Dertig jaar aankomstdata van terugkeer zwaluw op Stokkink in Achterhoekse Gelselaar

 


GELSELAAR – De eerste boerenzwaluw van dit seizoen is zondag 10 april teruggekeerd in het achterhuis van boerderij Stokkink in het Achterhoekse Gelselaar. Voor het 30e achtereenvolgende jaar heeft Arend Heideman in deze eeuwenoude boerderij de aankomstdatum genoteerd van deze geliefde zomergast. In 1993 begon hij hiermee.

Vanzelfsprekend was toen hun terugkeer hier niet meer. (Melk)vee werd er al niet meer gehouden. Beginjaren negentig werd ook gestopt met het houden van varkens. Zouden er dan nog wel voldoende insecten zijn voor deze vogels en om hun jongen te voeren? Deze vrees vormde de achtergrond van de notities.

Modderslootje
Later bevorderde de aanleg van een modderslootje sterk het aantal boerenzwaluwen dat zich nestelde tussen de oude balken in het achterhuis van Stokkink, waar voor het huis een Bentheimer put prijkt met het jaartal 1575 erop. Vorige jaar en het jaar hiervoor konden hier maar liefst twaalf paartjes worden geteld. Zeer belangrijk is natuurlijk dat Stokkink (nog) niet is omgebouwd tot woonboerderij, zoals veel boerderijen in de omgeving. Anders is er voor de geliefde zomergasten geen plek meer. Op de ‘delle’ ligt ook nog altijd lemen vloer.

Terug in oud nest
Even na acht uur zondagavond zag Heideman met behulp van een zaklantaarn op een nest aan de achterzijde van een balk het donkere kopje net boven de rand uitsteken. De net uit Afrika teruggekeerde zwaluw dook diep weg in een oud nest. Een dag eerder maakte buurman Berendsen op De Nieuwe Renger in de Gelselaarse Boshoek al melding van een eerste zwaluw. Deze trekvogels arriveren dit jaar niet uitzonderlijk vroeg. Vorig jaar arriveerde de eerste op Stokkink op 31 maart. En in 2012 zelfs al op 23 maat. In 2002 daarentegen pas op 23 april. Zie blog zwaluwenboerderij.

Foto’s: De eerste teruggekeerde boerenzwaluw van dit seizoen dook zondagavond diep weg in een oud nest tegen een eeuwenoude balk in het achterhuis van boerderij Stokkink. Arend Heideman noteerde hier al voor het 30e achtereenvolgende jaar hun aankomstdatum.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven