Heideman schenkt Hisvebo boeken Krebbers en Maaldrink en werk Hoetink

BORCULO – De Historische Vereniging Borculo (Hisvebo) heeft uitgebreide collecties boeken van de schrijvers H.J. Krebbers en D.M. Maaldrink in bezit gekregen en een paar schilderijen en schetsboeken van de vermaarde fotograaf B.J. Hoetink. Arend Heideman uit Gelselaar schonk ze. Om ze goed te laten bewaren en toegankelijk te houden. De ingebruikneming onlangs van het nieuwe pand van de vereniging aan het Muraltplein 55 in Borculo vormde de aanleiding voor de overdracht.
Hoewel Heideman veel historisch materiaal bezit, is hij geen verzamelaar. Vanwege zijn grote cultuurhistorische interesse en publicaties bieden mensen hem vaak waardevolle en minder belangrijke oude spullen aan. Om te voorkomen dat ze verdwijnen. Twee keer verscheen op basis hiervan een boek van Heideman via de Hisvebo.

Passende plek
Petronella Helena Odink uit Eibergen, dochter van streekschrijver Hendrik Odink, droeg eind vorige eeuw naast een groot aantal schriften van de in Gelselaar geboren schrijver H.J. Krebbers (1852-1936) een serie boeken over van hem. Aan de hand hiervan stelde Heideman in 1999 voor de Hisvebo een eenvoudige levensbeschrijving samen, die direct uitverkocht raakte: H.J. Krebbers en Gelselaar. De later door andere particulieren aangevulde verzameling werd aanvaard met de bedoeling deze op een passende plek onder te brengen. Maar waar? bleef jaren de vraag.

Georg Hartong, die veel oude boeken verzamelde, die betrekking hebben op Oost-Nederland en met wie Heideman vaak contact had over dichter en dominee Willem Sluiter, bood hem de vrijwel complete serie boeken van de in Geesteren geboren schrijver D.M. Maaldrink (1851-1891) aan. Hij kocht die om ze over te dragen aan een eventueel geïnteresseerde uit Geesteren, maar ze bleven jaren thuis in een doos staan. Uiteindelijk kreeg Heideman er zelf grote interesse voor en publiceerde er via de Hisvebo vorig jaar een boekje over.

Schilderij Hagenshuis
Onderzoek, publicaties en een documentaire over de fotograaf B.J. Hoetink, die ook de schrijver H.W. Heuvel vaak heeft vergezeld, brachten verre verwanten bij een verhuizing op het idee enkele schilderijen en schetsboeken van zijn hand in Gelselaar achter te laten, in de hoop dat ze zo goed bewaard worden. Het samen optrekken van de fotograaf met de ook nauw met Borculo verbonden Heuvel was voor Heideman één van de redenen ze door te geven aan de Hisvebo. Een andere reden was dat op één van deze drie schilderijen het Hagenshuis uit Geesteren is afgebeeld. Net als veel andere schilderijen van Hoetink is dit werk nageschilderd van een foto.

Onderschrift foto Henk Oltvoort: Arend Heideman draagt zijn boekencollecties van H.J. Krebbers en D.M. Maaldrink en een paar schilderijen en schetsboeken van de fotograaf B.J. Hoetink over aan Hisvebo-voorzitter Peter Nieuwenhuis.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven