Thijs Luiken staat als ‘nieuwe generatie’ in de startblokken de politieke arena te betreden


BERKELLAND – Je zou het niet zeggen, maar Thijs Luiken is niet geboren en getogen in Eibergen. Hij is een echte Tukker uit het Twentse Deurningen. Ondanks dat Thijs relatief kort in Eibergen woont, zo’n jaar of 6, is hij een veel en graag geziene jongeman in het dorp. De flamboyante Thijs is altijd in voor een praatje, zet zich in voor allerlei activiteiten voor jong tot oud en tevens voor de lokale ondernemers in Eibergen. Hij was het die eind vorig jaar op kwam en zich uitsprak voor de evenementen en tradities. Tijdens het viraal gaande gesprek wat Nieuws uit Berkelland met hem had in de serie “Het jaar van…” deed Thijs uit de doeken hoe hij daartegenaan keek. “Je moet elkaar wat gunnen, plezier maken in het leven en onze culturele waarden in stand houden”.  Het item is zelfs opgepakt door de landelijke media en Thijs was daarmee de aanjager en trendsetter voor de politiek. Want het behoud van tradities en lokale evenementen is een belangrijk verkiezingsitem geworden voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022 in Nederland.

Best bekeken item Nieuws uit Berkelland 2021
De video werd het best bekeken interview. Thijs zit dan ook niet stil en is lokaal betrokken. Tijdens het openingsweekend van het vernieuwde centrum van Eibergen was hij bij veel activiteiten betrokken en ook bij de sinterklaasintocht heeft hij vele kindergezichtjes laten stralen, de tentfeesten, braderieën, de Rally en zelfs een bekende DJ kwam via hem naar Eibergen om te draaien in een afgeladen café Holly’s, maar vooral het succesvolle Halloweekend en zijn gigantische vuurwerkshow op de zondagavond eind Oktober waar vele duizenden Berkellanders van genoten hebben maakte indruk. “Onze tradities, evenementen en unieke cultuur is een fundament van onze maatschappij. Iets wat we koesteren en moeten behouden en doorgeven aan onze kinderen” zo vindt Thijs.

Klaar voor politiek avontuur  
Thijs raakt een kleine 3 jaar geleden in gesprek met de fractie van het Berkellands CDA. Na een aantal maanden werd hij in 2020 geïnstalleerd en beëdigd als burgercommissielid. Thijs staat op plek zes van de CDA-kieslijst en de 1e kandidaat op de lijst voor het CDA uit Eibergen. In het CDA-bolwerk Eibergen zullen zijn activiteiten niet onopgemerkt zijn gebleven. Het CDA heeft dit keer voor veel vernieuwing en verjonging gekozen op de lijst. Behalve Luiken zien we in de top 10 veel vernieuwing op de CDA lijst. 

 

Nieuwe generatie in de politiek
Twaalf van de huidige raadsleden hebben aangegeven niet meer terug te keren. Een aantal zal wel willen terugkeren, maar zal niet worden gekozen. Het kan dan ook maar zo dat meer dan de helft straks nieuwe raadsleden zijn. Op de lijsten zien we veel nieuw politiek talent. Wellicht een bewuste keuze van veel partijen om te vernieuwen. De laatste jaren werd er veel gesproken over verharding van de Berkellandse politiek. Met het vervangen van veel oudgediende zou deze cultuur wellicht kunnen veranderen. Behalve Luiken zien we bij het CDA de nieuwkomers: Charon Winkelhorst, Anouk Slutter, Anne Groot Zevert en Biense Klein Braskamp op een kansrijke positie. Bij Gemeentebelangen vinden we Patrick Hulshof, Diana van Bijsterveld en Diane Kuenen op verkiesbare plekken. Bij D66 zien we de nieuwe namen, Regine ter Braak, Hans van der Noordt en Daan Somsen op verkiesbare plekken staan. Bij de VVD willen Gerrit de Hoop en Gerrie te Winkel de politieke arena betreden. Bij de PVDA geldt dit voor Jorrit Hondorp en Ron Smits. Priscilla Duin wil het eerste Needse raadslid voor Groenlinks worden, Evelien Daalwijk, Bouke Winters en Eddie van de Steeg willen graag Bennie Morsink assisteren in de fractie van OBL. Politieke herintreder, zoals hij zichzelf noemt, Jan Zappeij heeft helemaal veel nieuwkomers op de lijst. Eric Jonkers en Tiny Ravnjak lijken een kans te hebben.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven