Basisschool Rietmolen definitief niet naar kerk


RIETMOLEN – De kogel is door de kerk: de St. Jozefschool in Rietmolen verhuist definitief niet naar de kerk in het dorp. Dat heeft de gemeenteraad van Berkelland dinsdagavond besloten. Het huidige pand wordt verbouwd tot een passende jas. De gemeente trekt hier 1,2 miljoen euro voor uit. Dit tot blijdschap van het schoolbestuur en ouders die de raadsleden tijdens de politieke avond toespraken.
Het pand is verouderd. Het dak lekt en ramen sluiten niet. Eigenlijk leek vorig jaar zomer alles al in kannen en kruiken. Een deel van het schoolgebouw zou gesloopt worden, omdat het te groot is. Daarnaast zou het resterende pand flink verbouwd worden, zodat kinderen er tot in lengte van jaren goed onderwijs zouden kunnen krijgen.
Nieuw plan vraagt om extra onderzoek
Net voor de besluitvorming in de gemeenteraad, kwam een ander plan op tafel. Een werkgroep uit Rietmolen kwam met het idee dat de school ook zou kunnen verhuizen naar de kerk. Tekeningen met daarop een grote gele glijbaan in de kerk trokken de aandacht van menig inwoner. Extra onderzoek volgde, maar nu blijkt verhuizing naar de kerk definitief niet haalbaar. Wat er met het kerkgebouw gaat gebeuren is nog onduidelijk. Tijdens de raadsvergadering spreekt iedereen het vertrouwen uit dat ook hier een goede oplossing voor gevonden zal worden. “In sommige kerken in Nederland zijn woningen gemaakt, misschien is dat wel iets voor deze kerk”, oppert Han Boer van D66.

Ouders zien kerk niet zitten
Het kerkgebouw is een monumentaal pand en nu nog steeds in bezit van het bisdom. Op korte termijn een school huisvesten in het gebouw lijkt niet mogelijk. Daarnaast heeft het gebouw niet voorkeur voor ouders van schoolgaande kinderen: “Wat is er goed voor onze kinderen”, vraagt Ilse Lammersen, ouder van twee kinderen, zich hardop af. “Voldoende daglicht in het schoolgebouw, ramen die opengezet kunnen worden en een goed ventilatiesysteem. Met een verbouwing van het huidige gebouw is dat allemaal prima te realiseren. Maar in de kerk kan geen raam open en het is ook lastig om voldoende daglicht te realiseren.” Judith Luttikhold vult aan: “De kerk valt onder monumentenzorg, wie gaat het onderhoud straks betalen. En daarnaast moeten de glas-in-lood-ramen en de tegelvloer behouden blijven omdat ze van historische waarde zijn.”

Raadsleden unaniem
De politieke fracties zijn het erover eens dat een passende jas de beste oplossing is. Gerard Hilhorst van het CDA vraagt zich nog wel af of de passende jas geen knellende jas wordt. “De school gaat in oppervlakte behoorlijk terug. Als ik zie wat er op dit moment in Rietmolen gebouwd wordt, dan hoop ik dat het groot genoeg is. Het zou jammer zijn als we nu geld uitgeven en er later achter komen dat het toch te klein is.” Volgens wethouder Gerda ter Denge is hier zeker aandacht voor.

Snel aan de slag
Nu de knoop is doorgehakt is de toekomst van het onderwijs in het Rietmolen zeker gesteld. “Wij zijn blij dat er in Rietmolen toekomstgericht onderwijs gerealiseerd kan worden in een toekomstbestendig gebouwd”, zegt Debbey Verhoeve, bestuurder van de Stichting Keender, waar de school in Rietmolen onder valt. Het pand moet dit jaar of volgend jaar gerealiseerd worden.

Door Melanie Lokate

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven