. Boer zegt dat Kropman de zwembadvisie hanteert met het mes in de rug van de zwembaden. “Dat heb ik niet gezegd”. Roept Kropman. Boer is van mening dat je een sportvisie en zwembadvisie moet opstellen zonder een gedwongen bezuiniging. Meer geld naar sport en cultuur levert juist geld op. Hulshof vindt dat Gemeentebelangen de bezuinigingsronde voor haar uit heeft geschoven en is daar best trots op. Kropman wil niets weten van het terughalen van de bezuinigen. “We hebben een sluitende begroting, dan kun je niet zomaar zonder gevolgen een bezuiniging weghalen. Dan kom je ergens anders tekort”. Boer wijst er nog eens duidelijk op dat cultuur niet alleen muziek en lezen (bibliotheek) is. “”Voor ons is ook carnaval, bloemencorso’s, paasvuren, en zomerfeesten cultuur, die willen we behouden en moeten we steunen ipv op bezuinigen.”.

Energietransitie
Theo Helmers is niet bang voor OBL/BBB in Beltrum. “Wij hebben de afgelopen vier jaar voor ons agrarische achterban veel bereikt. Ik denk dat onze kiezers ons daarvoor gaan waarderen. Daarbij hebben ze in Beltrum gezond verstand”. Zegt Helmers. Jan Zappeij geeft toe dat de gehele energietransitie voor hem reden is geweest om terug te keren in de politieke arena. Hij zegt in Berkelland de enige partij te zijn die 100% tegen windenergie is. Helmers vindt dat de gezondheid en veiligheid van de mensen voorop staat. Het CDA heeft de RES niet aangenomen, maar dat wil niet zeggen dat het CDA overal in Berkelland windmolens wil toestaan. Als Zappeij en Helmers lopen te grappen over dit onderwerp grijpt Wormgoor in. “We praten hier over een groot probleem, het is niet het moment om hier ironisch over te doen”. Helmers blijft er echte bij dat er altijd participatie moet plaats vinden. “Ik val bijna om”. Zegt Zappeij. “Wat zegt u dan van al die zonneparken in Berkelland”. Zegt Zappeij. Helmers wijst Zappeij er op dat zijn fractie  weldegelijk een motie heeft ingediend om de aanleg van zonneparken te stoppen, maar geen enkele steun kreeg van de rest van de raad. Van de Steeg (OBL) wil ook geen zonnepanelen meer in de wei, hij neigt naar zonnepanelen op daken van industrieterreinen.  Volgens Wormgoor is dat totaal onvoldoende, ze wil weten van OBL en de Berkellandse Burgerpartij hoe zij dit probleem willen oplossen. Zappeij wil het Nederlandse landschap überhaupt niet verder verkwanselen. “In andere landen hebben we straks over capaciteit aan groene energie, daar kunnen wij gebruik van maken”.

Grote verschillen tussen de partijen
Na afloop van het debat maakte de aanwezig pers de balans op. Duidelijk was dat er grote verschillen waren tussen de partijen. Er werd op het scherps van de gediscussieerd. Gemeentebelangen was overduidelijk de grote verliezer. Door vlak voortijd een andere kandidaat naar het debat te sturen werd al in de hand gewerkt dat Patrick Hulshof aan alle kanten werd aangevallen. Hulshof leek drie regels uit zijn hoofd te hebben geleerd, lepelde deze telkens op als hij een vraag kreeg en nam zelf geen initiatief. Andra Weg en Jan Zappeij maakten een sterke indruk en waren vanavond de winnaars. 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven