Agrariers steeds meer gewend aan droogte


BERKELLAND – Agrariërs in de Achterhoek zijn steeds meer gewend aan de droogte, het verbod op het onttrekken van oppervlaktewater door het Waterschap Rijn en IJssel heeft dan ook weinig invloed op agrariërs in de Achterhoek, dat laat LTO Noord weten. In de Achterhoek is het altijd al verboden geweest voor agrariërs om daarmee gewassen te beregenen.

“Agrariërs in de Achterhoek beregenen alleen met grondwater”, laat LTO Noord weten. “Als je het gewas wil laten groeien en/of groen wil houden, moet je beregenen. Zolang boeren kunnen blijven onttrekken uit grondwater kunnen ze ook blijven beregenen.” Toch maakt de belangenorganisatie zich wel zorgen over de aanhoudende droogte en is op dit moment voor alle gewassen de droogte een groot risico. Zowel aardappelen, groentegewassen, maar ook maispercelen en grasland beginnen droogteverschijnselen te krijgen. “Je zou een economische afweging kunnen maken van wat erger is, puur technisch lopen op dit moment alle gewassen risico.”

Voor de gewassen is het van belang dat er vanuit grondwater beregend kan blijven worden. “Als je naar aardappelen kijkt is het wel zeker dat er minder kilo’s geoogst gaan worden. Niet op elk perceel, maar waarschijnlijk wel op 60% van de percelen minder aardappelen. Daarnaast is het altijd al een teelt geweest waarmee je als akkerbouwer risico’s loopt.” LTO Noord geeft aan dat de telers/agrariërs inmiddels de droogte ook gewend zijn. “Het hoort er nu schijnbaar bij en de laatste jaren is er heel veel geïnvesteerd in allerlei soorten beregening/irrigatie.”

Regenval
“Wie het kleine niet eert, is het grote niet weert.” Agrariërs zijn blij met alle regen die valt. “Als er een bui valt, betekent dat, dat er even een dag minder verdampt. Het gewas wordt weer even fris, maar het is uiteindelijk niet genoeg vocht om het gewas te laten groeien”, aldus LTO Noord.

Door REGIO8

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven