Podologie & Schoenmakerij André Kox verdwijnt uit de Oudestraat in Neede


NEEDE – Nog een paar weken en dan sluiten André Kox (66) en Marianne Kox-Mentink (61) hun winkel aan de Oudestraat in Neede. In 2016 kocht het stel het pand waar tot aan dat moment de ABN-AMRO zat gevestigd. André zag mogelijkheden in het pand aan de Oudestraat “Het is een stuk groter dan ons vorige onderkomen aan de Bergstraat en ik kan hier mensen die steunzolen aangemeten willen hebben apart ontvangen, dat is voor een privacy erg prettig”.

Gestart als groenteboer
André was een man van 12 ambachten, 13 ongelukken, zo verteld hij zelf met een grote lach. Zijn loopbaan begon lang geleden als groenteboer. “Waar nu Café de Ruif zit ben ik begonnen, toen niet als schoenmaker, maar als groenteboer”. André had heel wat baantjes versleten tot hij in eens dacht aan zijn opa (zie foto). Wellicht dat opa zijn beroep dan iets zou zijn voor de zoekende André. Bernard Kox, was namelijk schoenmaker in Groenlo. André herinnert zich nog goed dat het Frans van de Mosselaar uit Harreveld was die hem het vak leerde. Eind jaren tachtig ontmoete hij Ben Nijhuis uit Goor, deze was orthopedisch schoenmaker. André was klaar voor het echte werk, hij betrok een pand naast Bakker Steinkamp (nu Bakker Stroet), daar begon hij in een kleine aanbouw zijn schoenmakerij. Drie jaar later verhuisde André naar de Bergstraat waar hij jaren lang zijn schoenmakerij runde.

Veel diploma’s
André raakt eigenlijk nooit uitgeleerd, dit is mooi te zien aan een van de wanden van zijn winkel. Deze hangt boordevol diploma’s welke André door de jaren hee behaalde. Van Register podoloog, voetkundig adviseur en kinder- en sportpodolog, naar Zorgschoenspecialist op HBO niveau in 2013. André bouwde een enorme naam op. Vanuit alle windstreken kwamen ze naar zijn winkel. Schoenen kopen, schoenen laten repareren en steunzolen laten aanmeten. André en Marianne staan zelf dagelijks in de winkel. De steunzolen maken ze zelf, dit doen ze niet aan de Oudestraat. Dit gebeurd bij hun woning op het industrieterrein, daar heeft het stel een eigen laboratorium waar de steunzolen worden gemaakt.

Mooi moment op te stoppen
André en Marianne gaan nu stoppen, het moment kwam voorbij toen de gemeente nieuwe plannen presenteerde voor de Oudestraat. Het pand van André en Marianne is onderdeel van de plannen, in zoverre dat het pand gesloopt zal gaan worden. Voor het echtpaar een mooi moment om er een punt achter te zetten. Helemaal stoppen doen ze nog niet. Op 1 september gaat de winkel dicht, dan stopt ook de verkoop en reparatie van schoenen. Het maken van steunzolen blijft André doen, vanaf hun woning op het industrieterrein.

Tips van André
André zal dus langzaam gaan afbouwen. Hij kan terug kijken op een glansrijke carrière. Hij schreef zelfs voor maandblad Cosmopolitan. Want dynamisch comfort van de voeten daar draaide het om bij André. Die zich wel enigszins zorgen maakt om de schoenmakersbranche. 60% van de schoenmakers moeten flink wat coronasteun terugbetalen zo weet hij. “Tijdens de corona jaren hadden wij het moeilijk, veel mensen gingen thuiswerken en trokken de schoenen niet eens meer aan”. Tevens voorspeld André een flinke prijsverhoging van schoenen. “80% van de schoenen die in ons lang worden verkocht, worden afgestikt in de Oekraïne”. Zo zegt André. Voor de mensen die nu no snel hun slag willen slaan heeft André nog wel een tip. “In onze winkel gaat de voorraad met een korten van 40% de deur uit”.

Deel dit artikel:

7 gedachten over “Podologie & Schoenmakerij André Kox verdwijnt uit de Oudestraat in Neede”

 1. Henny Hogemans

  Hoi André, wat ben ik blij dat je nog steunzolen blijft maken, onze hond hond heeft mijn allernieuwste in een onbewaakt moment stuk gebeten…
  En omdat in Holten(we wonen sinds 13 jaar in Markelo, m,n geboorte plaats) de zaak Steunenberg er niet meer is, was ik juist van plan om bij jou te komen, vanwege de goede berichten over jullie.
  Van onze kant alvast heel genietmomenten in jullie vrije tijd die er aan gaat komen!

 2. Willem redeker

  Het gaat jullie goed zal het missen even na andere voor schoen reparatie of feters groetjes willen redeker

 3. Herman Korenblik

  Hoi André en Marianne jammer dat jullie mee stoppen gaat er weer een mooie winkel weg aan de oudestraat. En de laatste schoenmaker gaat dus nu weg uit neede.

  Veel succes .

  Geniet van elkaar jullie hebben het verdient na al het harde werken.

 4. jammer voor Neede, goed voor jullie.
  veel geluk en gezondheid voor de toekomst..
  helaas weer een ambachtsman die stopt.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven