Vroeger had de brandweer geen wagens, maar karren’


BORCULO – In Borculo is één van de grootste brandweermuseums van het land te vinden. Ze zijn in het bezit van veel brandweermateriaal dat in vroegere dagen behoorde tot de uitrusting van menig brandweerkorps. Je gaat ver terug in de tijd en komt tot de conclusie dat het er vroeger heel anders aan toe ging. “Zo hadden ze geen wagens, maar karren. En sommige waren echt heel zwaar”, legt Gertie Voskamp uit.

Hij is vrijwilliger in het museum en geeft ons een rondleiding. “Nederland is echt een brandweerland. Dat kun je wel zien aan het feit dat de Nederlandse brandweerverenigingen veel wagens schenken aan Oekraïne. Wij schrijven de wagens na een aantal jaar af, dan komen er nieuwe. Dat zorgt ervoor dat er best wat overblijven. Die worden geschonken aan musea of worden aan landen gegeven die ze hard kunnen gebruiken.”

Brandweerwagens vervangen
Dat we hier snel nieuwe wagens krijgen is opvallend te noemen. Want wie de Duitse grens over rijdt ziet veel oudere wagens. “Dat kan natuurlijk ook prima. Maar in Nederland is beleid bepaald die zegt dat ze na een tijd weer aan vervanging toe zijn. Dit is niet omdat de motor op is, maar omdat de pompen en dergelijke minder goed zijn geworden.” Of Gertie Voskamp zelf bij de brandweer wilde werken? “Achteraf misschien wel. Vroeger dacht ik dat je dan de hele dag mensen moet redden, dat leek me niks. Maar nu zou ik best wel brandweerman willen zijn”, zegt hij. “Maar nu lukt het qua leeftijd niet meer.”

Het museum draait volledig op vrijwilligers, ze hebben er een stuk of tachtig. Ook zet de vrijwillige brandweer van Borculo zich in voor het museum. Voskamp: “Ik werd hier vrijwilliger toen ze een chauffeur zochten. Dat leek mij wel wat. Uiteindelijk ging ik veel meer doen, omdat het zo ontzettend leuk is.” Vrijwilligers hebben ze hard nodig, want ze zijn zeven dagen in de week open.

De grootste collectie
Het museum zit in een oud schoolgebouw aan de Hofstraat, in het centrum van het dorp. “We hebben hier heel veel mensen nodig. Natuurlijk chauffeurs en gidsen, maar ook timmermannen en installateurs. We zitten namelijk in een oud gebouw en willen alles zelf zo goed mogelijk onderhouden.” Het qua collectie grootste brandweermuseum van Nederland, want dat zijn ze, vindt zijn oorsprong in het feit dat in 1956 op de zolder in Borculo enkele handpompen werden teruggevonden die daar tijdens de Tweede Wereldoorlog waren verstopt. Ruim 10 jaar later vatten enkele leden van de vrijwillige brandweer het plan op om een museum te stichten.

Tijdens de meivakantie had het museum een bijzondere collectie in huis. Er waren allerlei grote incidenten nagebouwd van Lego. “Vooral voor de kinderen is dat heel erg leuk en leerzaam”, meldt Voskamp. Zo zag je bijvoorbeeld de ontspoorde metro in Spijkenisse, de watersnoodramp in Limburg en de gasexplosie in Oldenzaal. Naast een thema-expositie kun je je het hele jaar door in de geschiedenis van de brandweer onderdompelen. Te zien in het museum zijn onder andere oude brandweerwagens, pompen, emmers, brandblussers, uniforms en meer.

Door Jesse Sprikkelman

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven