Te water lating Berkelzomp “Jappe”


BORCULO – Vrijdag was het weer zover. Na bijna 3 maanden in onderhoud te zijn geweest is de boot “de Jappe” met behulp van een hijskraan te water gelaten. De boot glimt weer aan alle kanten. Na 32 jaar ziet de boot er nog steeds goed uit dankzij de vrijwillige schippers.

Bijzonder is dat we nu het 33ste vaarseizoen ingaan met nog steeds dezelfde boot zoals hij in 1989 te water is gelaten. Dit kan alleen als de boot goed wordt onderhouden door de Berkelschippers, allen vrijwilligers. Elke winter gaat de boot naar binnen in de Zompenloze om te drogen, eventueel slechte delen te vervangen, te schuren en opnieuw te schilderen. De boot ligt klaar om aan een nieuw vaarseizoen te beginnen.

Beperkingen
Na 2 jaar corona tijd met alle beperkingen en regels en een beperkte periode van het vaarseizoen gaan de schippers nu weer direct van start op 1 april. Ook mogen ze nu met een volle boot met vaargasten varen. “We hopen weer veel gasten te mogen ontvangen in onze Zompenloze aan de Graaf Wichmanstraat 48a in Borculo, om met hen een plezierige tocht over de Berkel te maken. We varen nu alleen nog de reguliere tochten over de oude en nieuwe Berkel”. Zegt secretaris Gerard ten Bras. “Misschien aan het eind van het vaarseizoen kunnen we als uitbreiding van de huidige arrangementen ook varen via de duikersluis richting het centrum. We hopen dat dit jaar gestart wordt met de bouw van de brug over de Berkel in Burgemeester Bloemersstraat”.

Boeken
Men kan in ieder geval boeken voor de reguliere vaarten, zomeravondvaarten, IVN tochten en voor de jongste vaargasten kan als verjaardag feestje bij voldoende deelname een piratentocht geregeld worden. Omdat ook dit jaar veel vakantiegangers in Nederland blijven is de verwachting dat veel gasten gebruiken maken van een heerlijk tochtje over de Berkel . De schippers vertellen enthousiast over hun boot , wat erop en langs het water gebeurt en hoe vroeger de Berkelzomp gebruikt werd voor transport van allerlei waren.

Op www.stichtingberkelzomp.nl staat alle informatie . Boeken kan via Toeristische Informatie Borculo. Tel. nr.: 0545-271966. Ook varen er Berkelzompen van “Stichting Berkelzomp” in Eibergen, Lochem en Almen.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven