Wederom een geslaagd vrouwenontbijt van het Berkellandse CDA


BERKELLAND – Vanwege Internationale Vrouwendag op 8 maart, organiseert het Berkellandse CDA jaarlijks op deze dag een netwerkontbijt voor vrouwen. De dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor de positie van de vrouw. Het thema “Solidariteit” dat internationaal centraal stond, is door het Berkellandse CDA door vertaald naar “Mét jou is Berkelland mooier”.

Voor dit thema is gekozen om dat meedoen in de samenleving heel vanzelfsprekend lijkt. Toch blijkt dat het veel inwoners om diverse redenen nog niet lukt om mee te doen. Voor deze groep inwoners wil het Berkellandse CDA zich graag inzetten. Zij zien het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de gemeente en de samenleving om daar verandering in te brengen. Samen kan alles zoveel mooier zijn! Hoewel het doel van het ontbijt was om informatie op te halen, stond gezelligheid en het elkaar leren kennen in een ongedwongen sfeer voorop.

De inloop startte om 9.00 uur en dat was ook het tijdstip waarop de eerste vrouwen kwamen binnendruppelen bij de Melktap in Geesteren. Uit het enthousiasme van de vrouwen, en de gesprekken die al snel op gang kwamen, werd opgemerkt hoe fijn het was om op deze manier weer samen te kunnen zijn. Na een minuut stilte voor de slachtoffers en vluchtelingen in de Oekraïne konden zij genieten van een heerlijk ontbijtbuffet en gingen de vrouwen met elkaar gesprek. Een mooie mix van 50 Berkellandse vrouwen, bestaande uit o.a. nieuwkomers, medewerkers en vrijwilligers van de Dorpskamers, van Stichting Culturije, Interbeek, de Voedselbank, Meldpunt en Eetcafé Beltrum, kerstpakketten Berkelland, de Weggeefwinkel in Eibergen, cultuurverbinders en lokale politici. Het was ook mooi om te zien hoe snel de vrouwen tot elkaar kwamen en verbinding met elkaar zochten. De eerste onderlinge afspraken zijn gemaakt!

Geïnspireerd werden de dames door de insprekers van deze ochtend; Soraya Wittebroek (Dorpskamer), Nathalie Olde Hartman en Joske Elsinghorst (St. Culturije), Esther Hettema (Interbeek) en Sona (cultuurverbinder Berkelland).

Esther Hettema, directeur van Interbeek, wist aan de hand van voorbeelden snel duidelijk te maken hoe lastig het moet zijn voor nieuwkomers om een weg te vinden in ons land, alleen al door de Nederlandse taal. Bewustwording die nodig is, om elkaar beter te leren begrijpen. Een cultuurverbinder (met aanstelling, dus niet vrijwillig) kan inwoners van Berkelland daarbij helpen, evenals het in contact brengen van inwoners en nieuwkomers.

Dat er in Berkelland veel prachtige initiatieven zijn om alle inwoners van Berkelland mee te kunnen laten doen, ook nieuwkomers, blijkt uit de achtergrond van de aanmelding van de aanwezige vrouwen. Uit de interesse van de andere aanwezige vrouwen bleek echter ook dat slechts enkele vrouwen van het bestaan van deze initiatieven op de hoogte zijn. Omdat uit de gesprekken tussen de vrouwen blijkt dat zij veel voor elkaar kunnen betekenen en ook graag willen betekenen, wordt dit gezien als een gemiste kans.

De Berkellandse politiek wordt daarom door hen gevraagd om ervoor te zorgen dat er meer bekendheid wordt gegeven aan deze mooie (vrijwilligers) initiatieven. Meedoen begint met bekendheid. Een duidelijke aanbeveling die daaruit voortvloeit is het toegankelijker maken van de Berkellandwijzer. Ook wordt een fysiek boekje/krantje gemist.

Het Berkellandse CDA gaat ervoor zorgen dat de aanbevelingen en de opgehaalde ideeën verder komen en zal daar aandacht voor vragen bij het college en de raad. Wethouder Gerda ten Denge vroeg tijdens haar welkomstwoord met nadruk om de input aan haar over te brengen. Dat zullen de Berkellandse vrouwen van het CDA zeker doen, wellicht met de hulp van de vrouwen Gemeente Belangen. Zij maakten dankbaar gebruik van de uitnodiging voor het ontbijt en ook hun aanwezigheid werd erg op prijs gesteld.

De bus voor een vrijwillige gift heeft 150 euro opgebracht, hiervoor worden verzorgingsproducten voor vrouwen aanschaft. Veronica Kasteel, jongerenwerker bij gemeente Berkelland en bestuurslid van het Berkellandse CDA, heeft aangeboden deze producten persoonlijk naar de Poolse grens met de Oekraïne te brengen. Dit zal zij doen samen met jongeren van Jimmy’s Berkelland, die een eigen actie voor de Oekraïne opgestart hebben.

Een mooie afsluiting van het vrouwenontbijt! Met deze ochtend is Berkelland weer een stukje mooier gemaakt. Het Berkellandse CDA dankt alle vrouwen voor hun inbreng, enthousiasme en deelname.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven