Benefietconcert Podium Eibergen: indrukwekkende muziek en recordopbrengst voor Giro 555


HAARLO – Op zaterdagavond 12 maart vond in De Kluntjespot in Haarlo een benefietconcert voor Oekraïne plaats, georganiseerd door Podium Eibergen. Aanvankelijk stond een concert op de agenda met viool-celloduo Daniel Rowland en Maja Bogdanović. Corona gooide echter roet in het eten, waarna violist en artistiek leider van Podium Eibergen Tim Brackman onmiddellijk het initiatief nam om in plaats van dit optreden een benefietconcert te organiseren: “Toen ik dinsdagavond van Daniel bericht kreeg dat zij niet konden komen spelen, schoot direct door mijn hoofd: hoe mooi zou het zijn om als alternatief een benefietconcert voor Oekraïne te organiseren!

De zondag daarvoor had een goede muziekvriendin van mij, de Oekraïense pianiste Anna Fedorova, in het Concertgebouw in Amsterdam een benefietconcert georganiseerd. Ik speelde mee in het orkest, RCO Camerata, het was een enorm indrukwekkende avond. Ik dacht: stèl nou dat we dat in Haarlo kunnen organiseren!” Tim ging rondbellen en kreeg onmiddellijk positieve reacties van zijn collega-musici. Met Anna Fedorova, haar vader, pianist/componist Borys Fedorov – net op tijd uit Kiev gevlucht – , altviolist Mikhail Zemtsov en contrabassist Nicholas Schwartz stelde Tim een prachtig programma samen, waarin de thema’s hoop, liefde en vrede centraal stonden.

In recordtempo werden alle organisatorische details geregeld. De Kluntjespot stelde haar ruimte om niet ter beschikking, sponsoren boden zich spontaan aan. Het Kulturhus Haarlo stelde zijn ruimte open voor publiek en bood aan om de omzet van de bar van die avond te doneren voor het benefietconcert.Hierna restten nog slechts drie dagen om zoveel mogelijk publiek op te roepen naar het benefietconcert te komen. In plaats van een toegangsprijs mocht het publiek een bedrag naar eigen keuze doneren voor Oekraïne.

Wat begon met een spontane opwelling, mondde zaterdagavond uit in een ontroerend en indrukwekkend concert. Onder het publiek bevond zich ook de burgemeester van Gemeente Berkelland, Joost van Oostrum. Voor een volle zaal speelden de musici werken van de Oekraïense componisten Skoryk en Silvestrov – tot voor kort woonachtig in de verwoeste steden Kiev en Charkov – van de Russische componisten Rachmaninoff, Glinka en Kugel, een strijktrio van Schubert en het melancholische pianokwartet van Mahler. Ook van Borys Fedorov zelf en van Zemtsovs vader Yevgeniz Zemtsov werden werken gespeeld. In een recordtijd heeft het benefietconcert het prachtige bedrag van ruim 2.800 euro opgebracht. Podium Eibergen zal het bedrag overmaken aan Giro 555. Voor meer informatie over de musici en de gespeelde werken op het benefietconcert check deze link. 

—–

Fotobijschrift: Benefietconcert Podium Eibergen voor Oekraïne in De Kluntjespot in Haarlo
Foto: Jolien Visser

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven