Eindelijk standbeeld voor man die de Achterhoek zijn naam gaf


NEEDE – Als hij nog geleefd had, had hij een wel heel bijzonder cadeau gekregen voor zijn verjaardag. Dichter en dominee Willem Sluiter heeft vanaf nu zijn eigen beeld. Het beeld staat bij de Grote Kerk in Neede, recht tegenover de plek waar hij in 1627 geboren werd. Maar hij kreeg ook iets lekkers. Willem Sluiter is de man aan wie de Achterhoek zijn naam dankt. Hij gaf in de 17e eeuw in een van zijn gedichten het oostelijke deel van onze provincie de naam ‘Achterhoek’.

Feest
In de Grote Kerk wordt de verjaardag van Sluiter dinsdag grootst gevierd. “Het is feest vandaag”, begint Arend Heideman zijn verhaal. Hij is één van de drijvende krachten achter het initiatief voor de komst van het beeld. Als je om je heen kijkt dan zie je overal de leeuwerik. Het vogeltje wordt veelvuldig beschreven in de gedichten van Sluiter. Kinderen van de Leeuwerikschool in Neede, een school voor speciaal onderwijs, hebben de afgelopen maanden leeuweriken gemaakt. “Samen met kunstenaar Anton ter Braak en dichter Sander Grootendorst zijn ze aan de slag gegaan”, vertelt Heideman. Als klap op de vuurpijl hebben de kinderen ook nog een lied gemaakt dat ze samen met muzikant Ellen Tackenkamp ten gehore brengen.

Om je vingers bij af te likken
Opmerkelijk stuk in de tentoonstellingsruimte is een chocoladehoofd van Willem Sluiter. De plaatselijke bakker wilde de verjaardag extra feestelijk maken en besloot het standbeeld dat kunstenaar Anton ter Braak gemaakt heeft, na te maken in chocola. “Ik heb twee varianten, melk en puur”, vertelt bakker Marcel Stroet. De beelden zijn te winnen: “Wie de mooiste zin over de Achterhoek schrijft, kan er één winnen.” De organisatie achter de feestelijkheden had de bakker gevraagd om iets lekkers bij de koffie te maken. Dat liep dus een beetje uit de hand. De tentoonstelling met de chocoladekoppen van Willem Sluiter, is zaterdag voor iedereen open.

 

Bronzen beeld
Het beeld van bakker Stroet zal geen eeuwig leven hebben. Dat van kunstenaar Anton ter Braak wel. En dat is waar het vandaag toch eigenlijk allemaal om draait. De onthulling van het borstbeeld waar Ter Braak maanden mee bezig is geweest. Slechts één foto had hij dat hij als voorbeeld kon gebruiken. Het beeld wordt onthuld door Boh Foi Toch-voorman Hans Keuper, de eerste winnaar van de Willem Sluiter Prijs. Dit is een prijs voor mensen die de Achterhoek positief voor het voetlicht brengen. Het beeld schuilt nog achter de Needse vlag. Als het publiek aftelt en Keuper de vlag van het beeld trekt komt het beeld tevoorschijn. Willem Sluiter heeft eindelijk een beeld in de Achterhoek. Een applaus volgt en Ter Braak toont een glimlach op zijn gezicht. “Ik ben tevreden”, zegt hij. “De werkgroep heeft regelmatig bij mij in het atelier gestaan om te zien waar ik mee bezig was en hoe het beeld eruit zou komen te zien. Dat heeft geleid tot een hele mooie samenwerking en uiteindelijk een mooi beeld.”

Proost!
Bij een feestje hoort ook een lekker drankje. En daarom is er ook een biertje gebrouwen met de naam Het Sluitertje. Needenaar Herbert Leusenkamp zorgt ervoor dat binnenkort het biertje bij de lokale VVV en de streekwinkel te koop is. Al vroeg hij zich eerst wel of het niet raar was om een biertje te brouwen voor een dominee? “De grootvader en de vader van Willem hadden een bierbrouwerij, dus eigenlijk kan het prima”, zegt Arend Heideman. Hans Keuper heeft het biertje als eerste in ontvangst mogen nemen.

Door Melanie Lokate

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven