Joris van ’t Zelfden Nederlands Kampioen bij HCR Prinsen

HAARLO – De 18-jarige Zeeuw Joris van ’t Zelfden heeft voor de tweede opeenvolgende keer de Nederlandse titel driebanden bij de junioren veroverd. Hij versloeg de Noord-Hollander Tom Slikker in de finale. Het kampioenschap werd in Haarlo gespeeld met acht finalisten.

Joris van ’t Zelfden uit het Zeeuwse Driewegen heeft het kunststukje van vorig jaar herhaald. Hij is voor de tweede keer kampioen van Nederland driebanden bij de junioren na een overwinning in de finale tegen de Noord-Hollander Tom Slikker. De finale eindigde in een zinderend slot, waarin de Zeeuw uiteindelijk in de eindsprint zijn kampioenschap kon prolongeren. De sterke Slikker moest zich tevreden stellen met zilver, ondanks een duidelijk hoger moyenne over het gehele toernooi dan de uiteindelijke winnaar.

De stand in de finale was 30-28 in 41 beurten nadat beide spelers in het zicht van de finish een paar kansen op de winnende caramboles hadden gemist. Joris van ’t Zelfden had bijna heel de partij tegen Tom Slikker een voorsprong. De wedstrijd ging pas naar een enerverend slot toen de score op 26-25 kwam in het voordeel van de Zeeuw. Het nerveuze slot, met twee aanvallende spelers en gunstige posities, bracht de score op 28-28. Joris van ’t Zelfden hield voor het matchpunt zijn zenuwen in bedwang en zette de 30-28 op het scorebord: goed voor zijn tweede nationale juniorentitel in twee jaar.

Joris van ’t Zelfden en Tom Slikker waren het kampioenschap ingegaan als de grote kanshebbers. De Zeeuw en de Noord-Hollander stonden ook vorig jaar tegenover elkaar in de finale. Ze waren namens Nederland ook afgevaardigd voor het Europees kampioenschap, dat vorige maand in Spanje werd gespeeld. Daar konden ze de voorronden niet overleven.

Het Nederlands kampioenschap werd gespeeld met 8 spelers, die waren verdeeld over twee poules van vier. Joris van ’t Zelfden, een student bouwkunde, won zijn poule ongeslagen voor Tom Slikker. In de andere poule was Nick Dudink winnaar voor Andy Nab. Van ’t Zelfden won de halve finale van Andy Nab na een gelijke stand (30-30 in 40 beurten) en winst voor de Zeeuw in penalty’s. Tom Slikker won de andere halve finale tegen Nick Dudink in een uitstekende partij: 30-13 in 21 beurten.

 

De eindstand van het Nederlands kampioenschap dat in Haarlo werd gespeeld (gemiddelde, hoogste serie):

1 Joris van ’t Zelfden 0.624-8

2 Tom Slikker 0.866-7

3 Nick Dudink 0.671-4

3 Andy Nab 0.605-4

5 Xavier Siahaya 0.551-5

6 Joeri Wilkowski 0.211-3

7 Twan Vriens 0.259-2

8 Sebas Lenting 0.178-2.

Tekst: Frits Bakker
Foto’s: Jaime Lebbink

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven