Provinciale Staten vergaderen over de stikstofreductie

Door Redactie op 28-06-2022


BERKELLAND – De laatste Statenvergadering voor het zomerreces heeft een volle agenda en start daarom op dinsdag 5 juli om 18.00 uur met als belangrijkste agendapunt voor die avond het aanwijzen van 11 drinkwaterreserveringsgebieden. Op 6 juli om 11:00 uur gaat de vergadering verder over de Perspectiefnota, aanbevelingen van de Rekenkamer Oost-Nederland, de verstedelijkingsstrategie en stikstofreductie.

Aanwijzen van 11 drinkwaterreserveringsgebieden
Om in de toekomst onder alle omstandigheden over voldoende kwalitatief drinkwater te beschikken, is het nu nodig om drinkwaterreserveringsgebieden aan te wijzen. Vorige week hebben de Staten in een oordeelsvormende vergadering over de Aanvullende Strategische Voorwaarden voor drinkwatervoorziening (ASV) gesproken. Daarbij kwamen punten van zorg aan de orde met betrekking tot de omvang en begrenzing van de gebieden, de beperking op activiteiten in deze gebieden en de duur van de reservering. Met dit in gedachten ligt aan de Staten de vraag voor of zij instemmen met het aanwijzen van de 11 voorgestelde drinkwaterreserveringsgebieden en deze, samen met de bijbehorende regels voor de bescherming van het grondwater, opnemen in de Omgevingsverordening Gelderland.

Perspectiefnota
De Perspectiefnota 2023 gaat in op de ontwikkelingen die het komende jaar op de provincie afkomen en hoeveel dat in grote lijnen gaat kosten. Het gaat ook over de uitvoering van het huidige Coalitieakkoord en bijbehorende voorstellen voor investeringen. Daarmee maakt het de piketpaaltjes van de provinciale begroting voor 2023 zichtbaar, met richtbedragen per beleidsprogramma. Daarnaast kijken Gedeputeerde Staten met de Perspectiefnota 2023 vooruit naar een duurzame toekomst, waarvoor een herijking van de provinciale rol en begroting noodzakelijk zijn. Aan Provinciale Staten ligt de vraag voor om de Perspectiefnota 2023 vast te stellen. Het is een vast onderdeel van de Planning & Control-cyclus van de provincie.

Schipperen en sturen in de ruimte
Het rapport van de Rekenkamer Oost-Nederland, getiteld Schipperen en sturen in de ruimte, bevat 3 aanbevelingen over de wijze waarop Gedeputeerde Staten communiceren aan gemeenten over provinciale besluitvorming. Uit het rapport blijkt dat het proces van voorkantsturing (waarbij gemeenten op voorhand worden betrokken) voor zowel provincies als gemeenten in grote lijnen naar tevredenheid verloopt. De effectiviteit van voorkantsturing is echter niet vast te stellen. De weging van de verschillende belangen wordt door provincie en gemeenten ervaren als een zoektocht. Aan PS ligt de vraag voor om de voorgestelde aanbevelingen over te nemen. Op één van de aanbevelingen hebben de fracties een gezamenlijk amendement aangekondigd.

Verstedelijkingsstrategie
Volgens de huidige woningprognoses zijn er tot 2040 zo’n 100.000 woningen nodig in het gebied Arnhem-Nijmegen-FoodValley. In een proces van ontwerpend onderzoek werken gemeenten, de provincies Utrecht en Gelderland, enkele waterschappen en het Rijk aan de verstedelijkingsstrategie. Hierin worden opgaven voor werklocaties, bereikbaarheid, recreatie, klimaat en water, energietransitie, landbouw, stikstof, leefbaarheid, natuur en landschap en wonen, integraal meegenomen. In de Oordeelsvorming hebben de Staten aan gedeputeerde Kerris op verschillende onderwerpen om opheldering gevraagd, waarvan hij heeft toegezegd dat hij deze gaat toelichten in een vervolgstatenbrief. De inhoud van die brief is onderwerp van gesprek in deze Statenvergadering.

Gelderse aanpak stikstofreductie
Gedeputeerde Staten hebben Provinciale Staten tijdens de Oordeelsvorming op 22 juni geconsulteerd over de gewenste houding ten opzichte van het Nationaal Programma Landelijk Gebied van minister Van der Wal. Daarnaast hebben zij de Statenleden gevraagd of zij het standpunt steunen dat Gelderland weliswaar meewerkt aan het oplossen van het stikstofprobleem, maar geen resultaatsverplichting met de minister moet aangaan. Ter afsluiting van dit debat hebben de fracties in de Statenvergadering de mogelijkheid om moties in te dienen over dit onderwerp.

Statenvergadering volgen
De Statenvergadering wordt online uitgezonden via gelderland.parlaeus.nl. Hier zijn ook de volledige agenda en de bijbehorende stukken te vinden. Het is mogelijk om de Statenvergadering live te volgen vanaf publieke tribune. Aanmelden is verplicht en kan tot maandag 4 juli 12.00 uur via [email protected] of telefonisch via 026 359 91 34. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Open agenda
Wilt u iets onder de aandacht van de Statenleden brengen dat niet op de agenda staat? Dat kan bij de Open agenda van 09.45 – 10.30 uur. Voor elke inspreker is er 5 minuten om een betoog te houden waarna er vragen gesteld kunnen worden. Aanmelden kan vóór dinsdag 5 juli, 9:oo uur via [email protected] of bel 026 359 91 34. De Open agenda wordt niet live uitgezonden.

 

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Muziekvereniging Euphonia haalt oud papier op
EIBERGEN – Zaterdag 20 augustus kunnen inwoners van Eibergen hun oud papier weer aan de straat zetten. Vanaf 9.00 uur ’s ochtends gaan leden en onder......
Lees verder »

Gratis workshops en trainingen over opvoeden en opgroeien
BERKELLAND - In september start het Preventie Platform Jeugd weer met workshops en trainingen gericht op opvoeden en opgroeien. Zo begint er een weer......
Lees verder »

Vandaag: VAN Jubileum fietstocht
GEESTEREN - Dit jaar bestaat VAN Berkel & Slinge 25 jaar, en de VALA, waarbij alle Achterhoekse natuurverenigingen zijn aangesloten, bestaat ook ......
Lees verder »

Muziekvereniging Amicitia Rietmolen zoekt dirigent
RIETMOLEN - Muziekvereniging Amicitia uit Rietmolen is dringend op zoek naar een dirigent voor haar orkest. De vaste repetitie avond is op maandag. Di......
Lees verder »

Zomers concert Emergo uit Castricum in Ruurlo
RUURLO - Bij goed weer geeft muziekvereniging Emergo uit Castricum op vrijdag 19 augustus een buitenconcert op het Kerkplein in Ruurlo. Het concert be......
Lees verder »

Kinderdag: Gratis activiteiten in het park bij het gemeentehuis
BORCULO - De Kinderdag is er weer in Borculo. Op zaterdag 20 augustus is er van alles te doen in het park bij het gemeentehuis in Borculo. Deelna......
Lees verder »

Brandweer voor brandend afval naar de Beukenlaan in Eibergen
EIBERGEN - Vrijdagmorgen moesten de Eibergse brandweerlieden al in alle vroegte in actie komen.  Om 4.36 uur kwam er namelijk een melding binnen......
Lees verder »

Op zoek naar geneeskrachtige kruiden
EIBERGEN - Wat kun je doen als je jeuk hebt door een brandnetel? Dat en nog meer handige natuurlijke oplossingen op EHBO-gebied leren kinderen op zon......
Lees verder »

Vleermuizen excursie voor jong en oud
REGIO - Het is altijd spannend. In de avondschemering vleermuizen spotten. Gelukkig kan het ook dit jaar weer en wel op 18 augustus. Op Camping Domei......
Lees verder »

Paysafecard – de volgende grote trend voor online aankopen?
BERKELLAND - Trends blijven komen en gaan, terwijl sommige blijven. Dat geldt ook voor online aankopen. De meeste Nederlanders gebruiken nog steeds i......
Lees verder »

Bibliotheek helpt bij digitale vragen
BERKELLAND – Op woensdag 7 september 2022 organiseert de Bibliotheek Oost-Achterhoek in alle vestigingen een voorlichtingsbijeenkomst over het digita......
Lees verder »

Ruurlose Bridgeclub organiseert bridge clinic en bridge cursussen
RUURLO - Na het succes van de clinic van vorig jaar heeft de RBC besloten nogmaals een clinic te organiseren. Om ook mensen te trekken die het spel n......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen op kop
NEEDE - Op mien bienoa dagelijkse tochtje van Nee noar Beltrum zoog ik van de een op de andere dag inens allemoale vlaggen op kop hangen. Bie de ears......
Lees verder »

Fratsen Kleurt wal bie
NEEDE - Noe was wij onlangs een betje an `t verbrekken ,hier en doar mossen wat tegels oet dee versletten waren. Ok een stukske muure mos vernieuwd w......
Lees verder »

Fratsen gedoo
NEEDE - Wat een gedoo is `t toch,iedereene mut mear betalen deur de hooge energieprieze,moar snappen kun e wij `t neet. Ollie maatschappen dreit woek......
Lees verder »

Fratsen Tegenstriedigheden
NEEDE - Langzamerhand kump `t zowiet dat gin mense de wereld mear snapt. De hele wereld is `t deroaver ens dat wij wat zuuniger mot wean op de eardbo......
Lees verder »

NUB TV

Eibergen neemt groots afscheid van Wim en Trees


EIBERGEN – Weken lang werd er over gesproken, een einde van een tijdperk. Dit einde is nu aangebroken. Vrijdag en zaterdag nam Eibergen massaal afscheid van het horeca echtpaar Wim en Trees Tijink. Café Tijink is een begrip in Eibergen en ver daarbuiten. Daarom blijft het café onder de nieuwe eigenaar Mesut Mis de zelfde naam dragen. 
Mesut bood Wim en Trees zaterdagavond namens heel Eibergen een schilderij gemaakt door Johan Deters aan met daarop Wim, Trees en hun trouwe viervoeter. Vandaag is er nog een afscheid voor genodigden en dan trekken Wim en Trees de deur van het door hun zo geliefde café achter hun dicht. Mesut Mis en zijn team zwaaien er vanaf morgen het scepter. 

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »