Droogteprobleem in Gelderland moet beter worden aangepakt


BERKELLAND – We moeten nog meer doen in Gelderland om water op te slaan, vast te houden in droge gebieden en goed te verdelen. Dat heeft bestuurder Peter Schrijver van het Waterschap Rijn en IJssel vrijdag gezegd in een televisie-uitzending van De Week van Gelderland. Schrijver maakt zich zorgen over de droogte op veel plaatsen in de provincie.

Sproeiverbod
Het is de afgelopen maanden zó droog geweest, dat het Waterschap Vallei en Veluwe een sproeiverbod heeft afgekondigd dat woensdag ingaat. Het gaat dan om het gebruik van oppervlaktewater. In het gebied van het Waterschap Rijn en IJssel treedt dit verbod automatisch in werking, wanneer er geen stroming in het water meer is op bepaalde stuwen. In sommige delen van het waterschap is het sproeiverbod ook al van toepassing.

Vijf jaar droogte
Weervrouw en klimaatambassadeur Margot Ribberink uit Lent zat ook aan tafel bij De Week van Gelderland. Ook zij ziet de problemen met de droogte. “We hebben de laatste vijf jaar heel veel droogte gehad, met name in 2018, 2019 en 2020. Daar heeft de natuur nu nog steeds last van. Het is lastig om één exacte oorzaak aan te wijzen, maar het opwarmende klimaat is wel één van de belangrijkste redenen. Als het warmer wordt, verdampt er meer en wordt het droger. En we lopen het risico dat dit de komende jaren zo blijft.” Volgens Schrijver – die zelf ook melkveehouder is – is de toplaag op het land op dit moment ook weer extreem droog. “En dit is de periode dat gewassen moeten ontkiemen, dus dat is wel een probleem”, zegt de bestuurder van het waterschap.

Voedselvoorziening
Ook op grotere schaal kan het volgens hem wel eens gevolgen gaan hebben voor de voedselvoorziening. “We zullen in Nederland met onze welvaart niet direct een voedseltekort krijgen. We hebben het geld voor andere oplossingen. Maar bijvoorbeeld in Frankrijk is er ook een probleem met de droogte en dat gaat voor minder graan zorgen. Gecombineerd met de oorlog in Oekraïne, waar normaal gesproken ook veel graan vandaan komt, kan dit voor Afrikaanse landen wel eens gevolgen hebben. Ze zijn daar afhankelijk van graan en er is geen geld voor een alternatief.”

Wateroverschot
Schrijver wijst erop dat er over het hele jaar gezien eigenlijk nog altijd een wateroverschot is en dat daar nog veel meer mee kan worden gedaan: “Als je bijvoorbeeld naar ons gebied kijkt dan zie je een stroom vanaf Winterswijk naar de IJssel. Als je niets doet dan ben je dat water zo kwijt. Dus we moeten het veel langer vast houden in het gebied. Door nog meer stuwen te plaatsen, het water eventueel naar de goeie plekken te pompen. We moeten zorgen dat die buffers goed vol zitten.” Hoewel er volgens Schrijver dus echt nog wel mogelijkheden zijn om de droogte beter het hoofd te bieden, had Ribberink voor de komende zomer niet echt een bemoedigende boodschap: “Ik denk wel dat er vanaf volgende week iets vaker wat neerslag kan zijn, maar voor de hele zomer verwacht ik toch wel weer lange droge periodes met veel verdamping. Misschien af en toe wel met neerslag, maar dan vaak plaatselijk en extreem en dat lost ook niet veel op.”

Door Omroep Gelderland

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven