Wildspiegels in Berkelstreek krijgen groot onderhoud


BORCULO – Wildbeheereenheid De Berkelstreek (WBE) is momenteel druk bezig met schoonmaken en vervangen van kapotte of verdwenen wildspiegels. Deze blauwe reflectoren op een witte paal die men langs de wegen ziet staan zijn bedoeld om aanrijdingen met reeën (valwild genoemd) zo veel mogelijk te voorkomen.

De WBE, een vereniging van samenwerkende jachthouders, regelt het wildbeheer en schadebestrijding voor gewassen in de voormalige gemeenten Borculo, Eibergen en Neede. In dit gebied vallen veel reeën als verkeersslachtoffers. Op de provinciale maar ook op de gemeentelijke wegen.

Voorjaar
De meeste aanrijdingen vinden plaats in het voorjaar (april-juni), de periode dat de bokken territoriaal gedrag beginnen te vertonen en de geiten hun jongen van het voorgaande jaar verdrijven. De dieren zijn dan actiever en steken frequenter wegen over, met een piek in het aantal aanrijdingen tijdens zowel de ochtend- als avondschemering. De aanrijdingen doen zich vooral voor op trajecten die grenzen aan geschikte leefgebieden, zoals bos, heide en akkerland. Ook vinden aanrijdingen plaats door reeën die ‘op de loop’ gaan als gevolg van loslopende honden en/of recreatiedrukte.

In het gebied van de WBE worden de laatste jaren tussen de zestig en zeventig reeën per jaar geregistreerd als verkeersslachtoffer. Mede door een groeiende populatie is het aantal aanrijdingen vanaf 2017 toegenomen, met gevolgen voor de verkeersveiligheid. Valwild veroorzaakt veel schade bij aanrijdingen, zoals (soms ernstige) letselschade, schade aan voertuigen en aan de wegen zelf. Daarnaast veroorzaken aanrijdingen onnodig dierenleed wanneer de reeën niet op slag dood zijn.

Onderhoud
Een van de maatregelen die in het verleden zijn genomen is de plaatsing van circa. 600 wildspiegels. Deze zijn deels kapot of verdwenen. De leden van deze WBE zijn van plan om alle kapotte spiegels in het gebied te vervangen en daar waar nodig nieuw te plaatsen. Inmiddels is een financiële bijdrage ontvangen van de gemeente Berkelland voor vervanging en onderhoud van een aantal spiegels. Tevens springt ‘De Brandkaste’ bij, een initiatief van OVM Onderlinge verzekeringen voor financiële ondersteuning van verenigingen. Daarnaast financiert de WBE uit eigen middelen de aanschaf van de benodigde spiegels.

Foto: Huub Scharenborg. Op 23 maart plaatste Vincent Klein Gunnewiek (WBE) enkele wildspiegels. Mirjam Mellink van de gemeente Berkelland hielp mee. 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven