Ank uit Neede hoopt op finale voor Oranjeleeuwinnen, maar het wordt wel moeilijk


NEEDE – Hoeveel tuinen zijn versierd voor het EK voetbal voor vrouwen weten we niet, maar die van Ank Hobo in Neede is het in ieder geval wel. Ank is al voetballiefhebber sinds haar kindertijd. In Engeland begint vandaag het EK, Nederland verdedigt de titel die de Oranjeleeuwinnen in 2017 wonnen in eigen huis. Door corona heeft het vijf jaar geduurd voor het EK weer plaatsvindt. Ank Hobo in Neede heeft de tuin versierd, maar als supporter moet ze nog even geduld hebben. ‘Onze’ ploeg komt zaterdag pas in actie tegen Zweden.

Het toernooi wordt vanavond afgetrapt door gastland Engeland dat, met bondscoach Sarina Wiegman, aantreedt tegen Oostenrijk. Vorige maand speelde Nederland nog een oefenwedstrijd tegen de Engelsen en die verloren de Leeuwinnen met 5-1. En iedereen die het vrouwenvoetbal een beetje volgt, weet: Wiegman was bondscoach van de Leeuwinnen toen ze in 2017 Europees kampioen werden en twee jaar later de WK-finale verloren van de Verenigde Staten.

Ank heeft haar tuin opgeleukt met vlaggetjes. “Op de schoorsteen heb ik allemaal poppetjes, oranje leeuwtjes. En ik heb ook shirtjes, petten, alles oranje. Zaterdag zit ik in het oranje voor de televisie.” Waarom versiert ze de boel? “Staat gezellig”, zegt Ank op Radio Gelderland. En bij de ultieme beleving hoort ook een drankje, maar Ank durft wat ze in huis heeft eigenlijk niet meer te drinken. “Oranjebitter. Die is al heel oud.” De Needese heeft vroeger ook op het veld gestaan en tegen een bal getrapt. “Ik ben begonnen met voetballen tijdens het schoolvoetbal”, legt ze uit. “Dat was in Apeldoorn. Daarna ben ik bij een club gegaan, bij ZVV in Apeldoorn. Ik was toen, ik denk, 11 en de keepster was 47. Ik ben begonnen als linksback. Er kwam op een gegeven moment een tweede elftal bij, want het begon een beetje te lopen. En toen ben ik keeper geworden. Hoefde ik niet meer zo hard te lopen. Vond ik prima, haha.”

‘Mijn ouders kwamen niet kijken’
Door het succes van de Leeuwinnen gaan steeds meer meisjes en vrouwen voetballen. Ank voelt geen jaloezie. “We hebben altijd tegen damesteams gespeeld, dus die waren er wel. Maar ik voetbalde bij een club die op zondag speelde en dat lag niet goed bij mijn ouders. Die zijn toen ook niet wezen kijken. Pas toen ik bij CSV Apeldoorn op zaterdag ging spelen, was het weer goed.”
Wordt Nederland net als in 2017, toen in de finale Denemarken met 4-2 werd verslagen, Europees kampioen? Ank twijfelt. “Ik denk dat ze het heel moeilijk gaan krijgen. Ik vind ze minder goed dan drie jaar geleden met het WK, maar als Miedema (topscorer van Oranje aller tijden, red.) het op de heupen krijgt… Ik hoop dat ze in de finale komen.”

Door Omroep Gelderland

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven