Hollandsche Molen in Neede viert Nationale Molendag


NEEDE – Het is weer feest tijdens de Nationale Molendag! Honderden molens openen hun deuren en draaien op zaterdag 14 en zondag 15 mei. Dit jaar bestaat het Gilde van Vrijwillige Molenaars 50 jaar. Daarom is 2022 het Jaar van de Molenaar.Vereniging De Hollandsche Molen wil met Molendag laten zien dat molens vitaal zijn. Molens zijn levende monumenten die het verdienen om te worden behouden.

De Hollandsche molen op de Needse berg in de buurtschap Lochuizen is zaterdag 14 mei van 10.00 tot 17.00 uur te bezoeken. En op zondag 15 mei van 11.00 tot 17.00 uur. Molenaar Bennie Mensink: “Een ieder is van harte welkom om de molen te bezoeken. We hebben ook een leuk randprogramma. Het harmonica orkest brengt vrolijke muziek. Carla Thuinte verzorgt demonstraties vlechten met wilgenteen. En natuurlijk worden er pannenkoeken gebakken met het meel gemalen in de molen”.

Vlaggetjes
Speciaal voor deze feestdagen is de molen versierd met rood, wit, blauwe vlaggetjes. “Het is fijn dat de vlaggetjes weer in de wieken kunnen. We hebben ze voor het eerst gebruikt in 2019. Daarna bleven ze in de kast door corona. De vlaggetjes zijn van stevig zeildoek. Dit stevige materiaal zorgt er voor dat ze goed blijven. Want door de wind en de windkracht moet de kwaliteit van het materiaal goed stevig zijn”, vertelt molenaar Mensink.

Uitzicht
De molen op de Needse berg is echt beeldbepalend voor het dorp. Velen komen er op weg naar school, werk, familie of vrienden langs. “Maar de molen beleef je pas echt door er een bezoek aan te brengen”, legt molenaar Bennie Mensink uit. “Tijdens het bezoek ervaar je hoe de molen trilt door de wind en voel je de molen kloppen en bonken. Bovendien is het uitzicht vanaf de molen echt prachtig!”

Rondleidingen en activiteiten
Tijdens Nationale Molendag is de molen in bedrijf. Bezoekers kunnen de molen van binnen bekijken. Op het terras kun je genieten van muziek, pannenkoeken of een kopje koffie. Molenaars Wim Buiten en Bennie Mensink verzorgen tijdens de molendagen rondleidingen. Entree is gratis. Het adres van de korenmolen is Diepenheimseweg 23 in Neede.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven