Een vruchtbare toekomst voor de Achterhoekse landbouw


BERKELLAND – De vereniging Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers (VKA) houdt op donderdag 14 april een interessante Inspiratiebijeenkomst in zaal ’t Zwaantje in Lichtenvoorde. Vier sprekers delen hun visie om samen te werken aan een vruchtbare toekomst voor de landbouw in de Achterhoek. VKA-leden, -partners, agrariërs en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom. De zaal is open om
19.30 uur, de aanvang is 20.00 uur. De VKA gaat als lerend netwerk voor de landbouw in de Achterhoek en Liemers een nieuwe fase in. ‘Veel mooie stappen zijn gezet de afgelopen jaren, de tijd is nu rijp om samen met boeren, loonwerkers, experts en partners in te zetten op nog meer verdieping, verbreding en inspiratie. In projecten wil de VKA nieuwe kennis blijven ontwikkelen en van elkaar blijven leren om samen te werken aan een vruchtbare toekomst voor de Achterhoekse landbouw’, aldus VKA-voorzitter John Koeleman. De VKA gaat in deze nieuwe visie leren met vier kringlopen: verbinden met de maatschappij, verbeteren van de ecologie, vernieuwend ondernemen en verbeteren van
het rendement. De vier sprekers tijdens de Inspiratieavond zijn binnen de VKA betrokken bij één van deze vier kringlopen. Dit zijn Imke de Boer, Nick van Eekeren, Onno van Eijk en Frans van den Hurk. De sprekers delen hun visie en gaan hierover samen met VKA bestuurders en de aanwezigen in gesprek.

Imke de Boer
De boodschap van Imke de Boer, hoogleraar Dieren & Duurzame Voedselsystemen bij de WUR, is verbindend voor alle vier kringlopen. De Boer is bij de VKA betrokken voor het uitwerken en het samen leren en verbeteren binnen de kringloop verbinden met de maatschappij.
Als je niets doet, wordt er voor jou gekozen, is de insteek van haar inleiding. ‘De oplossing ligt in het gebied, niet op het individuele bedrijf. Daarom is het belangrijk om samen op te trekken en de handen ineen te slaan. We moeten elkaar dus vasthouden in plaats van elkaar concurreren’, aldus De Boer.

Nick van Eekeren
Nick van Eekeren is programmacoördinator Duurzame Veehouderij & Agrobiodiversiteit bij het Louis Bolk Instituut. Hij gaat in op de kringloop verbeteren van de ecologie en op het feit dat er veel zaken op het gebied van klimaat, water, stikstof en biodiversiteit op de melkveehouderij af komen. Landgebruik speelt daar een belangrijk rol in. Van Eekeren licht toe dat grasland de basis is en blijft van de melkveehouderij. Ook bespreekt hij de verschillende smaken van gras.

Onno van Eijk
Onno van Eijk, strategisch adviseur, procesbegeleider en inspirator bij Blikopeners.nu gaat in op de kringloop vernieuwend ondernemen. Wanneer is iets vernieuwend? En wat is eigenlijk ondernemen? Wat voor de één vernieuwend is, is voor een ander oud nieuws. En wat de één ondernemend noemt, is voor een ander luchtfietserij. Vernieuwend ondernemen verschilt dus per persoon. De echte vraag is daarom: wat is vernieuwend ondernemen voor mij? En wat wil ik daarmee? Aan de hand van uitdagende vragen en concrete voorbeelden gaan hij met de aanwezigen op zoek naar ieders eigen antwoord.

Frans van den Hurk
Tenslotte vertelt melkveehouder Frans van den Hurk over de kringloop verbeteren van het rendement. Van den Hurk heeft een bedrijf in Lieshout en is voormalig commissaris en bestuurslid bij FrieslandCampina. Boeren is geen hobby, is zijn stelling. Hij vertelt over zijn bedrijf, zijn efficiënte bedrijfsvoering en gaat in op diverse stellingen. Hoebehoudt je rendement als melkveehouder? Focus, lange termijnvisie, prioriteiten stellen en positief denken zijn belangrijke voorwaarden. ‘Omdat de melkveesector veel fysieke arbeid kost op ieder moment van de dag, moeten wij ons realiseren dat er voldoende geld over moet blijven om een enigszins normaal werkpatroon te kunnen realiseren. Als we dat niet doen, wordt de opvolging in de sector een groot probleem.’

Afsluiting met cabaret
Tijdens de Inspiratiebijeenkomst is uitgebreid ruimte om met de sprekers in gesprek te gaan, vragen te stellen en uw visie te laten horen. Het cabaretduo Joost en Martijn sluit  de avond af en zal op een verrassende en humoristische wijze een terugblik op de avond geven.

Aanmelden
Na afloop is gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje. Ook nietVKA-leden en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom. Aanmelden voor de avond is verplicht. Dat kan via deze link. Het adres van zaal ’t Zwaantje is Zieuwentseweg 1, 7131 LA Lichtenvoorde.

Over de VKA
De vereniging Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers (VKA) is een lerend netwerk van de landbouw in Achterhoek en Liemers voor een vruchtbare toekomst waarbij samen met agrariërs en partners nieuwe kennis ontwikkeld wordt. Deze kennis wordt gedeeld binnen het VKA-leerprogramma. De VKA ging in 2013 als project van start. Sinds 1 januari 2020 is de VKA een zelfstandige boerenvereniging met een boerenbestuur en ruim 300 leden bestaande uit melkveehouders en loonwerkers. Samen met de gouden partners LTO Noord, Waterschap Rijn en IJssel, ForFarmers, FrieslandCampina, Vitens, Rabobank, Provincie Gelderland, Countus, Achterhoek Ambassadeurs en Eurofins werkt de VKA aan de gezamenlijke doelen.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven