Gemeente Berkelland start bestrijding eikenprocessierupsen

BERKELLAND – Om overlast zoveel mogelijk te beperken, begint de gemeente Berkelland eind april met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. De eiken worden met een biologisch middel bespoten. Dit voert men uit in de periode als de eikenbomen in blad komen tot ongeveer 3 weken daarna. In het buitengebied worden niet alle bomen preventief behandeld. In bosgebieden wordt geen bestrijding uitgevoerd omdat de rups hier weinig overlast veroorzaakt. Ook in gebieden waar beschermde vlindersoorten zitten wordt geen bestrijding uitgevoerd.

In korte tijd
De preventieve bestrijding moet in korte tijd plaatsvinden. Daarom is het nodig dat het bespuiten van de bomen in het buitengebied 24 uur per dag wordt gedaan. In de kernen beginnen ze om 7.00 uur en duren de werkzaamheden tot 22.00 uur ’s avonds.

Natuurlijke bestrijding
Naast de preventieve bestrijding zet de gemeente Berkelland in op natuurlijke bestrijding van de rups. Dit houdt in dat er goede omstandigheden gecreëerd zijn voor de natuurlijke vijanden van de rups. Dit zijn onder meer de gaasvlieg, sluipvlieg, wantsensoorten, lieveheersbeestje en bepaalde vogelsoorten. Door het inzaaien met bloemenmengsels en aanplant van bermen gaan we er van uit dat de leefomstandigheden voor de natuurlijke vijanden sterk verbeterd wordt.

Jouw tuin
Voorkomen van eikenprocessierups in de boom kan niet, maar je kunt wel de natuurlijke vijanden helpen door bijvoorbeeld jouw tuin natuurvriendelijk in te richten en te onderhouden, en door nestkastjes op te hangen. Nestkastjes ophangen in gemeentelijke bomen mag ook. Gebruik dan wel een rvs-schroef.

Contact
Als je eikenprocessierupsen ziet, kun je contact opnemen met de gemeente Berkelland, via 0545-250 250. Belangrijk is de locatie exact door te geven. De gemeente Berkelland bestrijdt alleen rupsen in bomen van de gemeente. Heb je eikenprocessierupsen in je eigen bomen? Neem dan zelf contact op met een bedrijf voor bestrijding.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven