Opening Natuurbegraafplaats Schapenmeer zaterdag 21 mei


BERKELLAND/VORDEN – Een graf op een natuurbegraafplaats is voor altijd, het gaat volledig op in de natuur. Daarom wordt er alleen gebruik gemaakt van natuurlijk vergankelijke materialen. De kist is gemaakt van onbehandeld hout, zonder metalen handgrepen. Maar er kan ook begraven worden in een rieten mand of een katoenen lijkwade. Ook de kleding die de overledene draagt is van natuurlijke materialen gemaakt. Bij natuurbegraven kunt u zelf de precieze plek kiezen voor een laatste rustplaats in de natuur.

Rijk aan historie
De natuurbegraafplaats in Vorden ligt vlak bij de eeuwenoude begraafplaats. Het gebied kreeg vorm door de vele landgoederen die de streek rijk is. Schapenmeer ligt iets ten zuiden van landgoed Het Enzerinck. Vroeger wisselden bossen en open vlaktes met heide elkaar hier af. De landgoederen hadden veel oog voor bos en natuur. Veel van de bossen in deze streek zijn aangeplant door de families die hier al eeuwen leven. De stichters van Schapenmeer hebben het altijd belangrijk gevonden dat het bos toegankelijk was voor iedereen uit de omgeving. Relatiebeheerder Eva: “De combinatie van eeuwigdurende grafrust en de troostrijke natuur spreekt mensen aan. Mensen kiezen hier zelf de plek waar ze zich prettig bij voelen en hoeven zich geen zorgen te maken over verlenging van grafrechten. Dat geeft veel rust. En dankzij de eeuwigdurende grafrechten blijft dit unieke natuurgebied voor altijd bestaan”.

Open dag
Hoewel er al inmiddels al ruim 30 begrafenissen zijn geweest en vele plekken zijn gereserveerd, is natuurbegraafplaats Schapenmeer nog niet officieel geopend. Daar komt op 21 mei verandering in. Op de normaal zo stille begraafplaats is zaterdag 21 mei van alles te beleven. Rondom het gebouw is een kleinschalige informatiemarkt, waarbij u naast het kennismaken met uitvaartverzorgers ook informatie kunt krijgen over ecologische kisten, urnen, manden en wades. Elk half uur is er een rondleiding over de natuurbegraafplaats, desgewenst met een elektrische kar voor mensen die slecht ter been zijn. Tijdens de rondleiding vertelt een gids over natuurbegraven en het gebied.

De open dag is van 11:00 tot 16:00 uur op natuurbegraafplaats Schapenmeer achter de algemene begraafplaats waar geparkeerd kan worden aan de Kerkhoflaan in Vorden. We vragen belangstellenden zich vooraf aan te melden. Dat kan via www.schapenmeer.org of 0575-757034.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven