Column: Verkiezingstips van Jan van der Meer


BERKELLAND – Vanaf het moment dat de nieuwe gemeenteraad is geïnstalleerd gaan wij elke maand een politieke column plaatsen van Jan van der Meer, met een realistische, soms satirische inslag. We starten met dit stemadvies. Deze column is geenszins de mening van de redactie van Nieuws uit Berkelland, daar het subjectiviteit vanuit de columnist en satire betreft.

Verkiezingstips van Jan van der Meer
Je kan niet meer fatsoenlijk door de dorpen van Berkelland rijden, of allerlei – veelal mannelijke – personen op haastig geplakte posters kijken je met een slecht geacteerde glimlach in de ogen. Het is duidelijk: de verkiezingstijd is weer losgebarsten. Geen paniek, je hoeft je stemgedrag niet te laten baseren wie van hen jou het minst een ongemakkelijke gevoel geeft met hun aanplakbiljetten: ik geef je graag wat achtergrondinformatie.

CDA
Zogenaamd de boerenpartij. Hebben zich wel een aantal keren tegen het ondernemen van boeren in Berkelland verzet, maar daar moeten we het vooral niet over hebben met hen. Veel boeren stellen hun weilanden nog steeds op automatische piloot ter beschikking voor de CDA-campagneborden, blijkbaar zonder vragen te stellen, dus wie ben ik om iets van het landbouwbeleid van het CDA in Berkelland te vinden? We kunnen het trouwens ook de springplank-partij noemen, omdat er twee voormalig CDA-wethouders slim gebruik maakten van de bestuurdersfunctie om zelf hogerop te komen. Hun slogan: het Berkellandse CDA dichtbij. Da’s wel een inkoppertje.

GB
Hoewel we aanvankelijk dachten dat GB zou staan voor Géén Bosman, is de partij schaamteloos akkoord gegaan met het aanhouden van hun lijsttrekker én wethouderskandidaat Anjo Bosman. Zij koos eieren voor haar geld door als wethouder op te stappen nadat haar te ore was gekomen dat ze flink door het stof zou moeten gaan bij de aankomende raadsvergadering. Bosman heeft een indrukwekkend CV, let u op: een motie van treurnis, bevriende connecties voortrekken in beleidsprocedures, betrapt op het voorliegen van de raad en een nét ontsprongen motie van wantrouwen. Een prachtige prijzenkast, maar Bosman wil meer en besloot daarom opnieuw een gooi te doen naar het wethouderschap. GB: Go Bosman.

D66
U weet wel, de partij van Han Boer. En ehh.. noem nog eens iemand? Juist. Als u in Neede woont, een goede keuze qua partij, want Neede is de kern van D66 Berkelland. De website en flyers staan vooral vol met plaatjes uit de Needse contreien en de kandidatenlijst bestaande uit 18 personen is voor de helft gevuld met mensen uit de voormalige gemeente Neede. Hun verkiezingsprogramma is met een tekeningetje wel het makkelijkste van allemaal, hoewel termen als ‘goed onderwijs’, ‘tradities koesteren’ en ‘maatregelen tegen droogte’ nog steeds geen goed beeld geven waar je op stemt. Maar goed, uiteindelijk stem je op Neede en Han Boer. Punt.

VVD
Bouwen, bouwen en nog eens bouwen is de mindset van de liberalen. De zorgkosten blijven stijgen, maar de OZB moet gelijk blijven. Oorlog staat voor de deur, er moet meer geld naar defensie. Maar de OZB moet gelijk blijven. De VVD wil geen windmolens en zonneparken, maar kerncentrales. Dat vraagt een behoorlijke investering overigens, maar wat maakt het uit? Zolang de OZB maar gelijk blijft. Wat opviel is dat lijsttrekker Marcellino Kropman als bestuurder bij meerdere sportbedrijven als verliezer uit de bus kwam bij het sportdebat.

PVDA
De Partij van de Arbeid laat er geen gras over groeien, ze willen stemmen van andere ‘roden’, zij die normaliter op de SP of op GroenLinks stemmen. Het moet ze worden meegegeven, met het krachtige voorkomen van Hans Pelle afgelopen periode – die zich niet liet ondersneeuwen door coalitieoppositie, maar zich een waardig volksvertegenwoordiger toonde – was het de enige partij in de gemeenteraad die niet steeds achter de oppositie aanliep, maar een eigen verhaal gezicht durfde te laten zien. Wel de tegenhanger van de VVD, want de PvdA wil dat de OZB omhoog gaat.

GL
De komst van twee nieuwe raadsleden bij GL bracht flair in de raad, dat moeten we ze meegeven. Het contrast echter tussen Leo Morren en Andra Weg is als zwart en wit. Hij rustig, luisterend en met een vlaagje humor, zij hoog in energie, emotie en tegen activistisch aan. Ze nemen het de PvdA niet kwalijk dat zij achter de GL-stemmers aanzitten, want op hun homepage staat een foto waarbij GL en PvdA gebroederlijk een spandoek tegen bomenkap hooghouden. Al bladerend door hun standpunten viel me één tegeltje in het bijzonder op: de inwoner bepaalt. Mooi, stoppen met lezen, PC uit en als het goed is doet GL alles wat jij gaat aandragen. Net zo makkelijk.

OBL
Het niveau van presentatievaardigheden in de Berkellandse raad ligt onder het gemiddelde van een willekeurige groep 6-spreekbeurt in een Vogelaarwijk. Maar OBL spant de kroon. Het is de enige partij die de afgelopen vier jaar nauwelijks met inbreng kwam; meest gehoorde betoog is: “alles is al gezegd, we sluiten ons erbij aan.” De partij vaart op de ideeën van andere partijen en is zodoende de enige partij die zelf niets voor elkaar heeft gebokst de afgelopen periode. Ze plakken echter posters door Berkelland alsof ze wereldkampioen zijn geworden. Alsof ze trots zijn op hun nutteloze zetelvulling. Ze hebben er echter weer geloof in, nu BBB zich bij deze partij heeft aangesloten als bondgenoot. BBB heeft waarschijnlijk geen goede research gedaan; er waren betere opties geweest in deze race. Overigens, weet u met wie OBL het het meest eens was afgelopen periode? GroenLinks en D66! Toch niet bepaald boerenpartijen. Wie belt Caroline van der Plas?

Burgerbeweging Berkelland
Oh ja, Jan Zappeij doet ook mee. Hij wil geen windmolens, wel dure bruggetjes in Borculo. Zo, heb ik die partij ook samengevat.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven