Project ‘1 Eik, 15 kunstenaars’ in Borculo

BORCULO – Hij stond al een tijdje op het wenslijstje van houtkunstenaar Dolf Bierhuizen uit Borculo, de dode zomereik aan ’t Rijkenbarg in Ruurlo. Zijn kunstzinnig plan was om de boom in stukken te zagen en het hout te laten bewerken door bevriende kunstenaars. Uiteindelijk kreeg hij vijftien positieve reacties op zijn uitnodigingen.

Allen waren op 17 februari van dit jaar aanwezig bij het omhalen van de boom door de gemeente. Zondag 3 juli verzamelen de kunstenaars zich bij Boerderijmuseum De Lebbenbrugge en zet men het werk voort dat na het verkrijgen van de stukken hout is begonnen. “De bedoeling is dat eind dit jaar alle kunstwerken klaar zijn, zodat we hopelijk een reizende expositie kunnen organiseren in alle kernen, te beginnen in het gemeentehuis”, legt Bierhuizen uit. “We zijn ook erg blij dat de gemeente bij uitzondering de eik ter beschikking heeft gesteld. Dat is iets dat ze normaliter niet doen.”

Bijzonder
Het bijzondere aan het project ‘1 Eik, 15 kunstenaars’, zoals Bierhuizen het heeft genoemd, is dat er kunstenaars uit diverse disciplines meedoen. Er zijn slechts enkele houtkunstenaars, de rest werkt normaliter met andere materialen, zoals brons en keramiek. Zij maken dan ook een compilatie van hun materiaal met het hout. De ongeveer 110 jaar oude boom had een omvang aan de voet van de stam van 3,60 meter. Hij was al dood en stond reeds enige tijd op de kaplijst van de gemeente. Als tegenprestatie voor het verkrijgen ervan, heeft het kunstenaarscollectief uit eigen zak een nieuwe koningslinde aan de gemeente geschonken.

De vijftien kunstenaars zijn zondag 3 juli tussen 11.00 en 17.00 uur te bewonderen bij Boerderijmuseum De Lebbenbrugge, Lebbenbruggedijk 25, Borculo.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven