Het Zonnebloemlint door de Achterhoek wordt elk jaar langer


ACHTERHOEK – Wat enkele jaren geleden begon als een lint van zonnebloemen langs maïsvelden in de gemeente Lochem wordt een steeds groter project, dat zich inmiddels over een groeiend stuk van de Achterhoek uitstrekt. De crowdfundingsactie die de gele zonnepracht mogelijk maakt duurt tot 15 april.

Berkelland doet ook mee
In 2018 startte het project Zonnebloemlint vanuit de Lochemse LTO-afdeling; toen enkele boeren het idee opperden om zonnebloemen langs maïspercelen te zaaien om de maïsteelt op een laagdrempelige manier biodiverser te maken. In het eerste jaar van de actie in Lochem zaaiden ze 5.000 meter in. Twee jaar later, in 2020 stapte buurgemeente Bronckhorst in en werden 16.500 meters zonnebloemlint gerealiseerd. Sinds 2021 doet ook gemeente Berkelland mee en dat resulteerde vorig jaar in een lint van maar liefst 32.000 meter. En dit jaar sluiten ook de gemeenten Oost-Gelre, Winterswijk en Aalten zich aan om zo nog meer meters te maken.

Biodiversiteit
Samen met onderzoeksbureau Eelerwoude deed een groep vrijwilligers, bestaande uit boeren, imkers en betrokken burgers, in 2019 en 2020 een biodiversiteitsonderzoek. Uit de tellingen in zowel Lochem als Bronckhorst bleek dat bestuivende, maar ook niet bestuivende insecten gebruik maken van de randen met zonnebloemen. Er zitten meer insecten en meer soorten insecten in. Er werden vooral veel hommels en zweefvliegen waargenomen. Naast de bijdragen door particulieren toonden ook bedrijven de afgelopen jaren betrokkenheid. Het zonnebloemlint kon rekenen op Mepal, TP Solar, Lochem Energie, Slootsmid Mesttechniek, Gateway Woordenboeken, PLUS Beuzel, Mechanisatie Lochem BV, ForFarmers, Agrowin en Limagrain. Zij doneerden elk ook een aanzienlijk bedrag.

Verbinding
Veel mensen zijn enthousiast over de zonnebloemen. Het project leent zich daarom prima voor het verbinden van boeren en burgers. Via de website kunnen burgers meebetalen aan een mooiere omgeving. Dat kan al vanaf vijf meter voor 6 euro. Op 15 april sluit de crowdfunding. De gever kan voor zijn bijdrage de gemeente van zijn eigen voorkeur kiezen. Meer informatie over het project en donaties vind je op de website.

Foto: Deelnemers Zonnebloemlint met (v.l.n.r.) Linda van den Broek Makkink, Alex Reinders, Martin Bosch, Gerben Kemink en Marcel Heerink. Niet op de foto, maar wel in het bestuur Melanie Berendsen en Alfred Scholten.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven