Ruurlose makelaar ziet oververhitte woningmarkt wat afkoelen


RUURLO – De oververhitte woningmarkt lijkt wat af te koelen. Makelaars in Gelderland zien het aantal bezichtigingen en biedingen per huis afnemen, terwijl aan de andere kant het aanbod van huizen toeneemt. Verkopers zetten hun woning nog snel te koop, uit angst dat de huizenprijzen uiteindelijk gaan dalen. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland langs makelaars in de provincie. “Het wordt wat minder druk”, bevestigt Kees Ritmeester van Iets Anders Makelaars in Aalten en Ruurlo. “Er is wel wat rust gekomen: huizen staan nu een paar weken te koop in plaats van een paar dagen”, zegt ook de Arnhemse makelaar Rob Kranen van Makelaarshuys Kuyk van Oldeniel.

Zo komen er minder mensen een huis bekijken. “Voorheen kwamen er 30 tot 35 mensen per huis. Van die 30 waren er dan 20 ’toerist’ die misschien een keer wat willen. Van die groep wachten nu veel mensen af. De andere tien, die echt willen of moeten, komen nog steeds en daar komt vaak de koper wel uit”, meent Arjan Buurman van de gelijknamige makelaardij in Apeldoorn. “Het aantal biedingen is ook wat minder dan een maand of twee geleden, maar de prijzen zijn nog steeds niet aan het dalen. We zien het wel afvlakken.”

Hypotheekrente verdubbeld
Reden is de stijgende hypotheekrente: die ging in korte tijd van 1,8 procent naar 3,7 procent. Daardoor kost het meer om hetzelfde bedrag te lenen. Ook zien mensen andere prijzen stijgen door inflatie, zoals die van energie, benzine en boodschappen. Dat maakt ze onzekerder over grote investeringen in bijvoorbeeld een huis. Hoewel je volgens de makelaars nog steeds een goede prijs voor je woning kan krijgen, worden verkopers er zenuwachtig van. Een deel haalt om die reden de verkoop van de woning naar voren. “Mensen die een nieuwbouwhuis hebben gekocht (dat pas later wordt opgeleverd, red.) of naar een andere stad gaan verhuizen, denken: als we dan toch gaan verkopen, liever nu. Ik zeg het zelf ook vaker tegen verkopers: voor de prijs hoef je niet meer vier maanden te wachten, want die gaat niet meer stijgen”, aldus eigenaar Rolf Zegger van Kolmeijer Nijmegen.

Woningaanbod stijgt
“Ga je eerst kopen of eerst verkopen? Een paar maanden geleden gingen mensen eerst kopen, maar je merkt nu een omslag. Mensen gaan eerst verkopen”, ziet Ritmeester in de Achterhoek. Als gevolg stijgt het woningaanbod wel. “Deze maand hebben we een dikke 25 tot 30 huizen in verkoop genomen. Dat waren er een paar maanden geleden zo’n 10 tot 15”, zegt Ritmeester. “Het aanbod is meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar”, zegt ook Buurman in Apeldoorn. “Maar je moet je wel realiseren: vorig jaar stond er nauwelijks iets te koop. En als je kijkt naar de verhouding tussen vraag en aanbod, dan is er nog steeds onvoldoende aanbod.”

Door Omroep Gelderland

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven