Doemscenario voor acute zorg SKB dreigt

BERKELLAND – Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk lijkt bijna terug bij af. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid wil de acute zorg centraliseren en dat betekent minder ziekenhuizen met een spoedeisende hulp, wat kan betekenen dat het ziekenhuis in Winterswijk de intensive care (ic) en de verloskunde in de toekomst alsnog kwijtraakt.

Kuipers wil de acute zorg in Nederland ‘slimmer organiseren’, mede als gevolg van de schaarste aan zorgpersoneel. De kwaliteit van de acute zorg is in zijn ogen belangrijker dan de fysieke afstand tussen patiënt en ziekenhuis. De 45-minutennorm is daarbij een voorwaarde; bij een levensbedreigende situatie moeten mensen in ons land binnen 45 minuten met een ambulance in een ziekenhuis met een spoedeisende hulp (SEH) kunnen zijn. Het personeel van het SKB heeft samen met de Stichting Behoud SKB succesvol gestreden voor een volwaardig basisziekenhuis in Winterswijk, dus met behoud van de SEH, en is per 1 januari 2021 weer losgekoppeld van het Slingeland Ziekenhuis (SZ) in Doetinchem. Zonder de acute zorg zou het SKB een uitgekleed ziekenhuis zijn geworden voor geplande zorg en ‘EHBO-taken’.

Veertien maanden later heeft de opluchting op de werkvloer in het ziekenhuis in Winterswijk plaatsgemaakt voor gefronste wenkbrauwen; het afgewende doemscenario dreigt als een boemerang terug te komen. Ook de lokale politiek is gealarmeerd, Winterswijks Belang heeft in de gemeenteraad het voornemen van minister Kuipers gedeeld. De bedreiging voor het voortbestaan als basisziekenhuis komt niet alleen vanuit Den Haag, maar ook van binnenuit. Er zijn in het SKB managers aan de slag gegaan die afkomstig zijn van grotere ziekenhuizen en zij zijn niet behept met het SKB-dna van een kleiner ‘ons kent ons-ziekenhuis’.

Onrust sluimert
Maar wat zwaarder weegt, het SKB wacht een forse bezuinigingsoperatie en dat zal van invloed zijn op de toekomstige koers van het ziekenhuis, dat voor de topzorg samenwerkt met het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede. Dat betekent dat ‘grote’ operaties worden uitgevoerd in Enschede. De onrust sluimert weer binnen het SKB, begint het hele ‘feest’ van voren af aan? Zolang de beoogde nieuwbouw van het Slingeland Ziekenhuis (SZ) aan de A18 bij Doetinchem geen feit is hoeft het SKB niet te vrezen, want op de huidige plek van het SZ is de 45-minutennorm niet haalbaar. In tegenstelling tot de locatie bij de snelweg. Maar de minister kan ook opteren voor de acute zorg bij het MST, dat dankzij de vernieuwde N18 binnen drie kwartier bereikbaar is.

Inzet voor niks?
Veel eerder dan gedacht (of gehoopt) dreigt alle inzet voor niets te zijn geweest. Kan het personeel van het SKB de veerkracht opbrengen opnieuw op de barricaden te klimmen? Dat zal moeten zonder de steun van de Stichting Behoud SKB, die niet opnieuw tot leven zal komen. De plannen van Kuipers worden weliswaar (nog) niet geprojecteerd op het ziekenhuis in Winterswijk, maar het SKB lijkt al na veertien maanden bijna weer terug bij af.

Door: REGIO8

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven