Ekaterina Levental vertelt, zingt, danst en speelt haar levensverhaal in de synagoge van Borculo


BORCULO – Indrukwekkend is het verhaal dat mezzosopraan, harpiste en performer Ekaterina Levental op zondag 12 juni vertelt in haar solovoorstelling ‘De Weg’. Het verhaal over haar vlucht uit Tasjkent in Oezbekistan vanwege groeiend antisemitisme in haar geboorteland. Het is een vertelconcert, waarin zij zingt, zichzelf begeleidt op de harp, danst en acteert. Het is een ontroerend en aangrijpend verhaal, in deze spannende tijden actueler dan ooit. Een verhaal dat daarom verteld moet blijven worden!  De synagoge, Weverstraat 4, is vanaf 14:00 uur geopend, het concert begint om 14:30 uur. De toegangsprijs is € 15,00 incl. koffie/thee,  donateurs betalen € 12,50.

Ekaterina Levental werd geboren in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan, een republiek in de voormalige Sovjet Unie. Als tiener vluchtte zij samen met haar familie uit haar geboorteland. Door oplaaiend antisemitisme na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werd het voor hen levensgevaarlijk. Na een tocht door verschillende landen kwam zij tenslotte in Nederland aan. Zij studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en harp aan de conservatoria van Enschede, Detmold (Duitsland) en Rotterdam. Voor beide behaalde zij cum laude haar master diploma.

Een verhaal over verlies, veerkracht en hoop
Haar solo-voorstelling ‘De Weg’ staat voor een aangrijpend verhaal, een prachtige enscenering, een vurige vertolking en heerlijke muziek; dit alles in dienst van de sleutelzin van het verhaal: ‘Ik denk dat ik mijn schaamte verloren heb’. Het is het verhaal over afwijzing, verlies, veerkracht en hoop, gezien door de ogen van een tiener, geïllustreerd met prachtige muziek. Ekaterina speelt harp, zingt, danst en vertelt over haar afkomst en hoe die van de ene op de andere dag bepalend werd in haar alledaagse leven. En hoe ze daarna haar weg zocht naar het sprookje, zoals ze dat kende uit het theater. Gedreven door een onuitputtelijke veerkracht, en hoop. Ze oogstte lovende kritieken over haar voorstelling: ‘Ekaterina Levental regeert zaal en publiek. Deze voorstelling verdient de kleine zaal van elk cultureel centrum’, vindt Guido Lauwaert, een belangrijke Vlaamse regisseur. ‘Een pareltje! Zo mogen we deze bijzondere productie gerust noemen’. De Weg is het eerste deel van een autobiografisch drieluik, dat gevolgd wordt door De Grens en Schoppenvrouw. Wie weet zal het hele verhaal eens in deze synagoge worden verteld!

Inschrijven door storting op de rekening van de Stichting Synagoge Borculo: NL39 RABO 0145 3905 19 o.v.v. de programma-activiteit, het aantal personen en het emailadres. De bevestiging per mail geldt als toegangsbewijs. Voor meer informatie, ook over alle andere activiteiten, zie activiteiten.synagogeborculo.nl 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven