Expositie ‘De Mens in het Landschap’ geopend in leegstaand Ruurloos winkelpand


RUURLO – Voor het eerst in de geschiedenis van KunstKring Ruurlo is een tentoonstelling ingericht in een leegstaand winkelpand. En wat voor pand. Het is uitermate geschikt voor een expositie als deze en voorzitter Barbara Bodegom van KunstKring Ruurlo gaf tijdens de opening aan blij te zijn dat er na de tentoonstelling voor Portretkunst ‘Good Looking’ weer een stap gezet wordt richting Ruurlo als kunstdorp. “Wij hebben jarenlang in de zomermaanden kunstwerken van Ruurlose kunstenaars tentoongesteld in de etalages van winkels. En met Pinksteren was er de Berkellandse Atelierroute die door duizenden mensen werd bezocht en gewaardeerd.”

De opening van de tentoonstelling ‘De mens in het Landschap’ in Galerie De Smidse in Ruurlo op vrijdag 1 juli was zeer geanimeerd. De negen exposerende kunstenaars van de KunstKring Ruurlo lieten weten blij verrast te zijn over de wijze waarop hun werken geëtaleerd waren. Het thema van de expositie is ‘De Mens in het Landschap’. Hoe gaat de hedendaagse mens of kunstenaar om met het landschap, en hoe sta je als kunstenaar in het landschap en leg je dit vast? Het is moeilijk een blik te werpen op haar of zijn gedachten, maar de kunstenaar zal genieten en in verwondering staan. Alle zintuigen worden opengesteld voor de geluiden, de stilte, de kleurervaringen, de structuur en de associaties die worden opgeroepen. Vanuit het concrete wordt de reis gemaakt naar de gevoelswereld met eigen stijl en eigen ideeën.

Verbeelding
De landschappen ontstaan uit de natuur worden door de mens vervormd, waarbij het kleinste detail als uitgangspunt belangrijk kan zijn. Het zijn dan niet meer de afbeeldingen van de werkelijkheid, maar de verbeeldingen die voortkomen uit de inspiratie van het landschap. Negen kunstenaars van KunstKring Ruurlo hebben dat verbeeld in hun kunst. Het zijn Bouke Veltman, Marjan Nagtegaal, Marion Schmitz, Marlies Swarttouw, Vincent Geels, Riny Slütter, Jo Huijsman, Margreet Markus en Martina Bakker-Schaafsma. Allen kunstenaars uit de regio.
Voorzitter Barbara Bodegom vertelde in haar openingswoord iets over de geschiedenis van de Kunstkring. Ook verwelkomde zij de eerste voorzitter van de KunstKring, Bea Verheul. “Zonder wie de KunstKring er nooit geweest zou zijn.” De voorzitter bedankte Margret Teunissen, voormalig galeriehoudster in Vorden en Ton Kramer, kunstenaar en docent, voor hun professionele aanpak en samenstelling van de inrichting, en Emy Lap, de coördinator van de expositie. Na de symbolische officiële openingshandeling kon er met een heerlijk koel glas bubbels geproost worden op het succes van de tentoonstelling. De tentoonstelling is tot en met 28 augustus gratis te bezichtigen, van donderdag tot en met zondag, 13.00 tot 17.00 uur

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven