Stikstofuitstoot moet minder in Achterhoek


BERKELLAND – De stikstofuitstoot van agrariërs in de Achterhoek moet worden ingeperkt van de Nederlandse regering. Het kabinet presenteerde vrijdag de al eerder uitgelekte plannen, waarbij de boerensector in het hele land flink moet inkrimpen. “Een grote opgave die forse maatregelen van ons vraagt”, aldus minister Christianne van der Wal van Natuur en Sikstof op een persconferentie die vrijdagmiddag werd georganiseerd over de startnotitie ‘Nationaal Programma Landelijk Gebied’. “Die maatregelen neem ik niet graag, maar ze zijn wel echt noodzakelijk.” Binnen de plannen is per gebied in Nederland aangegeven welke doelstelling er is qua het terugbrengen van de uitstoot van stikstof. De uitvoering ligt vervolgens bij de provincie, waar concrete plannen medio 2023 klaar moeten liggen.

Op een vrijdag gepubliceerde kaart is te zien dat een groot deel van de Achterhoek lichtblauw kleurt qua richtpercentages. Binnen deze gebieden zou de stikstofuitstoot met 12% moeten worden verminderd. In enkele andere roze gekleurde gebieden gaat het om 58% reductie. Rond Natura 2000-gebieden als het Stelkampsveld (Borculo) en het Korenburgerveen (Winterswijk) zou de stikstofuitstoot met meer dan 95% moeten worden teruggebracht.

‘Kunnen ons er niet in vinden’
De provincie Gelderland moet met de opdracht aan de gang en is als uitvoerder niet voornemens om de geschetste percentages te volgen. “We zeggen niet dat we het niet uit gaan voeren, maar we kunnen ons echt niet vinden in die percentages”, aldus een woordvoerder, die aangeeft dat er al een provinciaal plan ligt waarmee de stikstofuitstoot flink kan worden verminderd. “We denken dat we de gewenste reductie kunnen halen, maar die percentages helpen daar niet bij”, vervolgt de woordvoerder. “Wij werken op een hele andere manier.”

Omvormen
Wel beaamt de provincie dat een omvorming nodig is in de landbouwsector. “Het moet duurzamer, maar wat ons betreft blijft er ook ruimte voor boeren rond Natura 2000-gebieden”, geeft de woordvoerder aan. “Dan moet je niet kijken naar de uitstoot van een bedrijf, maar wat de invloed is op de natuur. Wij zitten wat dat betreft niet op één lijn. Wij pleiten juist voor behoud van een vitaal platteland. Je wil niet dat het landelijk gebied wordt leeg getrokken.”

Harde percentages
Een woordvoerder van de minister voor Natuur en Stikstof geeft aan dat de komende periode in overleg met provincies beleid moet worden opgesteld. “Deze plannen en doelen zijn niet in beton gegoten”, vertelt hij. “Het is een opdracht die aan provincies wordt meegegeven, waarbij we elke keer in gesprek gaan om te kijken waar ze tegenaan lopen. Het zijn wel harde percentages. Om de natuur te herstellen moeten we hieraan voldoen.|

Rutte heeft begrip
Achterhoekse boeren hebben al aangekondigd tegen de plannen te willen protesteren. Premier Mark Rutte heeft daar begrip voor, zo gaf hij vrijdag aan. “Dat respecteer ik zeer”, zegt hij over het demonstratierecht. “Maar doe het wel binnen de wet en beschadig geen dingen. De boeren zijn als geen ander in staat om daar op een fatsoenlijke manier mee om te gaan. Ik realiseer me hoe zwaar deze maatregelen binnenkomen. Dit willen we samen met de sector en de provincie vorm gaan geven.”

Door REGIO8 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven