Beltrums openluchtspektakel Øsen en Angoan op TV Gelderland


BELTRUM – Zeventig jaar plattelandsleven tot leven gebracht in een openluchtspel en een bioscoopvoorstelling met livemuziek van twee Achterhoekse rockbands; dat is Øsen en Angoan, dat werd gespeeld in Beltrum van woensdag 22 tot en met zondag 26 juni. Komend weekend, 9 en 10 juli, is het stuk volledig te zien op TV Gelderland.

Kinderen denken dat melk uit een pak komt, bestuurders weten niet dat een koe elk jaar moet kalveren om melk te kunnen blijven geven. En de boer voelt zich crimineel omdat hij de klimaatcrisis zou hebben veroorzaakt. Het inspireerde Willie Oosterhuis tot het schrijven van Øsen en Angoan, een toneelstuk waarin naar hij zelf zegt “het echte verhaal wordt verteld”.

Het theaterstuk
Dat ‘echte’ verhaal bestrijkt vier generaties en speelt zich af rond de boerenfamilie Gunnewiek en de familie Brink, uitbaters van een plattelandscafé. Ze staan symbool voor Øsen (zwoegen en hard werken) en Angoan (feesten en plezier maken). Van de ruilverkaveling in de jaren vijftig tot de stikstofcrisis van nu, alles komt aan bod. Het spektakel wordt tot leven gebracht door 25 acteurs die niet alleen op de bühne maar ook op een levensgroot bioscoopscherm te zien zijn en zelfs tussen het publiek gebruik maken van paard en wagen, brommers, trekkers en auto’s. Het verhaal wordt gedragen door muziek van toen tot nu, van Sam Cooke en Golden Earring tot de boerenrock van Normaal, Jovink en de Voederbietels en alles daar tussenin. En veel van die muziek wordt live gespeeld door The Spitfires en Verdan.

Øsen en Angoan is zaterdag 9 en zondag 10 juli om 14.00 uur te zien op TV Gelderland. Beide dagen is er vanaf 17.15 uur een uniek kijkje achter de schermen te zien in de documentaire Øsen en Angoan, ’t Veurmekaarkriegen van… Over hoe een kleine dorpsgemeenschap het voor elkaar krijgt een dergelijk totaaltheaterstuk van de grond te krijgen. Aflevering online (terug)kijken kan via Uitzending Gemist.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven