Kamermuziekfestival Eibergen: pinksterweekend met verrassende concerten


EIBERGEN – Een kinderconcert in een boerderij, een fietstocht door het Achterhoekse landschap langs concertlocaties met een bijzondere cultuurhistorische betekenis, koffie-, middag – en avondconcerten met kamermuziekwerken van Beethoven en Brahms tot Keuris en Sjostakovitsj: het Kamermuziekfestival Eibergen belooft de muziekliefhebber een spectaculair pinksterweekend.

Organisator
Tim Brackman, violist en artistiek leider van Podium Eibergen, de organisator van het festival: “In de Achterhoek wonen heel veel liefhebbers van klassieke muziek. Onze concertreeks trekt sinds onze oprichting eind 2018, ondanks de zware coronaperiode, een steeds groter publiek. Met dit kamermuziekfestival hopen we zoveel mogelijk muziekliefhebbers op een weekend vol prachtige kamermuziek te kunnen trakteren.” Maar ook liefhebbers van buiten de regio hoopt Brackman met het Kamermuziekfestival Eibergen naar de Achterhoek te lokken: “De pinksterdagen bieden de ideale gelegenheid om een weekendje weg hier in de omgeving te plannen en te ontdekken wat voor moois de Achterhoek aan natuur én cultuur te bieden heeft.”

Vijf locaties
In totaal (inter)nationale dertien topmusici, waaronder Brackman zelf, geven negen concerten op vijf verschillende locaties in Eibergen en omgeving. Op het programma staan kamermuziekwerken uit verschillende stijlperioden, voor bezettingen met strijkers, piano, zang, klarinet en hoorn. Daarbij heeft Brackman zoveel mogelijk afwisseling gezocht tussen bekendere en onbekendere werken, die door een overkoepelend thema met elkaar verbonden zijn. Zo staat in het openingsconcert het lied centraal, met onder meer liederen van Schumann en Schubert, diens Forellenkwintet waarin hij een eigen liedthema verwerkt heeft, maar ook een hommage van Kurtág aan beide componisten. Tim Brackman: “Het kan heerlijk zijn om te genieten van een bekend werk, zoals bijvoorbeeld het beroemde Forellenkwintet van Schubert, maar het kan ook heel spannend zijn om juist iets te horen wat je nooit eerder gehoord hebt.” Voor één van de ochtendconcerten heeft Brackman de concertformule ‘Twee keer horen’ bedacht: “Het publiek krijgt hetzelfde werk twee keer te horen, één keer zonder voorkennis en één keer na een uitgebreide toelichting door ons als spelers, waarbij het publiek ook allerlei vragen mag stellen. Dat zal beide keren tot een heel andere luisterervaring leiden.”

Kinderconcert
Ook aan de jongste luisteraars is gedacht: speciaal voor hen staat een kinderconcert met pianisten/cabaretduo Beth & Flo op het programma. Brackman: “We kijken er allemaal enorm naar uit om met elkaar een weekend lang prachtige kamermuziek te kunnen spelen. Het coulisselandschap van de Achterhoek biedt ons daarbij nog eens extra inspiratie. En uiteraard is niets zo inspirerend als spelen voor publiek. In de coronaperiode, met alle lockdowns, is extra duidelijk geworden hoezeer muziek een verbindende, hoopgevende en troostrijke factor kan zijn, voor zowel de musici als het publiek. Het Kamermuziekfestival Eibergen is dan ook een ode aan de muziek.”
Voor meer informatie over Podium Eibergen, het Kamermuziekfestival Eibergen en de komende concerten zie http://www.podiumeibergen.nl/evenementen.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven