Lezing ‘Duurzaam waterbeheer’


RUURLO – op vrijdag 11 maart is er weer een interessante lezing bij KunstKring Ruurlo. Onder andere wordt de vraag behandeld welke maatregelen het Waterschap Rijn en IJssel in deze tijden van klimaatveranderingen neemt. De lezing vindt vanaf 20.00 uur plaats in de theaterzaal van het Kulturhus aan de Nieuweweg 5 in Ruurlo.

Bruine weilanden, droge beken, maar ook juist periodes met enorm veel neerslag
De gevolgen van de klimaatverandering zijn in de Achterhoek al heel zichtbaar. Door aanhoudende droogte en hoge temperaturen kleurden de afgelopen jaren de weilanden en bermen bruin, zaten loofbomen slecht in het blad en stonden de beken een halfjaar helemaal droog.
De vele neerslag in de winter en in het vorige voorjaar heeft ervoor gezorgd dat de grondwatertekorten grotendeels verdwenen zijn. Daarmee is de droogte op korte termijn verholpen. Toch is het droogteprobleem daarmee niet verdwenen. De komende jaren moeten we op een andere manier met water omgaan, want het weer wordt extremer: natter, heter en droger.

Het Waterschap
Het waterschap Rijn en IJssel draagt al meer dan 700 jaar zorg voor grondwater en oppervlaktewater in de Achterhoek, Liemers en zuidelijk deel van Twente. Het Dagelijks bestuur van het waterschap bestaat uit voorzitter Hein Pieper (dijkgraaf) en vier bestuursleden (heemraden).

Maatregelen
De heer Pieper zal vertellen over de maatregelen die het waterschap neemt om in te spelen op de klimaatveranderingen en de Achterhoek leefbaar te houden. Bijvoorbeeld door water langer vast te houden om er in tijden van droogte van te profiteren. Maar ook over wat men zelf bij kan dragen aan duurzaam waterbeheer.

Dijkgraaf
Hein Pieper is dijkgraaf (voorzitter) van Waterschap Rijn en IJssel sinds 2011. Van 2015 tot 2021 was hij vicevoorzitter van de Unie van Waterschappen en met als aandachtsvelden internationale zaken en innovatie. In deze functies verbindt hij partijen en partners, waarbij hij water en watermanagement op de internationale, de landelijke en de regionale agenda’s plaatst. Zijn ervaring en kennis vormen de basis voor deze boeiende presentatie.

Meer informatie is te vinden op de website van de KunstKring. 

Foto: Waterschap Rijn en IJssel

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven