Gevarieerd programma op Berkelfestival


BERKELLAND – Van de bron in het Duitse Billerbeck tot aan de monding in de IJssel in Zutphen drukt de Berkel haar stempel op de regio en verbindt ze acht steden met elkaar. Met het Berkelfestival viert de Berkelregio in het kader van het INTERREG-project ‘berkeln 2018-2020’ het fraaie landschap, de levendige steden en de veelzijdige cultuur langs de rivier. Nu staat de volgende editie van het festival voor de deur; in het weekend van 6 t/m 8 mei is er weer een gevarieerd programma in de centrale festivallocatie Stadtlohn en op tal van andere plekken langs de Berkel.

De gemeente Stadtlohn, de vereniging SMS-StadtMarketing Stadtlohn e.V. en het Jugendwerk Stadtlohn stellen in het festivalweekend samen met een groot aantal partners een gevarieerd programma op poten en op het podium. Midden in de stad, direct bij het stadhuis in de schaduw van de St.-Otger-kerk wordt hiervoor het centrale festivalterrein met podium, Berkel-Beach en actielocaties opgebouwd, waar op de drie festivaldagen van alles en nog wat te doen is. Deelname aan het Berkelfestival is gratis.

Marktplein
Op de eerste festivaldag (vrijdag 6-5) staan de jongeren in het middelpunt. Vanaf 16.00 uur is het marktplein het decor van een afwisselend programma. Van graffiti en fotokunst tot en met sport en spel is er van alles te zien en ook veel om aan mee te doen. En wie gewoon bij een koel drankje wil chillen, kan terecht op de Berkel-Beach, eveneens op het marktplein. Ook is er live muziek op het festivalpodium, waarbij het vrijdag de beurt is aan hiphop. Na de formaties NLZN & Roman7 en 3Plusss wordt het podium om 22 uur overgenomen door de hoofdact Umse.

Circusshow
Op de tweede festivaldag (zaterdag 7-5) zijn er eerst van 14 tot 18 uur veel activiteiten vooral voor kinderen. Op het festivalpodium op het markplein in Stadtlohn is er een circusshow, met de hele middag door ook activiteiten waaraan kinderen zelf kunnen meedoen. Ook meren de Berkelpiraten met hun grote piraten-springkasteel aan op het marktplein, inclusief bodypainting en piratentest. Voor de allerkleinsten is er het poppentheaterstuk ‘Honk & Hanna und die Seifenblase’, een bijdrage van het Jugend- und Familienbildungswerk e. V. Tegelijkertijd zijn er diverse rondleidingen en informatieve uitstapjes rondom de Berkel in Stadtlohn. Belangstellenden kunnen op allerlei plekken een kijkje achter de schermen nemen; zo zijn er rondleidingen op bouwplaatsen bij de Berkelpromenade en de Berkelmolen en kan een waterzuiveringsinstallatie worden bezichtigd. Vanaf 19 uur klinkt er dan muziek op het hoofdpodium. Na de DRUMPETS uit Stadtlohn met hun stevige, ietwat andere blaasmuziek volgt de eersteklas coverband RECALL uit Ahaus, waarbij alle rock- en popliefhebbers hun hart kunnen ophalen.

Berkelbrug
Op de laatste festivaldag (zondag 8-5) breidt het festivalterrein in Stadtlohn zich uit over de Mühlenstraße heen tot aan de Berkelbrug bij de Berkelmolen. De brug vormt vandaag de tweede muzikale hotspot, want Sebastian Netta is te gast met zijn ‘Bonsai-Bühne’ en neemt ook meteen het passende muziekprogramma mee. Hier gaat ook het dagprogramma van start met een ‘picknick boven de Berkel’. Op de brug worden tafels en banken geplaatst, en de Rumpelkammer verzorgt van 9.00 tot 11.30 uur een ontbijtbuffet en vanaf 14.00 uur koffie met gebak. Reserveren kan per e-mail aan [email protected] of telefonisch via 0152-04475899. Op het hoofdpodium op het marktplein voor het stadhuis gaat ’s middags het podiumprogramma van start met een concert van de Musikkapelle Wiesentaler. Dit wordt gevolgd door optredens van de Stadtlohner Spielmannszug en het mannenkoor OHRwürmer. Later in de middag is het de beurt aan Brieden & Waschk met hun muziekcabaret. De muzikale afsluiting van de dag wordt verzorgd door de Beatles tribute band Kaiserkeller, die vanaf 18.30 uur veel bekende nummers van de ‘Fab Four’ ten gehore brengt, waarvan bij de luisteraar altijd wel een of twee deuntjes blijven hangen. Maar op zondag is er niet alleen een uitgebreid podiumprogramma, er zijn ook veel verenigingen en initiatieven die zich presenteren en vaak ook meedoe-activiteiten organiseren. Bovendien zijn er rondleidingen op bouwplaatsen op de Berkelpromenade en bij de Berkelmolen. Een bijzondere gelegenheid biedt het WLE-spoormuseum, want van hieruit worden rondleidingen verzorgd naar de historische spoorbrug over de Berkel. Deze brug is normaal gesproken niet vrij toegankelijk omdat ze op privéterrein ligt.

Stadtlohn is dan wel de centrale locatie van het Berkelfestival van dit jaar, maar ook in de andere Berkelsteden in beide landen is er veel te doen, en ook de Nederlandse Berkelsteden zijn van de partij met rondleidingen, concerten en activiteiten. Alle informatie hierover en meer details over het programma in Stadtlohn zijn te vinden op de website van het Berkelfestival: www.berkelfestival.eu.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven