Minister komt naar stal van Arjan Prinsen in Haarlo om met eigen ogen slimme stikstofmeter te zien

HAARLO – Stikstofminister Christianne van der Wal komt deze maandag naar de stal van Arjan Prinsen in het Achterhoekse Haarlo om een slim apparaat te bekijken dat mogelijk kan helpen in de stikstofproblematiek. Sinds december heeft melkveehouder Prinsen twee gele kastjes in de stallen hangen die meten hoeveel stikstof er op dat moment in de lucht hangt. Samen met een aantal andere partijen onderzoekt hij of deze innovatie boeren kan helpen. Na een reportage van Omroep Gelderland heeft de innovatie ook de minister bereikt en die wil met eigen ogen zien hoe het werkt.

Bewustzijn creëren
Iedere vijf minuten meten sensoren welke stoffen er in de lucht hangen. Die metingen zijn op dat moment via een computer te bekijken. “Uiteindelijk wil je zien hoe snel en hoeveel ammoniak een stal produceert. Op die manier kun je namelijk zien wat het effect is van maatregelen. Hiermee creëer je bewustzijn bij de boer”, legde Franklin Stump van ontwikkelaar Estede Scientific uit Aalten eerder al uit. Melkveehouder Arjan denkt zelfs het hele stikstofprobleem in de Achterhoek ermee op te kunnen lossen. “Ik weet nu wat er gebeurt en ik kan daarom ook iets doen. Ik kan bijvoorbeeld de mestrobot inzetten om de uitstoot te verminderen.”

Uitbreiding proef
Op dit moment wordt gekeken of de apparatuur goed functioneert en dat lijkt het te doen. Tal van boeren hebben al gebeld met de vraag waar het apparaat te koop is. Daarom willen de initiatiefnemers de proef graag uitbreiden. “We willen graag de apparatuur bij in totaal 20 boerderijen testen”, vertelde Prinsen eerder. De initiatiefnemers hopen dat de minister daarin iets kan betekenen.

Door Omroep Gelderland

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven