Kinderexpositie in De Oude Mattheüs Eibergen


EIBERGEN – In De Oude Mattheüs opende op donderdag 31 maart en vrijdag 1 april de leerlingen van IKC het Sterrenpalet de zelfgemaakte expositie Kinderen & de Bijbel in De Oude Mattheüs in Eibergen. De ruim 300 leerlingen van IKC het Sterrenpalet bezochten in groepen de kerk waar zij alle werkstukken konden bewonderen.

Al sinds 2010 zijn de leerlingen jaarlijks te gast in de kerk tijdens een activiteit van de Werkgroep School en Kerk van de jeugdraad van de Protestantse Gemeente Eibergen- Rekken. De werkgroep heeft als doel om op een laagdrempelige, creatieve en eigentijdse manier bezig te zijn met kerk- en geloofsbeleving bij kinderen. Het ene jaar zoeken ze de ‘Schatten van de Kerk’ een onderzoek/ontdekkingstour door de eeuwenoude kerk en het andere jaar is er een eigengemaakte expositie. Altijd staat het onderzoeken, ontdekken en vragen centraal.


De werkgroep wilde dit keer graag met de leerlingen onderzoeken welke verhalen de Bijbel heeft over en voor kinderen, welke verhalen spreekt ze aan en welke juist niet? Daarna werd het tijd om deze verhalen te vertalen naar werkstukken voor de expositie. Elke groep is creatief bezig geweest. Er zijn schilderingen over verhalen die de kinderen wonderlijk vinden, doolhofpuzzels over hoe de verloren zoon zijn weg terug kan vinden en op het koor van de kerk is een picknick gemaakt met broden en vissen van klei. Er zijn proefjes te doen met zelfgemaakte lavalampen van water en olie met bruistabletten die het verhaal vertellen van de vijf slimme meisjes die op hun bruidegom wachten.

De leerlingen konden het werk van medeleerlingen bekijken en ondertussen werd er ook weer veel ontdekt want voor veel kleuters was het de eerste keer dat zij in de kerk kwamen. Het grote orgel, de mooie schilderingen aan de muren en het hoge plafond maken indruk en de kinderen kijken hun ogen uit. De expositie is aangevuld met ruim honderd, heel oude maar ook heel bijzondere en nieuwe, kinderbijbels die zijn aangeleverd door gemeenteleden. Oude schoolplaten van Museum de Scheper hangen bij de passende verhalen en werkstukken.

Omdat er nog veel meer te ontdekken valt in de Bijbel krijgt de school van de werkgroep een pakket ontdek- en doebijbels cadeau. De expositie is tot 10 april te zien in De Oude Mattheüs, Grotestraat 50 in Eibergen.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven